Er is geen discussie meer mogelijk over de grenzen en postcodes van de Nederlandse woonplaatsen. Dat stelt de projectgroep BAG van het ministerie van Infrastructuur & Milieu. De introductie van de BAG (Basisregistraties voor Adressen en Gebouwen), die op 1 januari 2011 van start gaat, heeft hiervoor gezorgd. De informatie over woonplaatsen bleek namelijk verwarrend.
In de BAG moest een geactualiseerde eenduidige lijst met woonplaatsen worden opgenomen. Een eenvoudige klus, dacht men bij de BAG-projectgroep. Begin jaren 1970 waren er bij de introductie van de postcode afspraken gemaakt over de woonplaatsen. Dat idee werd al snel gelogenstraft. 'Er bleken verschillen te bestaan tussen de woonplaatsen die TNT Post gebruikte en die de gemeenten hanteerden, grenzen waren niet expliciet vastgelegd, grenssituaties werden niet eenduidig afgehandeld en formele woonplaatsbesluiten ontbraken meestal', meldt de projectorganisatie.
In het kader van de invoering van de BAG werden alle gemeenten daarom verplicht alsnog zorg te dragen voor een correct woonplaatsbesluit. Dit heeft geresulteerd in een lijst met de actuele en formeel vastgestelde woonplaatsen. Ook de grenzen van de woonplaatsen liggen in de BAG nu expliciet vast.
BAG
De BAG biedt één landelijke registratie van alle gebouwen en adressen in Nederland. Hierin staan alle woonplaatsen, straatnamen, nummeraanduidingen, panden, verblijfsobjecten en stand- en ligplaatsen binnen de gemeente. Panden en adressen krijgen één uniek en onveranderlijk identificatienummer en worden op de kaart vastgelegd. De BAG-gegevens worden centraal beschikbaar gesteld aan overheden en private organisaties via een Landelijke Voorziening. Het Kadaster beheert deze voorziening.
Wat is dit een non-informatie. Dit is een ict-blad, geen Story. Help, gemeenteblaadje.
Wat een zure reactie. Natuurlijk heeft dit met it te maken. Een typisch en leuk voorbeeld van hoe de invoering van een systeem/database invloed heeft op gegevensverzamelingen/gegevensdefinities en informatievraagstukken.
Mee eens, Rik. Het lijkt een verhaal van niets, maar het toont tegelijk prachtig aan hoe ICT en ‘de werkelijkheid’ elkáár beïnvloeden, hoe je het een nooit los kunt zien van het ander. Dat gelooft iedereen wel als je het hebt over de effecten van de invoering van een ERP-systeem op een organisatie, maar dit laat zien dat het altijd geldt; niet alleen bij de grote verhalen. Kortom: een schoolvoorbeeld dat uitstekend kan dienen als uitlegmateriaal. Dank voor je stuk!
Duidelijkheid over de woonplaats is er mogelijk wel binnen het systeem van de BAG. Maar dat is relatief beperkt. We hebben ook woonplaatsen die netjes met blauwe borden o.g.v. de Wegenverkeerswet zijn aangeduid met een naam, die in de BAG niet voorkomt. De bebouwde kom (daarvan) kan overigens verschillen, afhankelijk van de vraag of die op basis van de Wegenverkeerswet, de Wegenwet of de Boswet is vastgesteld. We hebben, kortom, nog wel een paar dingen te doen.