De Amerikaanse Federal Communications Commission (FCC), vergelijkbaar is met de Nederlandse telecomwaakhond Opta, heeft op 21 december een aantal maatregelen aangenomen die de neutraliteit van internet in Amerika moeten waarborgen. Mobiel breedband valt echter niet onder de nieuwe regels.
Dat betekent dat mobiele providers via hun eigen netwerk bepaalde diensten kunnen blokkeren of juist met voorrang kunnen afleveren op smartphones en tablets.
De zogeheten netneutraliteit – één van de verkiezingsbeloften van president Obama – is het doorgeven van al het internetverkeer, ongeacht de inhoud. Deze basisvoorwaarde voor de openheid van het internet ligt de laatste tijd onder vuur. De belangrijkste aanleiding daarvoor is een contract tussen Verizon en Google, om de software van deze laatste voorrang te geven op het 4G-netwerk van de telecomprovider.
Met de maatregelen hoopt de Amerikaanse telecomwaakhond te voorkomen dat providers hun eigen diensten voorrang geven, of zich laten betalen voor het geven van voorrang. Via dat soort overeenkomsten kunnen providers nieuwe inkomstenbronnen aanboren, in een tijd waarin veel investeringen nodig zijn om het groeiende internetverkeer op te vangen. Mobiele providers houden deze mogelijkheid.
Obstakels
Het is nog maar de vraag of FCC deze maatregelen kan opleggen. In april 2010 oordeelde het Court of Appeals van het District of Columbia dat FCC providers niet tot netneutraliteit mag dwingen. De uitspraak handelde over Comcast, dat door FCC in 2008 werd verboden om BitTorrent-verkeer te blokkeren.
Daarnaast gaan de regels volgens sommige verdedigers van een volledig open internet niet ver genoeg, onder meer op het gebied van mobiel breedband.
Netneutraliteit in Nederland
Ook in Nederland is netneutraliteit onderwerp van discussie. In 2009 werd Skype tijdelijk door KPN op mobiele telefoons geblokkeerd. Na een storm van protest, die ertoe leidde dat staatssecretaris van Economische Zaken Frank Heemskerk ingreep, stopte de provider hiermee.
Op Europees niveau is al overeenstemming bereikt over de herziening van de Europese telecommunicatierichtlijnen. Het Ministerie van Economische Zaken heeft de richtlijnen vertaald in een conceptvoorstel. Dit voorstel gaat volgens digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom (BOF) niet ver genoeg, omdat het enkel transparantie eist van providers en geen netneutraliteit.
BOF pleit er daarom bij de Nederlandse overheid voor om actief maatregelen te nemen om de netwerkneutraliteit te waarborgen.
En wat hebben we hieraan in Nederland?
Hans, dit gebeurt in Nederland ook continue. Lees hier maar eens: http://www.bestemobieleproviders.nl/2-ongecategoriseerd/9-voorrang-mobiele-providers. Je ziet dat niet alleen in Amerika voorrang verleent wordt door mobiele providers op het eigen netwerk.