Ik heb weer een gespannen weekend achter de rug. Dochter Willeke studeert in Amsterdam communicatiewetenschap en heeft daarnaast een bijbaan bij TNT als postbezorger. U raadt het al, dit weekend was het de tweede keer dat ze de puinhopen van de stakende TNT-postbodes mocht opruimen. Mooi wat extra overuren zou je denken, maar niet als het een paar graden onder nul is, met veel te zware posttassen glibberend door de woonwijken.
Ik blijf het verbazingwekkend vinden dat de vakbonden zoveel druk hebben weten te ontwikkelen dat voormalig PvdA-burgemeester Ruud Vreeman het conflict mag onderzoeken. Volgens de bonden is er sprake van oneerlijke concurrentie omdat de andere aanbieders niet volgens een CAO betalen. De TNT wil overigens 3.100 mensen ontslaan.
Beetje jammer als je al jarenlang bezig bent met marktwerking (energiesector, vervoer, zorg etc.) en de mensen pas in actie komen als het hun zelf raakt. Mag ik als extern adviseur ook aankloppen bij de overheid voor steun? Diezelfde overheid roept namelijk voortdurend stoer dat ze alle externen eruit gooien. Het lijkt wel een soort pikorde want de politici roepen vervolgens in koor dat de ambtenaren harder moeten werken en dat de helft eruit kan. U snapt de reactie van mijn dochter al: 'en dan mag mijn generatie zeker weer de puinhoop opruimen.'
Ondertussen blijft er een stroom van publicaties loskomen van extreme aantallen externen die de overheid inhuurt. De toon van die berichtgeving is zodanig dat je je bijna het uitschot van de samenleving voelt.
Mijn stelling is dat de omvang van het aantal externen voor het grootste deel wordt bepaald door de riante secundaire arbeidsvoorwaarden, die de vakbonden de afgelopen jaren hebben afgedwongen. Als alle ambtenaren van 36 uur weer gewoon naar de 40-urige werkweek zouden gaan, ben je al die verlofstuwmeren kwijt en heb je veel externen niet nodig. Dit geldt ook voor de verlofregeling rond zwangerschap. Vrouwen zijn veelal een half jaar uit het werkproces en nu is er ook zo'n regeling in voorbereiding voor mannen. Als je dit soberder doet heb je ook minder externen nodig.
Ik denk overigens niet dat mijn dochter het daar mee eens is.
Mijn ervaring is dat externen meestal worden ingehuurd als de managers het zelf ook niet meer weten, en ‘naar boven’ het signaal willen afgeven dat ze ‘er alles aan gedaan hebben om het probleem op te lossen’. Een beetje zoals men vroeger voor de zekerheid maar koos voor IBM – dan kon je daar iig niet op worden afgerekend.
Maar dat er ook daadwerkelijk iets wordt opgelost ….
Ik heb maar zo’n vermoeden dat mijnheer Van Vliet als beroepskletsmajoor niet heeft te klagen over gebrek aan inkomen.
Zijn suggestie dat postbodes niet mogen staken omdat hij tenslotte ook niet voor steun aan kan kloppen is dan ook ronduit onsmakelijk te noemen.
Er zijn twee soorten externen, de ene die adviseren aan de beleidsmaker, zoals vermoed ik de heer Van Vliet, en de anderen die worden ingezet voor het laten draaien van de organisatie. De externen die tegenwoordig de deur uit vliegen zijn de laatste.
Over de suggestie van 36 naar 40 uren gaan draaien, meneer Van Vliet weet niet dat deze maatregel was ingezet ter voorkoming van hogere looneisen. Overgaan van 36 naar 40 uur per week zou gepaard moeten gaan met een substantieel salaris verhoging.
Ik weet niet hoe de heer Van Vliet kan verklaren zijn woorden “riante arbeidsvoorwaarden”, de salarissen van ambtenaren zijn de laatste decennia’s minder gegroeid dan andere sectoren.
Lucho
Weer zo’n extern adviseur die maar wat zit te blaten, het probleem is dat er gewoon gewerkt moet worden met wat minder regeltjes die juist door de externe adviseurs en management in het leven zijn geroepen. leg de verantwoordelijkheid waar het hoort.
Lijkt me dat de postbode nou niet degene is die de marktwerking heeft opgestart maar er nu wel het slachtoffer van is.
De baas van de postbode heeft van de marktwerking overigens maximaal geprofiteerd met zijn inkomen boven de miljoen.
Maar als de heer van vliet een gezin kan onderhouden van 6 euro bruto per uur die een postbesteller bij b.v. selectmail verdient mag hij de overgebleven postbodes uitleggen hoe ze dat moeten doen.
Dat zullen ze erg waarderen denk ik.
1 dochter in Amsterdam laten studeren kost al meer gok ik.
En als onverhoopt dochterlief uitglijdt met zo’n veels te zware tas en haar pols breekt betekend het niet alleen optyfen als post bezorger want dat kost alleen maar geld (en in haar CAO is niet bedongen dat er fatsoenlijk met zieke mensen omgegaan moet worden).
Maar ook kan haar studie hierdoor ‘onnodig’ vertraging oplopen waarbij vaderlief de extra kosten van het langer studeren mag ophoesten want dochterlief had immers al geen loon meer.
Yes we can!
Bij TNT post gaat het om 11.000 ontslagen, waarbij de postbode het aanbod krijgt om te re-incarneren als postbezorger tegen het minimumloon. Voor de meesten een halvering van salaris… kunt u dat dragen?
Mijn stelling is dat de hoeveelheid ambtenaren en uren per week niks te maken hebben met het aantal externen. Bovendien is de prijs van externen in geen verhouding tot eigen medewerkers, deze externen zijn veel duurder al was het maar door de puinhoop die ze achterlaten. Waarom dan wel externen inhuren? Het afschuiven van verantwoordelijkheid, het niet willen opdraaien voor slechte resultaten van klussen met een hoog afbreukrisico door regulier management.
En marktwerking? Dat is slechts een succes voor zakkenvullend management, voor de rest van de wereld is alles daardoor slechter en duurder geworden. Marktwerking kent weinig winnaars en vele verliezers.