De ombudsman van de Europese Unie heeft geoordeeld dat overheidsinstanties geen aanbesteding hoeven uit te schrijven wanneer er voor open source software gekozen wordt. Dit gaat alleen op wanneer derden ondersteuningsdiensten kunnen leveren en de gebruiksrechten kosteloos verworven kunnen worden. Dit meldt Computable-expert Walter van Holst in een opiniebijdrage.
Van Holst schrijft in zijn opiniebijdrage dat de Europees ombudsman tot zijn uitspraak kwam nadat het orgaan een klacht had ontvangen van een leverancier. De Europese Commissie had namelijk geen Europese aanbesteding uitgeschreven omdat een bepaald samenwerkingsplatform op basis van open source zou zijn. De ombudsman oordeelde dat in dit specifieke geval er eigenlijk helemaal geen sprake was van open source software, het betrof namelijk de gesloten variant van een zogenaamde dual licensed softwarepakket (dus zowel een traditionele als een open source-licentie waren mogelijk).
Europese aanbestedingsregels
De ombudsman stelde de leverancier in het gelijk en oordeelde dat er wel degelijk een Europese aanbesteding uitgeschreven had moeten worden en dat er sprake was van bevooroordeling. Ook oordeelde hij dat wanneer er werkelijk sprake zou zijn geweest van open source software dit inderdaad buiten de Europese aanbestedingsregels valt. Wel moet er dan de mogelijkheid zijn voor derden om ondersteuningsdiensten te leveren en moeten de gebruiksrecht kosteloos verworven kunnen worden.