Met draconische bezuinigingsmaatregelen binnen de overheid voor de boeg wordt de komende jaren elk dubbeltje veelvuldig omgekeerd. Geen wonder dat de Algemene Rekenkamer onderzoek doet naar de besparingen die voor Rijks- en lagere overheden in het verschiet liggen bij een eventuele overstap naar open source software.
Zoals je dat van een dergelijk instituut mag verwachten zal het met een kritisch, breed en objectief blik gebeuren. De Rekenkamer vermeldt dat zij zich ‘vrijwel zeker niet zal beperken' tot een inventarisatie van vermijdbare licentiekosten. Naar verwachting zal ook worden gekeken naar afgeleide kosten en besparingen die een overstap met zich meebrengt. Niet verwonderlijk dat de gehanteerde rekenmethodiek in hoge mate bepalend zal worden voor wat er uiteindelijk onder de streep komt te staan. Bepaald geen sinecure als men zich realiseert hoe verbazingwekkend weinig onafhankelijke berekeningswijzen – laat staan cijfers – er te vinden zijn.
Op de site van janstedehouder neem ik alvast een voorschot op de uitkomsten van het onderzoek. Hierbij zal een algemeen geaccepteerde rekenmethodiek worden voorgesteld, toegespitst op de wereld van ict en die uitgaat van een aantal veelvoorkomende praktijksituaties. Deze methodiek maakt het vervolgens mogelijk om – gegeven de situatie waarin men zich bevind – een vergelijking te kunnen maken tussen open en traditionele softwarepakketten. Het betreft een eerste modellering, die op dit moment op basis van feed back via onder meer LinkedIn en Twitter verder wordt vervolmaakt