We testen vier aanbieders van complete cloud SIP-telefoniediensten voor MKB's, dus inclusief telefooncentrale: Escaux, Unified Telecom, Voizz en XeloQ.
Bij ip-telefonie werken alle toestellen, van de telefoons via de centrales en gateways naar de buitenwereld, via tcp/ip. Bij VoIP (Voice-over-IP) wordt spraak in tcp/ip-pakketjes ingekapseld. Dat hoeft niet noodzakelijk iets met ip-telefonie te maken te hebben. De spraakchat van instant-messagingclients valt immers ook onder VoIP en heeft niets met telefonie te maken. Als je puur via het internet wil telefoneren en dus ook correspondenten wil bereiken via het gewone telefoonnet, heb je een ip-telefonieprovider nodig. Die werken allemaal met de open standaard SIP (Session Initiation Protocol). Uitbellen naar landlijnen of mobieltjes is geen probleem, maar zelf opgebeld worden dus wel. Daarom heb je een inbel- en uitbelabonnement nodig bij een SIP-telefonieprovider die in Nederland als operator geregistreerd is. Verder zijn nodig:
1. Belkredieten voor de bestemmingen die niet gratis zijn.
2. SIP-telefooncentrale als je meerdere telefoongebruikers wil ondersteunen.
3. SIP-telefoontoestellen of SIP-softphone-software.
4. En uiteraard een werkende internetverbinding.
Een voordeel van ip-telefonie, naast de potentiële kostenbesparingen en de nauwere integratie met je computer en applicatiesoftware, is natuurlijk de ultieme bereikbaarheid. Je kunt een sip-telefoon immers in eender welk netwerk wereldwijd 'inpluggen'. En zo'n sip-telefoon kan ook een softphone zijn op jouw net- of notebook of zelfs smartphone indien die dat toelaat. Daardoor kun je overal telefoneren met hetzelfde abonnement.
PSTN
Een ADSL-, SDSL- of VDSL-internetaansluiting vereist sowieso een abonnement op een analoge telefoonlijn (meestal toch), dus zou je kunnen denken dat je net zo goed die analoge lijn zou kunnen gebruiken voor binnenkomende PSTN-gesprekken en uitgaande gesprekken dan goedkoop over internet te sturen via VoIP. (PSTN = Public Service Telephone Network, of het gewone publieke telefoonnetwerk). Helaas kun je met een analoge lijn ook maar één gesprek tegelijk aanvaarden. Alleen voor de allerkleinste bedrijven kan dit, maar voor grotere volstaat dat niet. En dan moet je dus een SIP-inbelabonnement hebben met toegekend of overgenomen lokaal telefoonnummer. Daarom heb je dus een Nederlandse SIP-provider nodig. Een buitenlandse provider kan ook, als hij een Nederlands inbelnummer kan aanbieden.
Uitvalbescherming
Omdat zowel het telefoonverkeer als het beheer via het internet verloopt, is ook alles van die internetverbinding afhankelijk. Voor een bedrijf dat zijn internetdiensten en zijn telefonie via de internetverbinding laat lopen, is een uitval van die internetverbinding catastrofaal. Je zult dus, als je helemaal bereik wilt zijn, voor redundatie moeten zorgen en liefst via een andere verbindingstechnologie dan degene die je al gebruikt. Dus geen xDSL gebruiken als uitvalovername voor een xDSL-verbinding. Bij een probleem in de centrale vallen ze immers allebei uit.
Geteste providers
We maakten een selectie van vier aanbieders die bij ons volledig gehoste SIP-internettelefoondiensten aanbieden, inclusief telefooncentrale. Achtereenvolgens komen aan bod: Escaux, Unified Telecom, Voizz en XeloQ. Je leest onze bevindingen met deze aanbieders in de hieronder gelinkte individuele artikels in de volgende delen van deze vijfdelige reeks.
Algemene Conclusie
Wat ons betreft staat Escaux net zoals vorig jaar ongeslagen op de eerste plaats. De functionaliteit, service en en prijsstelling zijn uiterst competitief? Wil je het toch wat eenvoudiger houden met een internet-only oplossing, komen zowel het van oorsprong Belgische Unified Telecom als het Nederlandse Voizz in aanmerking. XeloQ is ook een mogelijkheid indien je er prijs op stelt het beheer niet zelf te moeten doen en liever de leverancier voor alles laat zorgen. Bij alle geteste diensten bleken de geluidskwaliteit en de stabiliteit tijdens onze testperiode voortreffelijk.
De Serie
Telefoondiensten in de cloud
Deel 1: Nederlandse SIP-provider is noodzakelijk
Deel 2: Escaux net.PBX
Deel 3: Unified Telecom Hosted
Deel 4: Voizz
Deel 5: XeloQ Hosted PBX
Uh op basis van welke criteria hebben jullie de leveranciers geselecteerd???
Gr,
Clyde Anches
OneXS Nederland BV.
Qua netwerk niet veel spannends.
Geen tier-1 telecom operators in ieder geval.
Escaux is reseller van BT. Unified Telecom een kleine Belgische club, niet relevant voor de Nederlandse markt. Voizz is reseller van Breezz die op zijn beurt weer FVNO is van Verizon. XeloQ is (nog) reseller van Coolwave.
Je zou haast denken dat er voor betaald is door deze resellers van producten.
We testen elk jaar een aantal VoIP-leverancier en kunnen ze uiteraard niet allemaal tegelijk doen of elk jaar opnieuw. Dit jaar hebben we er willekeurig enkele kleinere uitgekozen die zich vooral richten op kleinere bedrijven. Zie het archief voor de testen van de vorige jaren. Suggesties voor wie we volgend jaar dan kunnen doen, zijn uiteraard welkom.
Hallo,
Leuke test maar niet geheel volledig als we naar XeloQ kijken. We doen veel meer dan Hosted VoIP en dat al sinds 2002. Desalniettemin zijn we vereerd waarvoor dank.
En Clyde: zoals Jozef aangeeft zijn we gewoon benaderd voor de test en is daar niet voor betaald. Dat zou nooit objectief zijn. XeloQ draait al sinds 2004 met allerlei (onafhankelijke) testen mee en komt daar altijd goed uit. We worden regelmatig ook getest zonder dat we daar weet van hebben….
Even iets rechtzetten overigens wat door Joost wordt aangegeven: XeloQ Communications is geen reseller van Coolwave. XeloQ heeft sinds 2002 een geheel eigen infrastructuur. Zie ook:
http://www.xeloq.nl/#/website/categorie/1388/meer-over-xeloq
Wij maken gebruik van vele carriers en voor een gedeelte van onze Nederlandse telefoonnummers ook van Coolwave.
Goed 2011 en tot horens!
Milko van den Wollenberg
Sales Manager / XeloQ Communications Internet Telefonie
Zelf gebruik ik al jaren Budgetphone icm eigen asterisk pbx. Voor uitgaande telefonie voipbuster. Werkt perfect en tege de laagste kosten.