Volgens mij zijn we in Nederland goed bezig met ons afvalbeleid. We hebben hier geen Zuid-Italiaanse toestanden, al vind ik het toch wel jammer dat ik in de herfst mijn overtollige tuinafval niet gewoon meer in de container van het kantoorgebouw aan de overkant kan deponeren.
Steeds meer mensen houden rekening met hun persoonlijke CO2-uitstoot. Om de klimaatverandering zoveel mogelijk te beperken worden we er steeds meer aan herinnerd dat onze CO2-uitstoot in 2050 ten opzichte van 1990 gehalveerd dient te zijn. Om op koers te blijven moet er in 2020 30 tot 40 procent minder uitstoot zijn dan in 1990. De elektrische auto gaat booming worden.
Tegenwoordig houdt mijn partner het plastic apart, scheiden we het papier en gaat de rest in de grijze container. Dat scheiden gaat zelfs zover dat, van de tijdschriften die ik niet lees, ik er toch eerst de plastic sealing afhaal en dan pas het papier in de container deponeer. Laat alsjeblieft al die uitgevers, ook VNU Media, nu eens stoppen met hun magazines in plastic te steken, dan hoef ik als consument niet steeds meer afval te scheiden.
Om me nog meer te helpen was vorige week de week van de afvalvermindering. Deze week was zelfs Europees en had tot doel een zo breed mogelijk publiek te bereiken met de boodschap 'Het beste afval is het afval dat niet geproduceerd wordt!'. Deze campagne gaat nog twee jaar duren, maar ik vraag me af of die helpt want een groot aantal mensen vindt volgens mij: ‘het beste afval is het afval dat je niet ziet'.
Uit een recente bezitsmeting van ict-apparatuur onder huishoudens is namelijk gebleken dat het afdanken daarvan zich voor tweederde deel onttrekt aan de waarneming. Handelaren halen de spullen op, zowel bij winkels als bedrijven, en exporteren ze. Het leeuwendeel gaat volgens onderzoekers naar Afrika, maar ook steeds meer naar China. Het wordt daar verkocht en niet verder geregistreerd. Men vermoedt dat een groot deel ervan wordt gerecycled, maar ja dat kunnen we niet zien. Hebben we voorlopig weer minder CO2 in Europa.
Dat je je afval dumpt bij een kantoorgebouw, daar zit dat bedrijf ook niet op te wachten. De bedrijven dienen te betalen voor het legen van hun container. Of dacht je dat het gratis ging. Netjes naar de gemeentewerf brengen is natuurlijk te ver, is ook veel CO2. Trouwens dat moet dan je niet met die grote auto van je doen, maar met die kleine van je vrouw.
Doe zoals het hoort, bellen naar de gemeente, op de stoep klaar leggen op de dag dat het wordt opgehaald. niet mopperen als je dan nog iets moet betalen,(meestal niet) ben je echt goed bezig
“Steeds meer mensen houden rekening met hun persoonlijke CO2-uitstoot”.. leuke hoax om iedereen globaal op te lichten via “carbon tax”.
“Het beste afval is het afval dat niet geproduceerd wordt!”
Helemaal mee eens,
Alop de tekentafel zou beslist moeten worden dat er totaal GEEN AFVAL geproduceerd gaat worden en dat alle grondstoffen die gestoken worden in een product voor de volle 100% gerecycled gaan worden.
Afval is voor lozers! die hun eigen (en aangrenzende) productieproces nog niet hebben geoptimaliseerd