Veel ict' ers zijn het niet eens met de uitspraken van minister Verhagen over offshoring. De bewindsman beweert dat technologiebedrijven die werk naar het buitenland verplaatsen, worden vervangen door buitenlandse ict-bedrijven die activiteiten naar Nederland brengen. Een ict'er reageert: ‘Alle kennis binnen de Nederlandse ict-sector verdwijnt en in plaats daarvan krijgen we krakkemikkige software uit lagelonenlanden terug, geen hoogwaardige technische kennis.'
Minister Maxime Verhagen (Economische Zaken, Landbouw en Innovatie) zei onlangs dat hij niet vreest voor het offshoren van Nederlandse technologiebedrijven. Hij ziet hiervoor in de plaats buitenlandse bedrijven naar Nederland komen, zodat per saldo de activiteiten gelijk blijven.
‘Als ict’er maak ik dagelijks de uitholling van mijn vak mee’, zegt lezer ‘Koos’. ‘Managers die, gedwongen door hoger geplaatste managers, werkzaamheden uitbesteden naar India, alwaar het op erbarmelijke, gedeconstrueerde wijze wordt uitgevoerd door onwetenden. Bonussen en kortetermijnwinst tegenover structurele uitverkoop van de ict-sector op de lange termijn. De ‘bankencrisis’ maar nu in de ict.’
Kostenbesparing
‘Koos’ vindt dat bedrijven zich moeten realiseren dat hun personeel ook stakeholders zijn. ‘Het is gewoonweg niet meer te verkopen om hier in Nederland een ict-bedrijf te runnen en diensten te verkopen, terwijl je personeel uit India komt. Verhagen zou hier eens naar moeten kijken.’
Lezer ‘Nederland zonder kennis’ deelt die mening. ‘Op dit moment raken we heel erg veel kennis kwijt aan de lagelonenlanden. Kwaliteit staat niet voorop, het is allemaal kostengedreven. Met name in de ict merken we nu dat deze landen niet kunnen voldoen aan de kwaliteitseisen die worden gesteld door bedrijven in Nederland. Service gaat ernstig omlaag, maar dit wordt weggewuifd onder de noemer ‘kostenbesparing’.’
R&D
‘mrC’ weet dat in Nederland veel technologie verdwijnt, zoals bijvoorbeeld Organon. ‘Daar komt geen bedrijf voor terug. Nu gaat zelfs R&D al weg. Dit was het enige waar het salaris nog niet zo’n rol speelde. Dankzij de huidige middelmatige scholing is er straks ook niemand meer om R&D te doen, omdat het kennisniveau niet meer voldoende is. Maar wat doen we dan nog wel?’
Lezer ‘Pieter’ ziet ook niet buitenlandse bedrijven terugkomen voor de Nederlandse technologiebedrijven die offshoren. ‘Bedrijven uit het buitenland zijn alleen geïnteresseerd in de belastingvoordelen hier. Daarvoor hebben ze alleen een postadres nodig en er staat geen enkele investering tegenover. Alle kennis binnen de Nederlandse ict-sector verdwijnt en in plaats daarvan krijgen we krakkemikkige software uit lagelonenlanden terug, geen hoogwaardige technische kennis.’
Offshore zelf is niet erg maar door zo’n speciaal gedreven laconieke te walgelijk houding van Verhagen kan offshore een zuigende werking hebben wat een crisis lijkt te veroorzaken.Echter lokaalbeheer heeft hier geen last van .(lokale hardware kan je niet van afstand onderhouden
In een van de reacties wordt de ICT-industrie vergeleken met de maak-industrie zoals de textiel- en automobiel-industrie. Deze vergelijking snijdt geen hout. De genoemde industrieën (evenals bijvoorbeeld de elektronica-industrie) bestaan al ruim honderd jaar. Concurrentie werd gevoerd door steeds efficiënter te werken en de productie-processen te verbeteren. Er werd/wordt gebruik gemaakt van componenten (van bouten en moeren tot aan complete motoren, generatoren) die allemaal gestandaardiseerd zijn. Gevolg hiervan is dat het niet uitmaakt of iets in Nederland of China geproduceerd wordt, zolang het aan de gestandaardiseerde specificaties beantwoord.
