Werknemers proberen steeds meer hun eigen loopbaanwensen te vervullen. Dat stelt hr-directeur Thomas Mulder van ict-dienstverlener Accenture. Volgens Mulder draait het 'steeds minder om geld en meer om flexibiliteit'.
De hr-directeur deed zijn uitspraak tijdens een rondetafelgesprek dat Computable organiseerde. De verbeterende kansen op de arbeidsmarkt zouden ervoor zorgen dat werknemers weer gaan nadenken over wat zij nu precies willen. 'Zij gaan hun passie najagen', zegt Mulder. 'Werkgevers moeten daarom goed nadenken over hoe zij hun eigen doelstellingen kunnen combineren met wat hun medewerkers belangrijk vinden.'
Wensen van werknemers
Net als Mulder verwacht Sogeti's manager Groei en Ontplooiing Floor Hählen dat flexibiliteit een belangrijke rol speelt in de wensen van werknemers. De hr-managers zijn het erover eens dat flexibiliteit voor personeelsleden aantrekkelijker is dan een hoog salaris, omdat het moeilijker uitwisselbaar zou zijn.
Werkgevers die hiermee geen rekening houden, kunnen getalenteerde medewerkers kwijtraken, verwachten de ict-dienstverleners. Getronics' hr-manager Mickey Spier: 'Je moet je afvragen hoe je werknemers en hun kennis bij je kunt houden. Tijdens de crisis bleven veel medewerkers op hun plek zitten, maar straks ontstaat er een uitstroom.'
Dit zou een onderwerp zijn waarmee de hele ict-branche te maken krijgt. Hr-manager Bianca Verburgt van ict-dienstverlener Logica verwacht daarbij ook concurrentie van ict'ers die tot nu toe in dienst waren bij een werkgever, maar volgend jaar kiezen voor een bestaan als zelfstandig ondernemer.
Niet meer leuk
Mulder van Accenture benadrukt dat ook op dat vlak het letten op de wensen van de werknemers een manier is om hun vertrek te voorkomen. 'Ze blijven niet meer hun hele leven op één plek zitten', geeft hij aan. 'Werknemers weten heel goed wat ze willen. Als ze het niet meer leuk vinden, zijn ze weg.'
Kennisplatform voor de overheid ECP-EPN stelde onlangs dat personeelsleden meer uren betaalde arbeid willen verrichten, als hun werkgever flexibel werken toestaat. Wekelijks zouden werknemers twee uur meer willen werken. Het kennisplatform baseert de uitspraken op onderzoek onder 2448 medewerkers in loondienst.
@Pascal: het was ook een beetje kort door de bocht om alle opmerkingen over één kam te scheren… 🙂
Het punt wat ik wilde maken is dat het onderscheidende vermogen niet meer gaat zitten in het salaris. Als je vindt dat je onderbetaald wordt moet je sowieso op zoek naar een andere baan…
Maar het verschil maak je juist door de andere dingen zoals flexibel werken.
Maar als mensen dat ervaren als meer werken voor minder, blijf dan maar lekker in de file staan elke dag en van 8 tot 6 op kantoor…
Dan werk ik lekker flexibel, en wordt ik afgerekend op het werk en niet op mijn aanwezigheid…
En nee, ben geen detacheerder of werkgever. Ook maar een simpele werknemer.
Je hebt een punt 😉
Ik kijk nu vanuit mijn werkkamer naar de dalende sneeuwvlokjes en tiep, flexibel, prima betaald en vrolijk verder.
Wat ik me af vraag is wat in dit verhaal exact bedoeld wordt met flexibel werken?
Hebben we het over thuis werken, arbeidstijdverkorting of iets heel anders (bereikbaarheid/’s avonds werken/weekend werken)?
Verder is de term “niet meer leuk” nogal “non-journalistisch”. Het gaat om het totaal plaatje en daarin zouden sommige werkgevers zich misschien wat flexibeler kunnen opstellen.