Veel ict' ers zijn het niet eens met de uitspraken van minister Verhagen over offshoring. De bewindsman beweert dat technologiebedrijven die werk naar het buitenland verplaatsen, worden vervangen door buitenlandse ict-bedrijven die activiteiten naar Nederland brengen. Een ict'er reageert: ‘Alle kennis binnen de Nederlandse ict-sector verdwijnt en in plaats daarvan krijgen we krakkemikkige software uit lagelonenlanden terug, geen hoogwaardige technische kennis.'
Minister Maxime Verhagen (Economische Zaken, Landbouw en Innovatie) zei onlangs dat hij niet vreest voor het offshoren van Nederlandse technologiebedrijven. Hij ziet hiervoor in de plaats buitenlandse bedrijven naar Nederland komen, zodat per saldo de activiteiten gelijk blijven.
‘Als ict’er maak ik dagelijks de uitholling van mijn vak mee’, zegt lezer ‘Koos’. ‘Managers die, gedwongen door hoger geplaatste managers, werkzaamheden uitbesteden naar India, alwaar het op erbarmelijke, gedeconstrueerde wijze wordt uitgevoerd door onwetenden. Bonussen en kortetermijnwinst tegenover structurele uitverkoop van de ict-sector op de lange termijn. De ‘bankencrisis’ maar nu in de ict.’
Kostenbesparing
‘Koos’ vindt dat bedrijven zich moeten realiseren dat hun personeel ook stakeholders zijn. ‘Het is gewoonweg niet meer te verkopen om hier in Nederland een ict-bedrijf te runnen en diensten te verkopen, terwijl je personeel uit India komt. Verhagen zou hier eens naar moeten kijken.’
Lezer ‘Nederland zonder kennis’ deelt die mening. ‘Op dit moment raken we heel erg veel kennis kwijt aan de lagelonenlanden. Kwaliteit staat niet voorop, het is allemaal kostengedreven. Met name in de ict merken we nu dat deze landen niet kunnen voldoen aan de kwaliteitseisen die worden gesteld door bedrijven in Nederland. Service gaat ernstig omlaag, maar dit wordt weggewuifd onder de noemer ‘kostenbesparing’.’
R&D
‘mrC’ weet dat in Nederland veel technologie verdwijnt, zoals bijvoorbeeld Organon. ‘Daar komt geen bedrijf voor terug. Nu gaat zelfs R&D al weg. Dit was het enige waar het salaris nog niet zo’n rol speelde. Dankzij de huidige middelmatige scholing is er straks ook niemand meer om R&D te doen, omdat het kennisniveau niet meer voldoende is. Maar wat doen we dan nog wel?’
Lezer ‘Pieter’ ziet ook niet buitenlandse bedrijven terugkomen voor de Nederlandse technologiebedrijven die offshoren. ‘Bedrijven uit het buitenland zijn alleen geïnteresseerd in de belastingvoordelen hier. Daarvoor hebben ze alleen een postadres nodig en er staat geen enkele investering tegenover. Alle kennis binnen de Nederlandse ict-sector verdwijnt en in plaats daarvan krijgen we krakkemikkige software uit lagelonenlanden terug, geen hoogwaardige technische kennis.’
Met een goed requirementsmanagement zou offshoring geen enkel probleem hoeven zijn.
Aangezien requirementsmanagement ook voor de grote offshorehype al een ondergeschoven kindje was en dus bagger opleverde, zie ik nog niet direct waarom offshoring per definitie de bankencrisis van de ICT zou moeten zijn.
Het valt en staat nog steeds bij goed of slecht management. Ik zie in de ict wel dat er managers zijn die beter ergens anders zouden kunnen werken, maar ik geloof niet dat offshoring de oorzaak is van een mogelijke crisis.
1)Het Nederlandse/westerse bedrijfsleven wordt veel te afhankelijk van India. Er heerst nu relatieve politieke rust maar wat gebeurd en als India en Pakistan (beide kernmachten) het aan de stok krijgen. En wanneer El-qaida mumbai nog een paar keer aanvalt? ECONOMISCHE CRISIS!!!
2) Heeft u er wel eens over nagedacht wat er gebeurd als de thuismarkten van India en China tot ontwikkeling komen. Dan stijgen Uw kosten exponentieel. Weet u hoeveel tijd/geld het kost het beheer van een gemiddeld systeem terug over te dragen? Gemiddeld 6-9 maaanden. Dit voorop gesteld dat de offshorer in kwestie genegen is om mee te werken. Dat zal wel niet. @bedrijven die off-shoren Heren:…U BENT CHANTABEL”. Trek uw portemonee maar vast.
2)Veel kennis van applicaties en architecturen wordt in de praktijk opgedaan. DAAR KOMT NU EEN EINDE AAN.
Offhoring naar India levert geen enkele kostenbesparing.
Ik zie het hele offshoring insteek persoonlijk meer als bezigheidstherapie voor het waterhoofd management. Als je echt wilt besparen, zou het voor sommige bedrijven handiger zijn om daar in te snijden.
Ik ben zelf zeer nieuwsgierig naar de overlap tussen het soort organisaties die hun helpdesk in India heeft zitten en het soort organisaties dat ernstig lijdt aan waterhoofd management.
