Het ministerie van Economische Zaken organiseert uiterlijk begin 2012 een veiling van telecomfrequenties. Behalve de huidige gsm-frequenties rond de 900 en 1800 MHz, gaat ook het zogeheten digitaal dividend in de 800 MHz-band onder de hamer. Dat meldt het departement in zijn Strategische Nota Mobiele Communicatie. Daarin wordt het meerjarenplan uit de doeken gedaan.
De nota is opgesteld op verzoek van de telecomsector, die voor zijn investeringsplannen behoefte heeft aan duidelijkheid over de telecomstrategie van de overheid. In september 2010 organiseerde het ministerie al een consultatieronde waarin de verschillende partijen hun wensen kenbaar maakten. Enkele dagen eerder publiceerden de ambtenaren al een conceptversie van de nota.
Een van de belangrijkste punten voor de telecombedrijven is dat er extra ruimte vrijkomt in het spectrum met lage frequenties. Met lage frequenties kunnen ze hun klanten een betere inpandige netwerkdekking bieden en zijn minder zendmasten nodig.
Digitaal dividend
De overheid besloot in juli 2010 al om hiervoor een deel van de 800 MHz-frequentie vrij te geven. Het was tot nu toe niet duidelijk hoe de vergunningen in deze band zouden worden verdeeld. Deze ruimte wordt het digitaal dividend genoemd en is niet meer in gebruik sinds de afschaffing van analoge ethertelevisie.
Andere delen van de 800 MHz-frequentieband zijn momenteel in gebruik door Digitenne, de publieke omroep en toepassingen die zonder vergunning bruikbaar zijn, zoals draadloze microfoons. Hiervoor zoekt het ministerie alternatieve frequentieruimte.
Umts
Tijdens de veiling die het departement uiterlijk begin 2012 organiseert, wordt ook ruimte gereserveerd voor nieuwkomers op de markt voor mobiele telefonie en mobiel internet. In 2015 volgt een tweede veiling, waarbij de dan aflopende umts-vergunningen onder de hamer komen.
In april 2010 werden al vergunningen voor de 2,6 GHz-frequentieband geveild. Toen verwierven behalve KPN, T-Mobile en Vodafone de nieuwkomers Tele2 en het gelegenheidsduo Ziggo/UPC vergunningen.
Prima voorbeeld dat de overheid op het gebied van frequentiebeleid goede stappen neemt en zowel innovatie als nieuwkomers op het vlak van mobiele telecommunicatie mogelijk maakt en vooral stimuleert!