Investeringsmaatschappij Van den Ende & Deitmers, bekend als ‘Endeit’, heeft zich teruggetrokken als investeerder van iTricity. Hierdoor komt de overname van Dataman door iTricity op losse schroeven te staan. Dit melden welingelichte bronnen. Robert Rosier, directeur van Itricity, geeft inderdaad aan dat iTricity een nieuwe investeerder zoekt en Dataman wil blijven overnemen. Van den Ende & Deitmers geeft geen commentaar.
Ict-dienstverlener Kender Thijssen zou Dataman ook willen overnemen, maar wil verder ook geen commentaar geven. Endeit was sinds 2009 in gesprek met iTricity om gedeeltelijk eigenaar te worden door een deelname. Robert Rosier had sinds april 2010 een meerderheid van de aandelen in iTricity, maar Endeit hield de boot nog af. Endeit had naar verluidt ook interesse in Dataman. Daarop bracht adviesbureau Ehrhardt Leus Associates, die gespecialiseerd is in overnames, Dataman en iTricity bij elkaar. Endeit zou interesse hebben om in deze combinatie te willen investeren.
Dataman vroeg echter in het najaar van 2010 surseance aan en ging daarna failliet. Meerdere partijen melden zich daarna om de failliete boedel over te nemen. Dat waren in ieder geval iTricity en ict-dienstverlener Kender Thijssen. Dataman wordt uiteindelijk in gezamenlijk overleg overgenomen.
Toch stranden de onderhandelen tussen Endeit en iTricity, onder andere na het toepassen van ‘due dilligence', beter bekend als een boekenonderzoek of bedrijfsonderzoek. Endeit vindt dat iTricity niet in het profiel van hun investeringsfonds past. Itricity, dat nu Dataman en een aantal bijbehorende werknemers heeft overgenomen, moet nu op zoek naar een nieuwe investeerder.
Herpakt
Robert Rosier, zegt tegen Computable dat zijn bedrijf inmiddels verder kijkt naar een nieuwe investeerder. ‘Inmiddels heeft de organisatie zich weer herpakt en praat het met meerdere andere investeerders en overnamepartijen. Het management van iTricty heeft een reorganisatieplan voorbereid, waarbij sterk gekeken wordt naar de toekomst van de organisatie.' Endeit helpt ook met het zoeken naar alternatieve investeerders, aldus Rosier. Volgens Rosier zijn de klanten op de hoogte. ‘De propositie is ijzersterk, echter door het uitstappen van Endeit is er een vertraging ontstaan, maar er zijn momenteel enkele nieuwe kandidaten die veel snelheid maken om het traject opnieuw op te pakken.'
iTricity, dat een vestiging heeft Schiphol-Rijk, nam na een felle overnamestrijd de activiteiten, klanten, debiteuren, activa en een groot deel van het personeelsbestand over van het failliete Dataman. Met de overname gingen 23 van de 39 medewerkers over naar de iTricity. Voor vier medewerkers bemiddelde iTricity een continuering van de arbeidsovereenkomst bij de Amsterdamse Sun Microsystems-specialist Quanza Engineering. Quanza nam een deel van de Sun Microsystems/Oracle gerelateerde activiteiten over.
Geen commentaar
Bekend is dat ict-dienstverlener Kender Thijssen interesse had in Dataman. Kender Thijssen is onderdeel van Detron, het bedrijf van de bekende ict-ondernemer George Banken. Marco Lesmeister, directeur van Kender Thijssen, geeft geen commentaar op de nieuwe ontwikkelingen rond iTricity en Dataman.
Van den Ende & Deitmers is door de redactie van Computable per telefoon en per mail benaderd met de vraag waarom ze zich hebben teruggetrokken als investeerder van iTricity. Het bedrijf geeft echter ook geen commentaar.
Van den Ende & Deitmers
Van den Ende & Deitmers is een venture capital maatschappij dat in 2006 werd opgericht. Joop van den Ende is daarbij betrokken als oprichter/chairman en Hubert Deitmers als lid Raad van Bestuur. Het fonds is goed voor 150 miljoen euro, zo meldt de website endeit.nl. De investeringen variëren van 0,5 miljoen tot meer dan 20 miljoen euro, maar het meest gangbaar zijn investeringen tussen 3 en 8 miljoen euro. De investeerder levert groeikapitaal aan ‘early stage' en ‘later stage' bedrijven met een hoofdkantoor in West-Europa en die aantoonbare internationale groeimogelijkheden hebben.
De focus ligt op content, platforms, e-commerce en ict-services. Naast reguliere venture capital transacties, financiert Endeit ook management buy-outs en herkapitalisaties. De belangrijkste voorwaarden die Endeit stelt aan bedrijven zijn sterke groeipotentie, een excellent pro-actief en inspirerend management-team, een bewezen businessmodel, vaste omzet en een vast klantenbestand. De oprichters Joop van den Ende en Hubert Deitmers werkten eerder nauw samen tijdens de internationale expansie van televisieproducent Endemol.
Moraal van dit verhaal:
“koopt geen zinkend schip!”
Beste Mensen,
Joop is bekent om wat hij doet en hoe hij investeerd, nu kunnen er wel nieuwe inversteerders zijn maar als endeit zich rerugtrekt heeft het wel wat te beteken.
Laten we tussen de regel doorlezen. Hier klopt iets niet.
Geheel terecht, ik kan er niet meer over zeggen.
De service is er niet meer, ze kunnen niet leveren en
de mensen rennen naar buiten.
Er zijn nog 6 van die 23 mensen van Dataman over. De rest werkt inmiddels ergens elders. Mij is geleerd niet te trekken aan een dood paard.
Het zal mij benieuwen wie eerder sneuvelt, de kalkoen of Itricity/Dataman.
Jammer Jammer…
Het doek is gevallen voor Itricity/Dataman.
Nu heeft ook het laatste capabele personeel besloten dat zij er geen heil meer in zien.
Alle technici zijn weggegaan, naar EMC, Bull, Magirus, Securelink, TARQ, Quanza en andere bedrijven. Ook alle goede salesmensen zijn allang elders begonnen.
Wat rest kan niet veel, anders was men ook allang weg geweest. Afgelopen week is al de helft van de nog overgebleven mensen ontslagen.
Kender waagt nog een poging, maar durft er ook niet in te stappen. “samenwerking” om mogelijk wat lopende contractjes over te nemen. De mensen die nu nog overblijven zien een sombere toekomst tegemoet.
Jammer dat zo’n mooi bedrijf zo ten onder gaat.
Günther