Telecomaanbieder KPN vermoedt dat het nog 'een aantal jaar' duurt voordat de vierde generatie mobiele telefonie op grote schaal zijn intrede doet in Nederland. Het bedrijf voert van februari tot september 2011 een proef uit met de 4G-technologie LTE. Daarvoor wordt een netwerk van twintig vierkante kilometer in Den Haag en Rijswijk opgetuigd in samenwerking met leverancier Nokia Siemens Networks.
Grootschalige invoering van LTE (Long-term evolution) is volgens het telecomconcern afhankelijk van het aanbod van smartphones en andere mobiele apparaten die de technologie gebruiken. Ook moeten er voldoende nieuwe toepassingen zijn die de hoge down- en uploadsnelheden nodig hebben. Bovendien moeten bedrijven en consumenten de technologie wel omarmen.
KPN is niet de eerste Nederlandse aanbieder van mobiele telefonie die experimenteert met LTE. In juli 2010 bouwde concurrent Tele2 een proefopstelling tussen zijn hoofdkantoor in Diemen en het oude Versatel-pand in Amsterdam Zuidoost, luttele kilometers verderop. Deze aanbieder gebruikt apparatuur van het Chinese Huawei.
Friendly user group
Met de test wil KPN in eerste instantie de technische mogelijkheden van de 4G-technologie doorgronden. Later in 2011 schakelt de aanbieder een beperkt aantal gebruikers in voor een zogeheten friendly-user pilot. Daarvoor worden bevriende bedrijven en organisaties gebruikt, waarschijnlijk ook personeel van KPN zelf.
Met LTE kunnen gebruikers in de toekomst bijvoorbeeld hd-video's en zware bestanden op hun notebook, iPad of mobiele telefoon downloaden of streamen met snelheden tot 100 mbps en uploaden tot 50 mbps. Dat is vaak tienmaal sneller dan het huidige 3G-netwerk. Ook is de ‘vertraging op de lijn' (latency) veel minder dan oude technologie. Dat komt bijvoorbeeld van pas bij videobellen en online gaming.
In april 2010 veilde het ministerie van Economische Zaken belangrijke frequentiebanden waarop LTE kan worden ingezet. Zowel KPN als Vodafone, T-Mobile, Tele2 en gelegenheidsduo Ziggo/UPC verwierven vergunningen. De LTE-test van KPN werd al in juli 2010 aangekondigd.
Natuurlijk duurt dat nog jaren als het aan een monopolist ligt. Eerst moeten uiteraard de kosten van vorige zeer succesvolle trajecten terug worden verdiend!
Ik zie zelf meer heil in een zichzelf in stand houdend netwerk, dat door de gebruikers zelf opgericht is. Denk daarbij aan wifi-netwerken en wellicht ook LTE zelf. Als je innovatie aan telecombedrijven overlaat dan laat je het over aan business cases en dat gaat inderdaad jaren duren….