Bij de slager staat ook geen extra persoon die kijkt of het vlees wel optimaal wordt neergelegd in het schap. Waarom werken er zoveel mensen in de ICT die eigenlijk niets doen?
Met een deel van de boodschap eens, het brengt inderdaad kwaliteit in gevaar en maakt dat de IT sector als ze niet voorzichtig zijn zichzelf als low cost commoditie in de markt plaatsen. In plaats van een kennisintensieve en positieve ondersteuning en verbetering van bedrijfsprocessen. Op langere termijn kan het gevaar ontstaan dat IT bedrijven niet meer als kennisbedrijven worden gezien.
Ook bij offshoring is de kwaliteit op termijn minder geworden, als voorbeeld India. Toen men begon met de helpdesken naar India te offshoren kreeg men goed engels sprekende medewerkers uit India aan telefoon. De situatie is nu dat men blij mag zijn als de medewerker uit India drie woorden engels spreekt. Dat heeft niets te maken met de kwaliteit van de mensen maar ook daar gaat men voor minder betaalde medewerkers, de goede groeien immers door.
Ze moeten de politiek offshoren.
Als kwaliteit er niet toe doet en je verkoopt troep, is offshoring prima. De kwaliteit is een fractie boven nul en de kosten zijn lekker laag. In India heerst een heerlijk ouderwetse feodale jaren 50 arbeidscultuur waarbij medewerkers geen enkel sociaal recht hebben en je ze gelijk op straat kunt knikkeren. Vanuit managementperspectief is dat natuurlijk heel aantrekkelijk en geeft je veel macht. Continuiteit, effiency en kennis waarborgen, tja, dat zijn zaken die dan in het afvoerputje verdwijnen. Voor bedrijven hoeft het ondanks deze nadelen nog steeds geen probleem te zijn, maar voor NL als land is offshoring zeer nadelig. Je moet je kennis veel beter beschermen; we zullen het nog nodig hebben.
Offshoring zal uiteindelijk leiden tot het verlies van business. De oorzaak is redelijk eenvoudig:
Tegenwoordig bestaat de job programmeur niet meer, de software ontwikkelaar is een alrounder waarvan verwacht wordt dat deze functioneel en technisch een pakket kan onderhouden of bouwen in samenwerking met de klant.
En wie wordt het aanspreekpunt als het werk naar india gaat? Een soort helpdeskmedewerker die geen technische kennis van het systeem heeft en continue een soort telefoonspelletje moet spelen tussen de klant en de mensen in india.
Door het uiteindelijk ontbreken van een volwaardige gesprekspartner zal de klant hier uiteindelijk zijn buik vol van krijgen en de business verhuizen naar partijen die dit wel weten waar ze mee bezig zijn. Er wordt hoog in de boom gedacht dat ontwikkelen een soort simpele klus is die iedere aap kan leren maar er wordt vergeten dat ontwikkelen van software iets meer is dan dat.
Nu een aantal dramatische projecten meegemaakt waarbij uiteindelijk er bagger was opgeleverd maar door specialisten hier werd hersteld. Uiteindelijk zijn er tonnen aan India gespendeerd en van de opgeleverde programmatuur nagenoeg niets bruikbaar. Door alle overhead zijn alle kosten ook niet lager.
Offshoring in de praktijk: geld in massa’s weggooien!
Groot bedrijf in NL besteedt enkele tientallen miljoenen per jaar aan onderhoud (na de bouw) voor een applicatie op maat van nog geen ton aan waarde. Alsof men het enige bedrijf in zijn soort is op deze wereld. Met inmiddels miljoenen regels ontestbare code en niet een enkele beperkingsregel in de database (!) Wel een goedkoop tarief per uur. Toch? Ook in NL geleid dor externen.
Oud spreekwoord: goedkoop is duurkoop en de wal zal dit – stuurloos ondanks bonus – schip ooit keren.
Wat heeft “minister Verhagen” nu inhoudelijk van ICT?
Je mag blij zijn al hij al weet hoe hij zijn eigen laptop of mobieltje zelfstandig weet aan te zetten…
I rest my case…
“Hij ziet hiervoor in de plaats buitenlandse bedrijven naar Nederland komen, zodat per saldo de activiteiten gelijk blijven”
– Waar blijven dan overheidscijfers dan van al die buitenlandse bedrijven die naar Nederland.
– Waar blijven de op werkelijkheid gebaseerde feiten “Minister Verhagen”?
Er is hier geen sprake van een “bankencrisis” maar een “regerings-crisis”, want de individuen op het Binnenhof die we (nog) toestaan om ons land te regeren, weten inhoudelijk zelf van toeten nog blazen.
Het blijken meer en meer spreekbuizen te zijn van alle instanties en bedrijven die onze regering werkelijk runnen. “De puppetmasters behind Den Haag”. De Bilderbergtjes, zakenvriendjes van de regering en andere (onzichtbare) aanverwante artikelen
Met dit soort stompzinnige, inhoudsloze en totaal niet onderbouwde uitlatingen, zoals deze van “Minister Verhagen”, gaan ze steeds meer door de mand vallen.
De vraag is.. hoe lang pikken we dit nog als (beroeps) bevolking dat ons land – door een “stel leeghoofden” op het BinnenHof – structureel leeggeroofd blijft worden?