De boekhouders en carrière-managers die de ICT-bedrijven besturen vergeten even dat de stand van zaken in ‘onze’ industrie-tak nog (lang?) niet zover is. We zijn nog niet eens het stadium van ‘elke keer opnieuw het wiel uitvinden’ gepasseerd, laat staan dat we serieus werk gemaakt hebben onze eigen bedrijfsprocessen efficiënter te maken door echte innovatie in plaats van de nep-innovatie die off-shoren heet.
Persoonlijk heb ik in een aantal offshore projecten gezeten, welke allen (gedeeltelijk) mislukt zijn. Communicatie en het goed vastleggen van de requirements liggen hier ten grondslag.
Dat men ermee bespaart in initiële kosten en bespaart in FTe is de grootste onzin die ik vaak hoor.
Er wordt altijd gezegd dat de Off shore bedrijven hier ook investeren in Nederlands Personeel, ik heb zelf ook 6 maanden voor zo’n Off shore club gewerkt en ik kan je vertellen dat dat maar heel erg marginaal is en wordt gestuurd op basis van flinterdunne overhead van een enkele Nederlander die voor op de barricaden staat. Zodra het kan wordt diezelfde Nederlander vervangen door een Indier die als Expat overkomt en notabene nog Subsidie krijgt ook van de Belasting dienst, dat is nog een heel oude regeling aangaande Kenniswerkers en bestaat nog steeds!
Offshore is een drama, het zit bij ons in oost europa en azie. 1 groot drama. Engels is een drama met dat volk en werken ho maar. Ze gaan niet verder dan wat ze mogen en dat werkt dus niet. Geen oplossing is in hun ogen ook een oplossing.
Al veel offshore projecten meegemaakt, ditmaal is het anders: het was de beslissing van de manager in India om de mensen hier te ontslaan en het werk in India, Singapore en Malaysia onder te brengen.
Mijn positie zal nog wel een paar maanden blijven bestaan, misschien iets langer. Maar dit zal in de toekomst vaker gaan gebeuren. De beslissingen worden steeds minder lokaal gemaakt.
@bas: dan heb je toch echt de verkeerde leverancier gekozen. Want offshoring werkt bij mij perfect in alle opzichten. Ervaring met tientallen bedrijven in de laatste 20 jaar.
Wat ook niet helpt is dat je als ZZP’er in de ICT geen opdrachten mag aannemen die een heel jaar duren, terwijl een getalenteerde Indiër of Chiness alleen een werkvergunning krijgt als hij een opdracht heeft die minimaal een jaar duurt.
Aangezien de meeste projecten een jaar of langer duren, mag je als ZZP’er niet inschrijven op deze projecten, terwijl de buitenladse expert hier wel voor in aanmerking komt.
De hele ICT en kennis economie wordt op die manier juist gesaboteerd. Als de regring het heeft over bevorderen van de kennis economie, DAN ZIJN DAT KLINKLARE LEUGENS en zou ik heel graag deze politici voor het GERECHT willen zien, voor het verkwanselen van Nederland.
Offshoring werkt als sprinkhanen op een roggeveld. Een niets ontziende vraatzucht die meestal uit het verre oosten komt. Diensten die van buiten de EU worden geleverd dienen met de grootste zorg te worden bekeken. Ik maak mij grote zorgen. Ik moet mij als ondernemer aan zeer dure wetgeving houden, waarbij ik moet concurreren met aanbiedingen uit landen waar men met veel lagere kosten te maken heeft en weinig sociale verplichtingen kent.
Een belangrijk aspect is ook dat IT diensten geen transport kosten hebben, waarmee ik wil aangeven dat er ook weinig bijkomende kosten zijn die de prijs eerlijker concurrerend maken.
Tenslotte worden die diensten ook vaak aangeboden vanuit landen, die ook nog eens als stimuleringseconomie worden onderkend en hierdoor speciale subsidies hebben, waarmee zij met lage kosten zich in onze markt kunnen presenteren. De CEBIT 2010 leek veelal op een Indiase markt voor jonge goedkope IT krachten.
Offshoring OK, maar dan wel eerlijk!
Met wagonladingen tegelijk worden de fte’s het land uit gerold richting India. ‘Bestshoring’is de vlag,’Cheapshoring’is de lading.
Nederlandse ICT’rs krijgen de opdracht om hun Indiase con-collegas op te leiden waarna ze zelf op straat komen te staan.
In ieder geval tot men erachter koopt dat je voor Wibra prijzen Wibra kwaliteit krijgt en niet de kwaliteit die zij en hun klanten gewend waren.
En dan?