Uit een onderzoek onder Computable-lezers blijkt dat veruit het grootste deel van de Nederlandse ict-markt offshoring vreest. 85 procent geeft aan dat offshoring vooral Nederlandse banen kost of dat het vooral ten koste gaat van de kwaliteit van het op te leveren product.
Minister Maxime Verhagen (Economische Zaken, Landbouw en Innovatie), gaf onlangs aan dat hij het geen bedreiging vindt dat Nederlandse ict-bedrijven hun werkzaamheden offshoren. Wat er via de voorkant uit gaat, komt via de achterkant weer binnen, zo redeneert hij. Verhagen meent dat Nederlandse bedrijven dan misschien werkzaamheden naar het buitenland verplaatsen, Internationale bedrijven vestigen zich ook in Nederland wat de boel in evenwicht houdt.
Uitslagen
Uit het beperkte online onderzoek van Computable blijkt dat 15 procent van de ict'ers niet bang is voor offshoring. 5 procent meent dat het geen bedreiging vormt voor Nederland, 10 procent vindt dat offshoring vooral nieuwe kansen biedt. Een duidelijke meerderheid (85 procent) keert zich echter tegen offshoring. 27 procent vreest vooral voor het verlies van Nederlandse banen en 58 procent meent dat offshoring vooral ten koste gaat van de kwaliteit. Op het moment van schrijven hadden 460 lezers de poll ingevuld.
Hoogleraar Global Software Engineering van de Technische Universiteit Delft Rini van Solingen doet onderzoek naar gedistribueerde softwareontwikkeling. Hij volgt de felle discussies op de website over dit onderwerp en meent dat enige nuance op z'n plek is. ‘De discussie rond het nut en de uitdagingen van it-offshoring zal nog wel even voortduren. Met de tijd komen er steeds meer best practices naar boven, maar tegelijkertijd zien we ook dat veel organisaties deze niet toepassen en hierdoor onnodig leergeld betalen.'
Best practices
Van Solingen ziet echter wel dat de kansen van offshoring niet moeten worden onderschat. ‘Grote schaalvoordelen en toegang tot kennis worden ontsloten. Door verdergaande technologische ontwikkeling worden gevoelsmatige afstanden kleiner en krijgen we in ons vak steeds beter door hoe we offshoring succesvol kunnen inzetten.'
'Het toepassen van de beschikbare best-practices is daarbij noodzakelijk, maar deze worden helaas vaak vergeten, met negatieve effecten als gevolg. Het is echter niet terecht om offshoring ‘an sich' daarvan de schuld te geven. Oplossingen en best-practices zijn namelijk wel voorhanden', aldus de Delftse hoogleraar.
Vijf observaties
Rini van Solingen schreef voor Computable vijf observaties die volgens hem de bron zijn voor veel problemen en misverstanden rondom it-offshoring.
Rini van Solingen is werkzaam als zelfstandig adviseur. Daarnaast is hij voor één dag per week deeltijd hoogleraar op het onderwerp Globally Distributed Software Engineering aan de TU Delft.
Beperkt online onderzoek! Wat een stemmingmakerij weer zeg. Publish or perish lijkt het adagium bij Computable de laatste tijd!
Peter, nou en? Het is toch duidelijk dat dit reclame is voor de trainingen en boeken die Rini aan te bieden heeft?
Het is vanzelfsprekend dat als de boel goed aangepakt word, dat er dan een boel verschil is met wat tegenwoordig de norm is, maar dat is wel een enorme open deur die hier ingetrapt wordt om een beetje de aandacht op zichzelf te vestigen. “Distributed scrum”.. wat een flauwekul.
Ik vraag mij af in welke werkelijkheid Dhr. van Solingen verkeerd. Misschien dat er bij hem een belletje gaat rinkelen als er straks niemand meer opdaagt voor zijn colleges op de TU.
Offshoring is namelijk het tegenovergestelde van innovatie. Het is een zwart gat waarin kennis en banen verdwijnen.
Het ligt er maar net aan wat die outsource jongens precies doen.
Systeembeheer kun je niet echt inovatief noemen, de meeste zaken in de ICT zijn weinig inovatief.
Echt nieuwe dingen ontwikkelen doet maar een handvol mensen dat zijn niet de mensen die speciaal voor hun baan vrezen.
Offshoring is goed voor geld maar niet voor ICT
“off-shoring” betekent dat er werk en kennis UIT je bedrijf, stad, regio, land verdwijnt “naar other shores”(verre vreemde kusten).
Motivatie:
– “Kostenbesparing” binnen de instantie die off-shored
Neven_effecten:
– verkapte ontwikkelingshulp vanuit het off-shoring gebied naar een ander (armer, minder onwikkeld, loontechnisch goedkoper) deel van de wereld
– uitholling van de lokale kennis economie (welke??)
– verregaande “afhankelijk=making” van de “off-shore” instantie naar het bedrijf, lokatie wat de offshore opdracht ontvangt, uitvoert.
M.a.w. Offshoring is een mooi buzzwoord voor stelselmatige centralisatie van mensen, besliskracht, middelen en BRON_kennis, met als doel de ondergraving van elke vorm van zelfstandigheid van een bedrijf, regio, land
Knap politiek strategietje uitgedacht door de architecten van de “New World Order”.. One World Government (eu, vn), One World_currency(dollar, euro, amero), One World Army(nato)
Gaat u maar rustig slapen, uw regering(is hier ook onderdeel van! en) waakt over U(w werkgelegenheid en beschikbare kennis)
En zo wordt Nederland op IT gebied een derde wereldland.
Dankzij het marktinzicht van minister Verhagen.
Mijn voorspelling:
– Kennis en informatie worden steeds dynamischer. Toekomstige software moet en zal zich daarop sneller aanpassen. Requirements veranderen letterlijk met de dag. Snelle reactietijden met behoud van de kwaliteit is de toekomst. Complexe domeinkennis wordt steeds meer losgekoppeld van de technische inhoud.
Informatie en kennisanalyse zal zich steeds meer verplaatsen naar de business user.
Kennismodellering zal een belangrijke positie innemen binnen de ICT en zal vele malen goedkoper zijn.
Btw… ik geloof dus niet in de toekomst van offshoring.