Hoe lang het gaat duren weet ik niet maar ik zie een verschuiving in de samenstelling van it-afdelingen op komst. De sleutelfunctionarissen van de toekomst zijn: cio, architect en service manager.
Met de komst van outsourcing, offshoring en het toenemende aanbod van standaardapplicaties wordt het ongebruikelijk om veel ontwikkelaars in dienst te hebben. Hetzelfde geldt voor systeembeheerder in de infrastructurele hoek: naar mate servers naar de clouds worden verplaatst en medewerkers hun eigen werkstations (iPads enzovoorts) meenemen, neemt de omvang van die werkzaamheden af. En de vraag is dan ook of je dat zelf wil doen of aan de markt wil overlaten. Naast deze beweging zie je toenemende ervaring en volwassenheid aan de kant van de gebruikersorganisaties ontstaan, waarmee zij beter in staat zijn om hun rol te spelen. Zij weten steeds beter wat ze met it kunnen bereiken en kunnen dat scherper dan voorheen aangegeven. Wat blijft dan over voor de it-afdeling? Volgens mij kom je een heel eind met een cio, een architect en wat slimme service managers die vaardig zijn in inkopen en regievoeren.
Het belang van de architect weegt zwaarder omdat de complexiteit van de systeemlandschappen toeneemt. De individuele it-componenten worden weliswaar gestandaardiseerd maar het aantal verschillende soorten componenten neemt toe, waarbij er steeds meer componenten zijn die van derden zijn en in bruikleen. Iemand moet dit geheel kunnen overzien. Maar het is wel een lastig functie om in te vullen, want welke architect wil zich voor jaren verbinden aan één organisatie? En kun je dit aan de markt overlaten of wil je het zelf in de hand houden?
De waarde van de service managers is evident. Er zijn steeds meer ingekochte diensten te gecoördineerd moeten worden. En steeds meer soorten partijen waarmee uiteenlopend relaties hebt. Deze variëren van de traditionele leverancier om de hoek tot en met de Googles en SalesForce.coms van deze wereld die een andere dynamiek kennen. De leverancier om de hoek komt maandelijks langs om over de diensten te rapporten en als hij niet goed presteert dreig je met allerlei bepalingen die in de SLA zijn vastgelegd. Met Google gaat dat anders. Ten eerste komen ze niet langs en ten tweede zijn zij minder gevoelig voor individuele klanten. Dat wil niet zeggen dat zij niet klantgericht zijn – als je zoekt op 'post-mortem google apps engine' vind je een uitstekend voorbeeld van klantgericht handelen. Maar als je Google in beweging wil brengen kun je beter een community mobiliseren. En ook die vaardigheden behoren tot de moderne service manager.
En de cio? Ach, je moet nu eenmaal iemand hebben die je de schuld kunt geven als het verkeerd gaat 😉
Ik herken de tendens van het verhaal. Maar daarom wil ik ook graag een kritische kanttekening plaatsen bij dit artikel. Doordat ict-afdelingen steeds minder developers willen besteden ze ook gemakkelijker projecten uit. Dat is mijn inziens een verkeerde beweging. Juist een groep interne developers kunnen vanuit hun expertise meedenken en meewerken aan de toegevoegde waarde voor de business. Deze groep kent door en door hun eigen landschap en zal, mits goed aangestuurd, veel meer geld opbrengen dan de ingehuurde teams. Ook hier geldt dat strategisch denken waarde toevoegt zowel op projectniveau als staffing.
Ik herken ook die tendens. De opkomst van de niet-technische ict’er is er een die mij wat zorgen baart. Uiteindelijk moet er nog steeds technisch werk worden verricht: maatwerk programmatuur, installaties, upgrades, security etc etc. De service manager is niet altijd de meest capabele figuur om een outsourcingspartij te sturen evanals de klantenorganisatie. Bovendien drukken zij relatief zwaar op het budget van een ict-afdeling en is het lastig om de efficientie en effectiviteit van deze groep te bepalen. In een hoop gevallen fungeren zij als e-mail gateway.
Flauwekul. De goede CIO’s, architecten en service managers vinden het niet leuk om in zo’n organisatie te werken en dus gaat het niet gebeuren.
Dat de functie minder technisch wordt is een trend die al lang is ingezet en door zal zetten, nog eens versterkt door cloudcomputinging. De ICT afdelingen afdoen met een servicemanager, een CIO en een architect kan als de servicemanager een schaap met 5 poten is of als er sprake is van beheer en een “steady state”. In dat laatste geval kun je de architect en de CIO trouwens ook weglaten en kan de laatste servicemanager het licht uitdoen. In een gezonde en bewegende organisatie van enige omvang kun je nog steeds zonder technici, maar zullen architecten, servicemanagers, projectmanagers en zelfs juristen een onmisbare rol hebben.
Uitstekende visie!
Ruimschoots meer dan 90 procent van de ICT bestaat uit het inzetten van standaard producten. Voor het restant, de core business, kun je expertise in huis houden. Dat is nl de moderne variant van je core business: het automatische of geautomatiseerde proces bewaken, onderhouden en verbeteren.
Voor de (goede) CIO zie ik toch wel een kans op toegevoegde waarde: hij/zij zal op C-niveau de belangen in allianties en partnerschappen moeten bepalen en verdedigen.
De service manager als sleutelfunctionaris.
Hahaha …