Donderdag 2 december 2010 is de eerste CloudVision.eu webinar gehouden. Ruim 50 CxO’s participeerden in deze unieke eerste web based seminar / virtual round table. De range van deelnemers varieerde van algemeen en financieel directeuren van middelgrote organisaties tot CIO’s van multinationals. Het onderwerp van presentatie en discussie was: “Cloud Acceptance”. De deelnemers waren uiterst content met de inhoud en toegevoegde waarde van het webinar, slechts één vraag restte: “wanneer is de volgende sessie?”.
Heftige discussie over Cloud Acceptance
Na een korte uitleg over de huisregels van de webinar en de presentatie van de eerste uitkomsten van de grootschalige CloudVision survey, kwam al snel een heftige discussie op gang. Waarbij er duidelijke meningsverschillen tussen IT en non-IT managers aangaande de acceptatie van Cloud Computing waren. Enkele uitkomsten van de CloudVision survey waren:
o IT management vormt veelal een opstakel bij de introductie van Cloud;
o zonder proceskennis van organisaties heeft Cloud implementatie geen zin;
o bandbreedte is een zwaar onderschat probleem bij Cloud Computing;
o Cloud Computing wordt afgehouden op basis van de verkeerde argumentatie;
o toetreding van generation Y zal de implementatie van Cloud aanzienlijk versnellen.
Met name over de wijze van introductie van Cloud Computing binnen een organisatie liepen de meningen van de deelnemers nogal uiteen. Vanuit non-IT management vond men duidelijk dat de beslissing om voor Cloud toepassingen te kiezen vanuit het algemeen management c.q. directie dient te komen, waarbij de IT afdeling puur en alleen adviserend en facilitair dient te zijn. Zoals te verwachten staat de mening van de IT-ers daar haaks op. Hierbij is het duidelijk dat men vanuit de IT-afdeling angst heeft om de grip te verliezen. Volgens MarketCap analisten is dit echter een totaal verkeerd uitgangspunt, en zouden IT-ers juist de Cloud moeten omarmen. Dit geeft de IT-afdeling namelijk de mogelijkheid om veel meer tijd vrij te maken voor kennis updates en een meer strategische invulling van de IT functies. Door de inzet van Cloud Computing kan de IT-afdeling juist weer "in control" komen op management niveau.
Rol van de overheid
Sommige marktdeskundigen menen dat de overheid een voortrekkersrol moet gaan spelen op gebied van Cloud Computing. Deze stellingname is ook voorgelegd aan de webinar deelnemers. De meerderheid was het daar echter totaal niet mee eens en vond dat er nauwelijks een rol voor de overheid is weggelegd. De algemene opinie was: "Dit is absoluut geen zaak van de overheid, dit zou alleen vertragend werken met name vanwege de veronderstelde beperkte IT en Cloud kennis binnen de overheid". MarketCap senior consultant Mariëlle Custers zegt daarover: "Cloud moet een grotendeels zelf regulerende omgeving worden, een eco-systeem van aan elkaar geschakelde public en privat Clouds. Uiteindelijk moet het geheel groeien naar een Seamless Cloud, hetgeen betekent dat er geen specifieke binding met bepaalde landen zal zijn. Wat overigens momenteel wel beperkt wordt door de diverse wet- en regelgevingen".
Practice what you preach
Door gebruik te maken van het COMvenience Unified Conferencing platform is het mogelijk een webgebaseerd seminar of workshop te houden tot maximaal 250 participanten. Alfred den Besten, directeur van MarketCap en initiatiefnemer van CloudVision.eu geeft aan: "Afgelopen weken waren er diverse Cloud seminar en allemaal waren deze op traditionele wijze georganiseerd. Reserveer een zaal, verzamel sponsors, zet daarvan een aantal op het podium en vul de zaal met geïnteresseerden die van heinde en ver door weer, wind en file naar de locatie toe moeten komen. Deze wijze van informatie delen past totaal niet meer in de moderne economie en zeker niet bij het onderwerp Cloud Computing. Wanneer je als organisatie het verspreiden van informatie over en het delen van kennis op gebied van Cloud Computing serieus neemt, dan maak je daarbij zelf toch zeker gebruik van de Cloud faciliteiten. CloudVision.eu gebruikt dus Cloud Communication applicaties om dit te doen, met andere woorden practice what you preach". Uiteraard was de timing van de webinar perfect, ondanks de weersomstandigheden was het percentage no-show minder dan 5 procent.
Seminar as a Service / Seminar uit de Cloud
Het voor de CloudVision.eu ingezette Cloud Communication platform kent een aantal unieke features. Zo kan de voorzitter of key-note speaker tijdens de presentatie op verzoek een deelnemer c.q. bezoeker het woord geven om een vraag te stellen en/of een opmerking te plaatsen. De desbetreffende persoon komt op dat moment ook via videoconferencing in beeld zodat iedere andere deelnemer ook kan zien wie de vraag stelt of de opmerking maakt. Op deze wijze kunnen meerdere bezoekers gelijktijdig in een discussie deelnemen, terwijl de overige deelnemers dit kunnen volgen. De voorzitter of spreker kan telkens andere deelnemers op verzoek toegang tot ‘het virtuele podium’ geven. Ook is het mogelijk dat deelnemers tijdens een sessie een message of mening tonen welke door alleen de voorzitter of spreker of juist voor andere deelnemers zichtbaar wordt. En wanneer een deelnemer zich wel aangemeld heeft voor een sessie, doch helaas verhinderd is geweest, dan kan deze via zijn agenda-applicatie uiterst eenvoudig de sessie achteraf bekijken. Tevens is het mogelijk om tijdens een sessie een enquête onder de deelnemers te houden, waarvan de resultaten direct besproken kunnen worden.
CloudVision.eu participatie en members
Leveranciers van Cloud producten en/of diensten kunnen een "CloudVision" jaarabonnement voor € 4.500,- afsluiten. Eindgebruiker hebben gratis toegang tot een significant deel van de CloudVision portal en kunnen CloudNews (eNewsbrief) ook wekelijks ontvangen. Het is voor eindgebruikers ook mogelijk een abonnement voor "CloudVision" af te sluiten voor € 450,- per jaar. Hiervoor krijgt men dan o.a. toegang tot alle informatie, gratis expertsessies, gratis deelname workshops en toegang tot maandelijkse Cloud Videoconferences.