Fujitsu heeft een robotbeer ontworpen die menselijke gezichtsuitdrukkingen en gebaren kan maken. Volgens de automatiseerder kan deze sociale robot het leven van zieke kinderen en hulpbeoefende ouderen veraangenamen. Ook zou de beer via netwerkgebaseerde diensten een rol kunnen spelen in de zorgverlening. De beer past bij de mensgerichte robotica waarmee Fujitsu al een aantal jaren experimenteert.
Het Fujitsu Laboratorium presenteerde de RobotBear (video) op Visit 2010, het ict-congres dat de automatiseerder in München hield. De beer reageert op non-verbale communicatie en fysiek contact. Het kan zijn oren bewegen, mond en ogen open en dicht doen, hoofd schudden, scheef houden en knikken en zijn poten bewegen. Volgens de automatiseerder vindt dit plaats op een levensechte manier, zodat kinderen en volwassenen zich aangesproken voelen en er meer vertrouwd mee raken dan een machine-achtige robot. Een ‘donzige therapeutische assistent’, noemt het bedrijf de RobotBear.
De knuffelbeer is uitgerust met een miniatuurcamera in zijn neus, ingebouwde motortjes, aanraak- en gripsensoren, een interne tiltsensor (sensor om kantelingen mee te registreren) en een ingebouwde microfoon met luidspreker. De beer is geprogrammeerd met zo’n driehonderd verschillende gezichtsuitdrukkingen, gebaren en bewegingen en reageert op menselijk oogcontact en fysiek contact. Als iemand bijvoorbeeld blij of verdrietig kijkt, reageert de beer door te lachen, vragend te kijken of zijn ogen neer te slaan.
Fujitsu onderzoekt nog de zakelijke mogelijkheden voor de beerrobot. Het bedrijf denkt dat het mogelijk is het speelgoed in te zetten bij de zorgverlening van zieke kinderen of hulpbeoefende ouderen. Niet alleen vormt de teddybeer een alternatief voor het gezelschap van huisdieren, het kan ook met behulp van netwerkconnectiviteit worden ingezet als een hulpmiddel om een patiënt in de gaten te houden. Geeft de beer bijvoorbeeld al enige tijd geen signalen meer door aan een meldkamer in een zorginstelling dan kan een verpleegkundige kijken of er iets aan de hand is met een patiënt. De ict-dienstverlener denkt dat dit interactieve concept van sociale robotica ook toepasbaar is bij scholen en kinderopvang.
Satoru Hayashi, topman Fujitsu Technology Solutions, verwacht veel van dit soort ‘human centric computing’ en mensvriendelijke terminals. Daar waar tot 1990 de ict sterk gericht was op de hardware zelf (‘computer centric’) en daarna twee decennia op het netwerk (‘network centric’) stelt hij dat het tijdperk van mensgerichte automatisering is aangebroken. ‘Ict zal meer en meer worden ingezet bij het oplossen van complexe sociale vraagstukken.’