It-managers organiseren hun disaster recovery op drie verschillende platformen: fysiek, virtueel en in de cloud. Elk platform heeft specifieke uitdagingen en voordelen. Het ene bedrijf kiest voor fysieke producten terwijl andere organisaties juist op gevirtualisserde oplossingen overstappen. En dan zijn er nog bedrijven die fysiek, virtueel en cloud combineren.
Virtualisatie en cloud computing winnen aan populariteit in een tijd van economische onzekerheid. Beiden kunnen bedrijven helpen meer te halen uit hun bestaande server- en storage-infrastructuur. Met beide technologieën wederom op de voorgrond in het it-debat, is de vraag: welk effect zullen ze hebben op backup en recovery?
De beschikbaarheid van de systemen en het minimaliseren van de negatieve gevolgen van downtime bepalen uiteindelijk het succes van backup en recovery binnen organisaties. Dit staat los van de omgeving waar de data en systemen zich bevinden. Cloud-diensten en virtualisatie hebben het potentieel om disaster recovery te verbeteren en dat is goed nieuws. .
Midden- en kleinbedrijven
Kleine en middelgrote bedrijven vragen om gebruiksvriendelijke, kosteneffectieve en flexibele oplossingen. Daarnaast is het belangrijk voor de it-managers om diensten snel te implementeren en zo snel mogelijk de impact te zien voor de organisatie. Cloud-diensten en virtualisatie beschikken over deze eigenschappen. Een voorbeeld hiervan zijn online backupservices. Deze zijn eenvoudig op te zetten en vereisen een minimale learning curve wat essentieel is voor de toch al zo spaarzame tijd van IT-managers. Een computer, een browser en een goede internetverbinding zijn de enige zaken die nodig zijn om deze diensten te installeren.
Een zeer welkome functionaliteit van online backups is de mogelijkheid om meer in de cloud op te slaan dan alleen bestanden. Tot nu toe beschikten mkb'en zelden over voldoende middelen voor een eigen datacenter. Nu wordt deze bedrijven de mogelijkheid geboden om hun volledige disaster recovery strategie in de cloud te implementeren. Dit biedt ultieme bescherming en zorgt ervoor dat de bedrijfscontinuïteit eenvoudig te beheren is. Kortom, het mkb is in staat om op afstand backups te maken van bestanden, applicaties en besturingssystemen en indien nodig deze te herstellen.
Als we vervolgens naar virtualisatie kijken dan zien we dat bedrijven steeds vaker afstappen van het vertrouwde model: budget aanvragen voor de aanschaf van fysieke servers, hardware bestellen en het installeren van de servers. Dit is een tijdrovend proces dat ongeveer drie weken in beslag kan nemen. Nu kan met een simpele muisklik een nieuwe server worden toegevoegd welke binnen 30 minuten operationeel is. Dit biedt organisaties flexibiliteit en kostenbesparingen.
Hybride wereld
We leven in een hybride wereld. Het is belangrijk voor organisaties om te kiezen voor de combinatie die bij hen past om zo het meeste voordeel te halen uit de verschillende platformen. De drie platformen – fysiek, virtueel en cloud – zijn niet per definitie de oplossing voor de uitdagingen bij disaster recovery (en wie weet welke veranderingen we zullen zien in de komende 10 jaar). Wat wel vast staat, is dat de hybride platformen de juiste handvatten bieden zodat MKB-bedrijven kunnen profiteren van de flexibiliteit, kostenbesparingen, efficiency-verhoging en ruime keuze aan oplossingen