De onterechte verdenking van deelname aan een BTW-carrousel beschouwt Jos Reijers, grootaandeelhouder en ex-bestuursvoorzitter van computerdistributeur Copaco, als het dieptepunt in zijn loopbaan. Het Openbaar Ministerie vervolgde Copaco hiervoor in 2001, maar de rechtbank seponeerde de zaak eind 2009. De 63-jarige Reijers kan er nog emotioneel over worden en is als gevolg van de handel en wandel van het Openbaar Ministerie en de Belastingdienst naar België verhuisd. Dat vertelt hij in een interview met een terugblik op '40 jaar Copaco' naar aanleiding van zijn vertrek als algemeen directeur eerder dit jaar.
De rechtbank in Den Bosch seponeerde de rechtszaak omdat het vervolgingstraject te lang duurde en het OM niet voortvarend én bovendien nalatig was geweest. Zo werden stukken niet op tijd naar de verdediging van Copaco gezonden. Jos Reijers heeft er al die jaren slapeloze nachten van gehad en kan er nog emotioneel over worden. 'De Belastingdienst wist al in 1999 dat een leverancier van ons aan het sjoemelen was met de afdracht van btw. In plaats van in te grijpen hebben ze daar gewacht tot de schade opliep, om deze vervolgens bij Copaco te claimen omdat wij vanwege de wet op de ketenaansprakelijkheid verantwoordelijk zijn voor die btw-afdracht.'
Reijers stelt dat zijn bedrijf altijd netjes zijn belastingen betaalt en te goeder trouw heeft gehandeld. Hij voelt zich als ondernemer in de steek gelaten door de Nederlandse overheid en de Belastingdienst in het bijzonder. 'Mijn accountant riep al jaren vanwege het belastingklimaat tegen mij: ‘Verhuis toch naar België!' Daar had ik geen trek in, maar door dat gedoe met die btw-carrousel heb ik het toch gedaan.'
Draaimolen
Carrouselfraude is een vorm van belastingfraude waarin gefraudeerd wordt met de afdracht en teruggave van btw. Goederen worden voortdurend doorgeleverd binnen een groep van vennootschappen, waarbij wel btw wordt teruggevraagd maar niet afgedragen. Vaak worden dezelfde goederen telkens weer via dezelfde vennootschappen doorverkocht, vandaar de verwijzing naar de carrousel (draaimolen).
Reijers zei in eerdere berichtgeving dat zijn bedrijf slachtoffer was geworden van een btw-fraudeur die geheugenmodules aan Copaco verkocht, die vervolgens aan een derde partij werden doorverkocht. Btw werd via verschillende ondernemingen wel doorberekend maar niet afgedragen. In totaal zou het gaan om zes miljoen euro. In het onderzoek naar de fraude bij de holding zijn toen vijf arrestaties verricht in de Verenigde Staten, Slovenië en Nederland.
Interview
Zie voor het grote interview met Jos Reijers: