Uit een onderzoek onder Computable-lezers blijkt dat veruit het grootste deel van de Nederlandse ict-markt offshoring vreest. 85 procent geeft aan dat offshoring vooral Nederlandse banen kost of dat het vooral ten koste gaat van de kwaliteit van het op te leveren product.
Minister Maxime Verhagen (Economische Zaken, Landbouw en Innovatie), gaf onlangs aan dat hij het geen bedreiging vindt dat Nederlandse ict-bedrijven hun werkzaamheden offshoren. Wat er via de voorkant uit gaat, komt via de achterkant weer binnen, zo redeneert hij. Verhagen meent dat Nederlandse bedrijven dan misschien werkzaamheden naar het buitenland verplaatsen, Internationale bedrijven vestigen zich ook in Nederland wat de boel in evenwicht houdt.
Uitslagen
Uit het beperkte online onderzoek van Computable blijkt dat 15 procent van de ict’ers niet bang is voor offshoring. 5 procent meent dat het geen bedreiging vormt voor Nederland, 10 procent vindt dat offshoring vooral nieuwe kansen biedt. Een duidelijke meerderheid (85 procent) keert zich echter tegen offshoring. 27 procent vreest vooral voor het verlies van Nederlandse banen en 58 procent meent dat offshoring vooral ten koste gaat van de kwaliteit.
Hoogleraar Global Software Engineering van de Technische Universiteit Delft Rini van Solingen doet onderzoek naar gedistribueerde softwareontwikkeling. Hij volgt de felle discussies op de website over dit onderwerp en meent dat enige nuance op z’n plek is. ‘De discussie rond het nut en de uitdagingen van it-offshoring zal nog wel even voortduren. Met de tijd komen er steeds meer best practices naar boven, maar tegelijkertijd zien we ook dat veel organisaties deze niet toepassen en hierdoor onnodig leergeld betalen.’
Best practices
Van Solingen ziet echter wel dat de kansen van offshoring niet moeten worden onderschat. ‘Grote schaalvoordelen en toegang tot kennis worden ontsloten. Door verdergaande technologische ontwikkeling worden gevoelsmatige afstanden kleiner en krijgen we in ons vak steeds beter door hoe we offshoring succesvol kunnen inzetten.’
‘Het toepassen van de beschikbare best-practices is daarbij noodzakelijk, maar deze worden helaas vaak vergeten, met negatieve effecten als gevolg. Het is echter niet terecht om offshoring ‘an sich’ daarvan de schuld te geven. Oplossingen en best-practices zijn namelijk wel voorhanden’, aldus de Delftse hoogleraar.