De gezamenlijke overheidsaanbesteding voor vaste telefonie is voorlopig gegund aan telecomaanbieder Tele2. De ambtenaren die over de telecomaanbesteding (OT2010) beslissen, passeren daarbij KPN. Dat bedrijf had de gunning in eerste instantie gewonnen, maar zag zijn kansen slinken nadat Tele2 met belastende informatie kwam. KPN tekent bezwaar aan tegen de herziening. Definitieve gunning vindt plaats na uitspraak van de rechter, op 24 december 2010.
Het cluster Vaste telefonie vormt een van de onderdelen die onder de noemer Overheidstelecom 2010 (OT2010) worden aanbesteed voor zo'n tweehonderd (semi-)overheidsinstellingen. Met de opdracht is een bedrag gemoeid van vijftien tot twintig miljoen euro per jaar, voor een termijn van zes jaar.
Eind augustus 2010 informeerde het programmabureau de marktpartijen die zich op de aanbestedingen hadden ingeschreven, over het voorgenomen gunningsbesluit. KPN won in eerste instantie het cluster Vaste telefonie. Kort na de bekendmaking ging Tele2 in beroep tegen de voorgenomen gunning aan KPN.
Belastende documenten
Tele2 heeft daarbij documenten overhandigd waaruit blijkt dat de wholesale-afdeling van KPN een kortingsactie op bepaalde inkooptarieven afsprak met de retailtak van het bedrijf, zonder dit tijdig te melden aan zijn concurrenten. Op deze manier kon KPN Retail de gunstige tarieven verwerken in de offerte voor OT2010. De andere partijen die inschreven op de aanbesteding, konden dit niet.
Telecomwaakhond Opta laakte de handelswijze van KPN en programmabureau OT2010 herzag de gunning en kende hem half november toe aan Tele2. KPN gaat hiertegen in beroep.
OT2010
De andere onderdelen van OT2010 zijn mobiele telefonie, end-user devices, inbounddiensten, sms-gateway (onderdeel van het cluster Mobiel) en telecomintegrator. Laatstgenoemde, waarin de telefooncentrales worden geregeld, werd pas kortgeleden aan het project toegevoegd.
Vodafone wint het onderdeel mobiele telefonie en verzorgt de komende zes jaar mobiele spraak- en datadiensten voor de deelnemende (semi-)overheden. Het Amstelveense BTC Teleconsult levert in die periode meer dan 43.000 mobiele apparaten en hun software en accessoires. KPN verzorgt de inbound-diensten, de afhandeling van circa 21 miljoen inkomende telefoongesprekken per jaar, zoals in klantcontactcentra. De sms-gatewaydiensten werden na een kort geding gegund aan het Utrechtse Clubmessage.
OT2010 was genomineerd voor de Computable Award 2010 voor het Ict-project van het Jaar bij de Overheid.
En zo verdwijnt er weer een stukje werk-gelegenheid in handen van BUITENLANDSE PARTIJEN??
Wat vreemd dat de overheid (eens eigenaar van PTT -> KPN), hier meewerkt aan outsourcen van werk-gelegenheid buiten onze eigen lands-grenzen onde het mom van “aanbesteding”.
@RV, voor jouw informatie: KPN is grotendeels, zoniet geheel in handen van buitenlandse partijen/aandeelhouders. Tele2 heeft net als KPN een club in NL zitten om deze opdracht naar behoren in te vullen. Het is wederom de OPTA die hier steken laat vallen.
Werkgelegenheid naar het buitenland? En Tele2 dan? die zal dit toch ook moeten uitvoeren. Daarnaast zoals ICT-er reeds noemt is een groot deel van de aandelen KPN in handen van buitenlandse partijen.
Wordt het niet eens tijd dat KPN op een EERLIJKE manier zaken doet en geen misbruik maakt van haar monopolie positie. Het betreft overigens een omzet derving van 200-300 Miljoen/jaar. Reken maar uit 200 organisaties waaronder gehele belastingdienst (30.000 medewerkers/350 lokaties) Rijkswaterstaat (15.000 medewerkers/300 lokaties), drie Provincies, Gehele gemeente Amsterdam….en zo 200 organisatie. Je hebt weinig fantasie nodig hoeveel lijnen en tikken dit zijn. Bedenk wel dat ALLE lijnen overgezet gaan worden -> bestaande ‘slapende lijnen worden nu opgezegd en dit gaat om tienduizenden analoge en ISDN30 lijnen. Al dit abonnementsgeld verdwijnt nu.
Chapeau voor de overheid dat ze nu daadwerkelijk in de kosten gaan snijden, hadden ze al bij de bezuinigingen mee moeten nemen. Jammer dat KPN nu over 6 jaar ca. 1-1,5 miljard minder omzet gaat maken.
