Na de eerdere terugtrekking van de combinatie Atos Origin/Topicus blijkt ook CSC te zijn afgehaakt bij de aanbesteding voor een GGZ-EPD. Dat blijkt uit een recente nieuwe nota van inlichtingen van de Vereniging EPD GGZ. De aanbesteding van het informatiesysteem voor GGZ-instellingen verloopt moeizaam. De vereniging heeft de aanbestedingsprocedure moeten verlengen omdat geen enkele inschrijving voldeed aan de minimale functionele eisen.
CSC wil niet veel kwijt over de reden van terugtrekking, behalve dat commerciële overwegingen een rol hebben gespeeld. Een woordvoerder wijst erop dat CSC van plan was om zijn Deense systeem voor een elektronisch patiëntendossier op maat te maken voor de Nederlandse GGZ's, maar het bedrijf ziet daar nu van af.
BSN
Volgens nieuwswebsite Qure.nl zijn naast Atos Origin/Topicus en CSC in eerdere stadia ook al Alert Life Sciences, IGN Automatisering, Qurius en Siemens afgehaakt in het aanbestedingstraject. Partijen die nu nog met een proefopstelling mee willen doen, zijn Accenture, Chipsoft, Impulse Info Systems, Mc Kesson, Nedercare, PinkRoccade HealthCare en Regas. Uit de recente nota van inlichtingen blijkt dat inschrijvers in hun epd-oplossing (en in de test) onder meer moeten laten zien dat een patiënt op zijn burgerservicenummer (bsn) gezocht kan worden en dat deze patiënt uniek voorkomt.
In januari 2011 toetst de Vereniging EPD GGZ de epd-functionaliteiten van de zeven overgebleven inschrijvers. Halverwege 2011 moeten de definitieve leveranciers gekozen worden. Prijs speelt mee maar is niet doorslaggevend; de beoordeling concentreert zich op prijs/kwaliteit-verhouding, aldus de vereniging.
Goh,
* Ze zijn begonnen met 8 gegadigden.
* Na bezwaar mocht er nog 1 extra bij.
* Dan wordt aan alle partijen medegedeeld dat er uitstel is omdat ze niet aan de criteria voldoen. (100% van de leveranciers voldoen niet?)
* Nu is een tweede leverancier (inmiddels 22%) uitgestapt…
Misschien moet de vereniging haar doelstellingen en marsroute heroverwegen. De markt lijkt er geen vertrouwen meer in te hebben. De vereniging houdt vast aan 2 febr gunnen! Dit wordt GEEN succes..
GGZ Nederland pakt dit traject uiterst amateuristisch aan. Helaas gaan hierdoor partijen afhaken en blijft het bij het oude; bestaande leveranciers met legacy systemen. Jammer, een gemiste kans.
Het lijkt er inderdaad op dat de RFP beter opgepakt kan worden als ik het volgende mag citeren. “Uit de recente nota van inlichtingen blijkt dat inschrijvers in hun epd-oplossing (en in de test) onder meer moeten laten zien dat een patiënt op zijn burgerservicenummer (bsn) gezocht kan worden en dat deze patiënt uniek voorkomt”.
Dat is vanaf 1 juni 2009 door de Wet gebruik BSN verplicht voor elk gebruik van EPD door zorgaanbieders. De reden is mogelijke patiëntenverwisseling en dito fraude.
Dus waarom was die recente nota van inlichtingen nog nodig? Elke serieuze aanbieder voor EPD-systemen zou die wettelijke eis moeten kennen.
Zie ook http://www.infoepd.nl/page/De-landelijke-infrastructuur/Hoe-werkt-het-EPD/Wat-is-het-BSN en https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-31466-50.html.
Wow, gelukkig maar… dat “Deense systeem” is voor het merendeel een ongelooflijke rotzooi. Ongelooflijke prutserij dat meer om machtsposities gaat dan om volwaardige technische oplossingen.