Waar denkt u aan als ik het over gegevensbescherming door middel van tape heb? Wat komt er als eerste in u op? Angst en pijn is dat voor veel datacenter managers. En dan met name voor zij die werken in gevirtualiseerde omgevingen. ‘Back-up', ‘pijn' en ‘angst' zijn woorden die dan gemakkelijk samen gaan.
In een wereld die pijlsnel ‘virtueel' gaat is tape verworden tot een relikwie. Het bewijs ligt al op tafel: tape kan niet on-the-spot data recovery leveren. Tape vraagt om een back-up proces die de processor en het netwerk behoorlijk belast in een gevirtualiseerde omgeving; een langdurig proces wordt nog langzamer. En de mislukkingen van dit proces zijn goed gedocumenteerd. Recente studies tonen aan dat maar liefst 40 procent van alle back-ups op tape niet hersteld kunnen worden.
Het falen van tape back-ups is echter niet de enige factor die professionals in deze markt associëren met de termen ‘back-up' en ‘pijn'. It-professionals worstelen ook met de volgende ‘pijn' punten:
• De dagelijks toenemende data
• Strengere business continuïteit en disaster recovery (dr) eisen
• Nieuwe krachten die it- en juridische afdelingen dwingen nauwer samen te werken en gegevens langer te behouden
• Servervirtualisatie en een stijgende noodzaak om meer van de it-infrastructuur te virtualiseren
Dat laatste punt is van bijzonder groot belang. Bedrijven hebben een oplossing nodig die kan functioneren op meerdere besturingssystemen en die virtuele en fysieke servers kan beschermen. Maar ook een oplossing die naadloos kan functioneren binnen de bestaande infrastructuur en die compatibel is met toekomstige technologieën.
Een virtuele tape library (vtl) is de beste optie voor veel bedrijven die hun virtuele omgevingen disk-based willen back-uppen. Vtl is een data-storage virtualisatie technologie die harde schijven (hdd) presenteert als fysieke tape libraries. De back-up software voor het beheren van de vtl doet dan alsof het een fysieke tape library is aangezien hij een vtl op dezelfde manier bekijkt.
De voordelen van de vtl-benadering zijn:
• Gecentraliseerde it-infrastructuur
• Onverstoorde implementatie
• Ondersteuning voor meerdere back-up softwaretoepassingen en omgevingen
• Beter gebruik van geïntegreerde deduplicatie en verkleining van WAN-bandbreedte
• Betere prestaties
• Geoptimaliseerde capaciteit voor sneller herstel, dataretentie en groei
Ondernemingen willen hun op tape gebaseerde back-up systemen verbeteren en vtl is een slimme oplossing om mee te beginnen. Deze bedrijven kunnen dan gaandeweg hun virtuele omgeving uitbreiden en zo efficiënt mogelijk maken teneinde hun data maximaal te beschermen en de opslagruimte te minimaliseren. vtl is hiervoor een goed begin.
Gevirtualiseerde omgevingen en tape (dus ook VTL) gaan niet zondermeer samen. De diverse hypervisors (vmware, hyper-v, xen) hebben de nodige beperkingen bij het gebruik van tape door de hypervisor laag heen (ivm bepaalde scsi reserveringen) waardoor VTL in bijvoorbeeld Fibre Channel omgevingen erg lastig werkt. Laat je op dit gebied goed adviseren of doe zelf onderzoek!!
Met iSCSI kan je een VTL device direct aan een virtuele server koppelen, zonder tussenkomst van de hypervisor, dat wel. Let wel op support issues op dat gebied!
Mijn idee: gebruik NAS shares (CIFS of NFS) met dedup als backup target voor virtuele servers. Alle backup software kan daar mee overweg. Als je voor fysieke servers graag een vtl wil gebruiken en ook je virtuele servers wil veilig stellen naar disk: zoek dan een apparaat wat zowel VTL als NAS aankan.
Onderdeel van het managen van data is de backup ervan of beter het zorgen dat je kunt restoren, datarecovery genoemd.
AnylinQ bouwt vele oplossingen voor klanten met de combinatie CommVault en Exagrid. Exagrid beschrijf je als NAS share zoals John beschrijft met CIFS of NFS. Exagrid zelf is een appliance die o.a. deduplicatie doet. Het heeft een gridarchitectuur zodat je schaalt naar de behoefte aan capaciteit. De appliances onderling kunnen repliceren naar elkaar zodat een tweede in een ander datacenter prima werkt. Het tweede datacenter kan ook ons grid zijn waarbij wij het ivm wet- en regelgeving alsnog wekelijks oid op tape zetten.
Eenvoud, transparante kosten, beheersbaar en zeer snelle restore maakt de VTL in mijn ogen overbodig.
Bovenstaande reacties zijn zonder meer van toepassing. Gevirtualiseerde omgevingen vereisen flexibiliteit die een VTL nou eenmaal niet levert.
Daar zit echter niet de bottleneck in het backuppen van gevirtualiseerde omgevingen. Dat zit in het feit dat door vergaande serverconsolidatie, er geen resources (CPU, MEM en netwerk) beschikbaar zijn om binnen het backupwindow te blijven en/of uberhaupt een backup te maken. Een device zoals beschreven hierboven reduceert de backupdata aan het einde van de stroom terwijl in gevirtualiseerde omgevingen dit juist aan het begin (op de server/in het image) dient plaats te vinden.
Samengevat:
Bovenstaande oplossingen adresseren het probleem voor een deel, de echte oplossing zit in backupsoftware die geintegreerd met de gevirtualiseerde omgeving, de backupdata sterk reduceert. Dit noemt men backup door middel van “source-based” deduplicatie.
“Recente studies tonen aan dat 40% van alle backups op tape niet hersteld kunnen worden”. Dit verbaasd mij, aangezien we met z’n allen enorm investering in dure tape-units en bijbehorende software. Wij testen de back-up maandelijks en hebben tot op heden geen enkele keer bestanden niet terug kunnen zetten. 100% goed dus. Ik denk dat het vaker aan de procedures instellingen ligt dan aan het medium.