In buitenlandse handen of niet, dit is Holland weer op zijn zunnigst. Het is in Duitsland ONDENKBAAR dat de Duitse overheid een andere aanbieder dan Deutsche Telekom neemt.
@Jeroen, en, is dat goed? In Noord-korea zal zoiets ook wel ondenkbaar zijn.
Prima dat de overheid in kosten wil snijden en aktief is in de keuze van de juiste partijen. Alleen al het feit dat daarmee partijen getriggerd worden om te presteren is goed. Ik heb een andere verklaring voor Duitsland: men werkt daar hard en de overheid krijgt voldoende geld binnen en hoeft zich niet zoveel zorgen te maken om kosten. Verder denk ik ook dat de markt daar protectionistisch is, iets waar we als NL nog eens spijt van gaan krijgen. In zoverre ga ik wel mee in de redenering van RV.
@jeroen: Ook Duisland dient zich aan de europeese aanbestedingsregels te houden. Dat men daar elk individueel departement laat aanbesteden en zo de regels wat omzeilt, maar dat hier de overheid de krachten bundelt en op die manier kosten bespaart dat is alleen maar goed te noemen. Natuurlijk loopt je dan het risico dat er ‘minder nederlandse’ partijen het werk gaan doen, maar ook Vodafone is niet Nederlands, en in Nederland worden geen mobieltjes gemaakt. Het zet Nederlandse partijen wel aan tot innovaties om op de eigen markt een concurrerende dienst te kunnen leveren.
Wat me wel opvalt is dat er zo ontzettend veel rechtspraak volgt uit de aanbesteding. Ik ben van mening dat dit ook aan de vraagzijde (overheid) betere voorbereiding vergt, en dat tevens de overheid een partij moet uitsluiten indien blijkt dat niet volgens de spelregels is aanbesteed. Dat voorkomt een hoop gesteghel achteraf.
Raar dat alleen in Nederland altijd een buitenlandse ISP een aanbesteding wint, De politie inf Frankrijk rijdt natuurlijk in BMW en de Duitse in een FIAT. De Nederlandse overheid moet een wakker worden uit hun roze nate droom voor ze de NL bedrijven echt de nek omdraaien. Er zijn al genoeg voorbeelden in Nederland. Vergeet niet dat bepaalde landen hun industrie graag een buitenlandse opdracht laten winnen zodat het mee kijken/luisteren ook een stuk makkelijker gaat. Patriot Act II, en UK Construction ACT 49 zijn mooie voorbeelden en dagelijks te lezen in de blogs dat het ook zo gaat. NL wees weer eens trots ipv gehoorzaam de EU volgen. 4% van het totale EU aanbestedingsplichtig geld is Nederlands maar Nederland plaatst 26% van de aanbestedingen. Als de Duitse overheid met France Telecom gaat bellen ga ik weer geloven in een Europeese markt. Maar dit kan alleen in Nederland. En KPN was ook de laagste bieder lees ik want het was eerst gegunt aan KPN. Tele 2 nieste dat KPN niet als laagste mag aanbieden. hoe zo Vrije markt en concurentie?
@erwin, Duitsland en veel andere EU staten plaatsen hun opdrachten onder art. 12/3 en 296/346 in de markt. En derhalve geen aanbesteding zoals in de EU- richtlijn 3 is benoemd. Kijk maar eens op de site van de EU aanbestedingen als je er een land vindt buiten Nederland die niet hun eigen Telco gebruikt voor centrale en decentrale overheid krijg je een fles Pommerol van een zeer goed jaar. Nederland is het netste en wijste jongentje van de klas en de andere zijn deugnieten die wel hun thuis markt beschermen. Ken jij trouwens een NL. busmaatschappij die in Parijs het openbaar vervoer doet, of een Electriciteits maatschappij die in Frankrijk levert. Kortom de fles staat klaar voor je. Voor de 20ste daarna maak ik hem zelf open.
Uit persoonlijke ervaring kan ik zeggen dat de Duitse markt zorgvuldig wordt afgeschermd voor serieuze buitenlandse concurrentie. Door het opengooien van de Nederlandse markt voor buitenlandse ondernemingen wordt het tapijt onder de voeten van de Nederlandse ondernemer getrokken. Heel verstandig…
@allen, prima dat nationalistisch denken, maar het is de schuld van KPN zelf dat zij veel projecten verliezen.
De arrogantie van heel veel KPN Generieke verkopers straalt ervan af. Daarnaast zitten bij KPN teveel van die zogenaamde managers die de ballen verstand van telecom hebben en al helemaal niet van de concurrentie. Klanten komen pas op de laatste plaats in de keten die door de diverse procesmanagers worden bedacht en uiteraard hebben zij ook weer geen verstand van de markt.