Veel ict' ers zijn het niet eens met de uitspraken van minister Verhagen over offshoring. De bewindsman beweert dat technologiebedrijven die werk naar het buitenland verplaatsen, worden vervangen door buitenlandse ict-bedrijven die activiteiten naar Nederland brengen. Een ict'er reageert: ‘Alle kennis binnen de Nederlandse ict-sector verdwijnt en in plaats daarvan krijgen we krakkemikkige software uit lagelonenlanden terug, geen hoogwaardige technische kennis.'
Minister Maxime Verhagen (Economische Zaken, Landbouw en Innovatie) zei onlangs dat hij niet vreest voor het offshoren van Nederlandse technologiebedrijven. Hij ziet hiervoor in de plaats buitenlandse bedrijven naar Nederland komen, zodat per saldo de activiteiten gelijk blijven.
‘Als ict’er maak ik dagelijks de uitholling van mijn vak mee’, zegt lezer ‘Koos’. ‘Managers die, gedwongen door hoger geplaatste managers, werkzaamheden uitbesteden naar India, alwaar het op erbarmelijke, gedeconstrueerde wijze wordt uitgevoerd door onwetenden. Bonussen en kortetermijnwinst tegenover structurele uitverkoop van de ict-sector op de lange termijn. De ‘bankencrisis’ maar nu in de ict.’
Kostenbesparing
‘Koos’ vindt dat bedrijven zich moeten realiseren dat hun personeel ook stakeholders zijn. ‘Het is gewoonweg niet meer te verkopen om hier in Nederland een ict-bedrijf te runnen en diensten te verkopen, terwijl je personeel uit India komt. Verhagen zou hier eens naar moeten kijken.’
Lezer ‘Nederland zonder kennis’ deelt die mening. ‘Op dit moment raken we heel erg veel kennis kwijt aan de lagelonenlanden. Kwaliteit staat niet voorop, het is allemaal kostengedreven. Met name in de ict merken we nu dat deze landen niet kunnen voldoen aan de kwaliteitseisen die worden gesteld door bedrijven in Nederland. Service gaat ernstig omlaag, maar dit wordt weggewuifd onder de noemer ‘kostenbesparing’.’
R&D
‘mrC’ weet dat in Nederland veel technologie verdwijnt, zoals bijvoorbeeld Organon. ‘Daar komt geen bedrijf voor terug. Nu gaat zelfs R&D al weg. Dit was het enige waar het salaris nog niet zo’n rol speelde. Dankzij de huidige middelmatige scholing is er straks ook niemand meer om R&D te doen, omdat het kennisniveau niet meer voldoende is. Maar wat doen we dan nog wel?’
Lezer ‘Pieter’ ziet ook niet buitenlandse bedrijven terugkomen voor de Nederlandse technologiebedrijven die offshoren. ‘Bedrijven uit het buitenland zijn alleen geïnteresseerd in de belastingvoordelen hier. Daarvoor hebben ze alleen een postadres nodig en er staat geen enkele investering tegenover. Alle kennis binnen de Nederlandse ict-sector verdwijnt en in plaats daarvan krijgen we krakkemikkige software uit lagelonenlanden terug, geen hoogwaardige technische kennis.’
Bij het offshoren van ICT worden de FTE’s vervangen door kosten. Dat staat beter op de balans: winst behaald met minder FTE’s. Dit is de voornaamste drijfveer van hoger management.
De uitvoerenden die geconfronteerd worden met deze gedwongen off shoring krijgen te maken met een zeer moeizaam communicatie proces en dito project uitvoering. De business ziet de kwaliteit en kwantiteit afnemen en dient geen of minder nieuwe wijzigingen en projecten meer in: door hoger management vertaald als: nog minder budget nodig voor ICT.
Maar de business zelf gaat decentraal zelf kleine applicaties ontwikkelen (MS Access, MS Excell, etc.) om toch in hun informatiebehoefte te kunnen voorzien: toename van ICT kosten en inefficiëntie vanwege het niet centraal ontwikkelen: budget voor business moet omhoog. Maar de business levert geld op, dus daar maakt het niet uit. Aan de kostenkant (ICT) gaat het budget omlaag: door het hoger management vertaald als: er worden minder kosten gemaakt.
Zolang offshoring nog booming is in India en capaciteit het grootste probleem voor het voldoen aan de vraag zal kwaliteit voorlopig nog niet zichtbaar worden. Het gaat puur om de kosten. En kosten beginnen net als korte termijn met KO: het resultaat van de lange termijn.
@Jobber, de politiek offshoren is een minder goed idee, dat noemden wij vroeger een bezetting door een vreemde mogendheid. Met een beetje creativiteit is het misschien wel mogelijk om Verhagen weg te automatiseren.
Niet alleen in de ICT, maar ook ver daarbuiten wordt productie overgeheveld en/of overgelaten aan landen in andere werelddelen. Als de volgende energiecrisis zich aandient zullen de gevolgen in Nederland rampzalig zijn als deze crisis langer dan enkele maanden duurt. Graanproducten en vlees uit Zuid Amerika is een van die zorgenpunten. Honger het gevolg. Oorzaak? Kortetermijngewin, zakkenvullen. WE worden steeds afhankelijker van landen op andere continenten. Een zorgelijke ontwikkeling.
Dat off shoring kostenbesparend werkt is al lang achterhaald. Net zoals het feit dat de werkplek een commodity product zou zijn. De enige huidige reden om te off shoren is om op het juiste moment over de juiste recources te beschikken.
Off shoring zal dan ook plaats maken voor Global Sourcing. In Nederland is de vraag naar automatisering over het algemeen hoog. Op de arbeidsmarkt wordt er gevochten om die ene ICT-er. Mensen worden bij concurrenten weggekocht. De huidige technologie maakt het echter mogelijk ook vanuit andere landen resources aan bepaalde projecten te laten werken. Off shoring/ Global sourcing heeft dus alleen nut als je meer vraag dan medewerkers hebt.
Feit dat de kwaliteit vaak nog te wensen over laat heeft vooral te maken met het verschil in cultuur en een communicatie technologie die nog in de kinderschoenen staat. Deze cultuur is echter aan het globaliseren (kijk maar naar de jeugd van tegenwoordig) en ook de technologie wordt met de dag beter.
Hoe dan ook, ik verwacht in de toekomst te moeten concurreren met werknemers uit andere landen. Daarnaast verwacht ik gevraagd te worden om werk uit te voeren voor klanten in andere landen. Ik vind dat niet erg, ben er niet bang voor en ga uit van mijn eigen kracht en toegevoegde waarde, ook in de toekomst.
Korte termijn visie. Bonussen voor het managemnt, kosten voor het bedrijf komen dubbel terug via de achtedeur. Maar waarom getreurd? Bonus voor het management is toch al binnen. Na mij de zondvloed!
Dat een volgende crisis hierover gaat roept men al lang. Het management is op de hoogte van het gelijk van deze uitspraak, maar … ja daar gaat hij weer: de bonussen zijn dan al lang binnen.
Hozo gaan we kapot aan die hedendaagse bestuurders. Kwamen de ondernemers maar weer aan het stuur ipv die financiele en juridische lui.
Wanneer je de gemiddelde leeftijd van de afgelopen kabinetten in ogenschouw is een reactie bij monde van de huidige twitterende minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie(!) niet verwonderlijk.
@Henk
Als je door een rivier wordt meegesleurd is het verstandig om rustig naar de kant te zwemmen zodat je de rivier uit kan zijn voordat je bij de waterval bent.
Globalisatie is idd niet te stoppen. Maar dat hoeft niet te betekenen dat je daar ook maar klakkeloos in moet volgen. Immers in een markt waar iedereen voor lage kosten gaat kun je je onderscheiden in kwaliteit.
Daarom doet de Duitse economie het relatief ook zo goed omdat zij nog altijd ijzersterk zijn in het leveren van kwalitatief goede engineering.
Ha, heb ik nou al die jaren gedacht dat “offshoren” een buzzword-compliant management term was voor [..]
Groot gelijk Hans. Er wordt getracht een afhankelijkheid te creeeren in zowel China als India door werk van hier naar daar te verplaatsen. Dat dat een waardeloos resultaat heeft is van veel minder belang dan dat men een redelijk solide vestiging heeft in de twee landen die respectievelijk vanaf 2015 en 2020 de wereld economie zullen leiden en bepalen. Zelfs ongeacht de grote hoeveelheid armoedzaaiers en uitwassen zoals slavernij hebben we het over twee georganiseerde economische bolwerken die tussen 2 en 2.5 miljard mensen vertegenwoordigen. En die qua communicatie behoorlijk egaal zijn (dus niet 27 verschillende talen nodig hebben zoals in de EU). Dat zorgt voor een markt waar simpele ideeen snel grootschalig ingevoerd kunnen worden, wat ook met de Amerikaanse IT het geval was, bezijdens natuurlijk de miljarden investeringen door het “militair-industrieel complex” zoals dat vroeger genoemd werd.
Dat vele managers zich op de borst kloppen met een dommen kortstondige kostenbesparing die uiteindelijk meer gaat kosten dan een slimme aanpak.. tja.. dan vraag ik me ook af.. waar zijn alle slimme koeien gebleven? Juist ja, die waren onhanteerbaar en wild.. en zijn uiteindelijk tot hamburgers vermalen. Het overgrote meerendeel van de managers zijn nu juist eigenlijk bij uitstek geen ‘leiders’, maar een soort magazijnmeesters of accountants. Helaas maar jammer.
Het gaat vaak niet eens om de kosten, in veel gevallen is het ‘achter gesloten deuren’ bekend dat het duurder is, maar net als met sweatshops is er gewoon minder regulering om mee bezig te houden.
Gekozen op de 3e plaats als politicus vgls parlementaire journalisten?????? Een lachertje. Laat Verhagen maar eens een studie doen of beter gezegd laten doen (denken doet pijn)wat de USA allemaal aan jobs naar het buitenland heeft geexporteerd. Er zijn 100-duizenden HBO’ers werkloos en v/d universitaire geschoolden zijn meer dan 80.000 werkloos. Er zijn genoeg gegevens op te halen op internet over de situatie in de USA. En hier spreekt een man onwijze woorden uit in het kabinet die Nederland bovenop moet zien te krijgen. Wat is de reden dat men jobs exporteert. Niet meer en minder dan de prijs die eraan gekoppeld is (lageloonlanden). Wat bezielt een manager die een job tegen prijs x (binnenlandse prijspeil) exporteert naar een lageloonland tegen prijs y ( y