Werknemers proberen steeds meer hun eigen loopbaanwensen te vervullen. Dat stelt hr-directeur Thomas Mulder van ict-dienstverlener Accenture. Volgens Mulder draait het 'steeds minder om geld en meer om flexibiliteit'.
De hr-directeur deed zijn uitspraak tijdens een rondetafelgesprek dat Computable organiseerde. De verbeterende kansen op de arbeidsmarkt zouden ervoor zorgen dat werknemers weer gaan nadenken over wat zij nu precies willen. 'Zij gaan hun passie najagen', zegt Mulder. 'Werkgevers moeten daarom goed nadenken over hoe zij hun eigen doelstellingen kunnen combineren met wat hun medewerkers belangrijk vinden.'
Wensen van werknemers
Net als Mulder verwacht Sogeti's manager Groei en Ontplooiing Floor Hählen dat flexibiliteit een belangrijke rol speelt in de wensen van werknemers. De hr-managers zijn het erover eens dat flexibiliteit voor personeelsleden aantrekkelijker is dan een hoog salaris, omdat het moeilijker uitwisselbaar zou zijn.
Werkgevers die hiermee geen rekening houden, kunnen getalenteerde medewerkers kwijtraken, verwachten de ict-dienstverleners. Getronics' hr-manager Mickey Spier: 'Je moet je afvragen hoe je werknemers en hun kennis bij je kunt houden. Tijdens de crisis bleven veel medewerkers op hun plek zitten, maar straks ontstaat er een uitstroom.'
Dit zou een onderwerp zijn waarmee de hele ict-branche te maken krijgt. Hr-manager Bianca Verburgt van ict-dienstverlener Logica verwacht daarbij ook concurrentie van ict'ers die tot nu toe in dienst waren bij een werkgever, maar volgend jaar kiezen voor een bestaan als zelfstandig ondernemer.
Niet meer leuk
Mulder van Accenture benadrukt dat ook op dat vlak het letten op de wensen van de werknemers een manier is om hun vertrek te voorkomen. 'Ze blijven niet meer hun hele leven op één plek zitten', geeft hij aan. 'Werknemers weten heel goed wat ze willen. Als ze het niet meer leuk vinden, zijn ze weg.'
Kennisplatform voor de overheid ECP-EPN stelde onlangs dat personeelsleden meer uren betaalde arbeid willen verrichten, als hun werkgever flexibel werken toestaat. Wekelijks zouden werknemers twee uur meer willen werken. Het kennisplatform baseert de uitspraken op onderzoek onder 2448 medewerkers in loondienst.
Minder betaald krijgen om oproepbaar te zijn in het weekend???
tssss…..
ach, op dagen als vandaag met ruim 900km file, ben ik toch heel blij van huis te kunnen werken.
Ach de vraag is natuurlijk ook wat met een hoog salaris wordt bedoeld.
Ik heb zo wel begrepen dat de grote bekende clubs niet heel erg van betalen zijn, maar om nu te zeggen dat pakweg 3k/mnd tot de dikke salarissen behoort lijkt me nu toch ook wel heel erg overdreven.
Wat is er toch mis mee een werknemer tevreden te houden in zijn werk en dan ook nog een fatsoenlijk salaris te bieden.
Als hij morgen bij de concurent zit schiet het ook niet erg op.
Maar goed die discussie komt elke keer weer aan de orde waat het een artikel betreft waarin een bekende detacheerder wordt genoemd.
Beetje kort door de bocht, alle reacties…
Als je het artikel leest zeggen ze allemaal dat ze een tendens herkennen waarbij flexibiliteit aantrekkelijk wordt dan alleen een hoog salaris. Er staat nergens dat ze de medewerker MINDER gaan betalen. Het gaat om het totaalplaatje…
Als er twee bedrijven zijn die beiden goed betalen, maar bij de een krijg je de ruimte om flexibel werken en bij de ander krijg je die ruimte niet, welk bedrijf kies je dan?
@Kort – door de bocht…:
Je hebt gelijk, maar je weet zelf ook wel hoe werkgevers denken. Als het voor minder kan, waarom dan meer betalen?
Als je als ict-er van baan wisselt, is het toch je bedoeling er op vooruit te gaan. Dat kan in salaris zijn, maar ook in je arbeidsvoorwaarden, zoals flexibeler werken. Zelf zou ik nooit voor minder salaris gaan, gewoon omdat je leven daar wel op ingericht is.
@Kort – door de bocht zelf werkgever ? detacheerder ? voel je de problemen aankomen ?
Ik heb al vaak genoeg aangegeven dat ik kwa salaris en flexibeliteit prima zit, vraag me daarom dan ook af hoe je mijn opmerking als ‘kort door de bocht’ kunt generaliseren !
De vraag blijft natuurlijk of je iemand die zich voorsteld als ‘kort door de bocht’ serieus moet nemen.
“Werknemers proberen steeds meer hun eigen loopbaanwensen te vervullen”
Je werkt (hopelijk) toch aan het realiseren van je EIGEN CARRIERE en niet voor de omzetverhoging van je werkgever?
Een werk-gever en werk-plek zijn een leuke bijkomstigheden als middel om je EIGEN DOELSTELLINGEN te realiseren… en nergens anders voor.
Tip:
Inkomsten bemachtigen (klinkt velen malen positiever als “Werken”) kun je any_time, any_place, any_where (tot je dood als het ligt aan dit kabinet). Stel JEZELF centraal en zoek daar een leuke inkomstenbron bij. W
“Werken voor een baas” is zoo 18,19e eeuws…
Hoog tijd dat de werkgevers dit gaan inzien. Je leeft immers niet om te werken, maar om de noodzakelijke inkomsten te vergaren om te kunnen voorzien in je PRIMARE LEVENSBEHOEFTEN. Werken is geen doel op zich, maar slechts 1 middel om aan geld te komen.
RV,
Grappig hoe jij mijn gedachten opschrijft 🙂
Stellingen van HR-managers over de werknemers zijn niet serieus te nemen als het over salaris en flexibiliteit gaat. Het lijkt er bijna op dat Computable zich door bedrijven laat betalen om dit soort onzin te verspreiden en er een self fulfilling profecy van te maken.
Er is wel een punt met flexibiliteit en salaris, maar ik zou het waarderen als Computable een enquete onder werknemers zou houden om de verhalen van HR-managers te verifiëren op werkelijkheid.
In deze slechte tijden blijft salaris juist het belangrijkste. Uiteraard is het zo, dat je bij een overstap naar een nieuwe werkgever kunt streven naar een ‘kwalitatieve’ vooruitgang (dus bijvoorbeeld per salso evenveel verdienen als in de vorige baan met leasebak, maar nu van lange reistijden verlost zijn).
Een overstap waarbij het salaris GELIJK blijft en er BETERE mogelijkheden zijn qua flexibel werken, lijkt mij meer voor de hand liggen.