Internetorganisaties zoals ICANN, ISOC en IANA spreken zich gezamenlijk uit tegen de oprichting van een intergouvernementele werkgroep voor regulering van het internet. Brazilië diende medio december 2010 bij de Verenigde Naties een voorstel in voor de oprichting van werkgroep die de grip van overheden op het internet versterkt. Dat voorstel krijgt veel weerstand. Ook 'vader van het internet' Vincent Cerf reageert namens Google verontwaardigd.
Via de motie, die door lidstaat Brazilië op een vergadering van de Verenigde Naties op woensdag 15 december 2010 werd ingediend, hoopt een aantal lidstaten meer grip op het internet te krijgen. Dat verlangen wordt mogelijk veroorzaakt door de voortdurende stroom niet-openbare overheidsdocumenten die via klokkenluiderssite WikiLeaks toch openbaar wordt gemaakt. Brazilië stelt daarom voor om alleen lidstaten van de Verenigde Naties toe te laten tot het Internet Governance Forum (IGF).
Het IGF is een in 2006 door de Verenigde Naties opgericht forum voor discussies over internetregie, waaraan tot nu toe zowel overheden, burgers, bedrijven als non profit organisaties deelnemen. China, India, Zuid-Afrika en Saoedi-Arabië ondersteunen de motie. Hoewel de Braziliaanse afvaardiging benadrukte dat het niet de bedoeling is om het internet volledig te controleren, is de stroom van protesten niet van de lucht.
ICANN
Internet-organisaties zoals ICANN, ISOC en IANA spreken zich gezamenlijk uit tegen het voorstel om alleen lidstaten van de Verenigde Naties toe te laten tot een werkgroep die verbeteringen aan het Internet Governance Forum moet onderzoeken. Ze pleiten ervoor ook andere landen en bovendien burgers en bedrijfsorganisaties mee te laten praten over toekomstige internet-ontwikkelingen. Een door hen opgestelde petitie werd onder meer ondertekend door Vint Cerf. Deze 'vader van het internet', die in 1973 samen met Bob Kahn de basisstructuur van het internet ontwierp, tekende de petitie namens Google. Voor dit bedrijf is hij sinds 2005 'chief internet evangelist'.
Cerf: geen centrale autoriteit
Op een bedrijfsblog schrijft Cerf: 'De schoonheid van het internet is dat het niet wordt gecontroleerd door één groep. Er is geen centrale autoriteit, maar academici, non-profit organisaties, bedrijven en regeringen werken samen om dit technologische wonder van de moderne wereld te verbeteren. Dat model heeft niet alleen het internet erg open gemaakt en een testgrond voor vernieuwing voor iedereen, overal vandaan. Het heeft ook voorkomen dat de gevestigde belangen het internet over konden nemen.'
'Vandaag heb ik de petitie ondertekend namens Google omdat we niet geloven dat regeringen mag worden toegestaan zichzelf een monopolie toe te te kennen over de regie van het internet. De huidige open en decentrale benadering werkt. Deze beschermt gebruikers tegen gevestigde belangen en maakte snelle vernieuwing mogelijk. Laten we vechten om dat zo te houden.'