Werknemers proberen steeds meer hun eigen loopbaanwensen te vervullen. Dat stelt hr-directeur Thomas Mulder van ict-dienstverlener Accenture. Volgens Mulder draait het 'steeds minder om geld en meer om flexibiliteit'.
De hr-directeur deed zijn uitspraak tijdens een rondetafelgesprek dat Computable organiseerde. De verbeterende kansen op de arbeidsmarkt zouden ervoor zorgen dat werknemers weer gaan nadenken over wat zij nu precies willen. 'Zij gaan hun passie najagen', zegt Mulder. 'Werkgevers moeten daarom goed nadenken over hoe zij hun eigen doelstellingen kunnen combineren met wat hun medewerkers belangrijk vinden.'
Wensen van werknemers
Net als Mulder verwacht Sogeti's manager Groei en Ontplooiing Floor Hählen dat flexibiliteit een belangrijke rol speelt in de wensen van werknemers. De hr-managers zijn het erover eens dat flexibiliteit voor personeelsleden aantrekkelijker is dan een hoog salaris, omdat het moeilijker uitwisselbaar zou zijn.
Werkgevers die hiermee geen rekening houden, kunnen getalenteerde medewerkers kwijtraken, verwachten de ict-dienstverleners. Getronics' hr-manager Mickey Spier: 'Je moet je afvragen hoe je werknemers en hun kennis bij je kunt houden. Tijdens de crisis bleven veel medewerkers op hun plek zitten, maar straks ontstaat er een uitstroom.'
Dit zou een onderwerp zijn waarmee de hele ict-branche te maken krijgt. Hr-manager Bianca Verburgt van ict-dienstverlener Logica verwacht daarbij ook concurrentie van ict'ers die tot nu toe in dienst waren bij een werkgever, maar volgend jaar kiezen voor een bestaan als zelfstandig ondernemer.
Niet meer leuk
Mulder van Accenture benadrukt dat ook op dat vlak het letten op de wensen van de werknemers een manier is om hun vertrek te voorkomen. 'Ze blijven niet meer hun hele leven op één plek zitten', geeft hij aan. 'Werknemers weten heel goed wat ze willen. Als ze het niet meer leuk vinden, zijn ze weg.'
Kennisplatform voor de overheid ECP-EPN stelde onlangs dat personeelsleden meer uren betaalde arbeid willen verrichten, als hun werkgever flexibel werken toestaat. Wekelijks zouden werknemers twee uur meer willen werken. Het kennisplatform baseert de uitspraken op onderzoek onder 2448 medewerkers in loondienst.
Tja euh, ik weet niet maar (HR) managers vullen toch graag hun eigen beeld in als ze met werknemers praten. Zo van: ‘Jij houdt toch ook van een uitdaging en kerstborrels en vind je salaris minder belangrijk.?’ En wat moet je dan zeggen? ‘Nee, ik heb nog nooit zoveel gezeik aan me hoofd voor zo weinig geld, en ik heb thuis als jonge ouder ook nog wel wat te doen aan zorgtaken, dus geef me geld steek die borrels even in je…’ Nee dat is ERRUG goed voor je carrière en daarom zegt niemand dat terug.
@ Marc W.: Inderdaad, daar heb ik de essentie mee te pakken. Persoonlijk vind zowel flexibiliteit als fatsoenlijk salaris belangrijk.
‘Werknemers weten heel goed wat ze willen. Als ze het niet meer leuk vinden, zijn ze weg.’
Tsja, in het geval van Accenture (en misschien ook wel Logica) heeft het toch echt met een stukje organisatiecultuur te maken.
Bovendien hebben de meeste IT’ers gelukkig een goed geheugen en weten we allemaal wel hoe ze met hun personeel omgaan in tijden van crisis en bezuinigingen…
De balans tussen werk en privé, daar draait het om. Dat is heel persoonlijk, respecteer dat. De mogelijkheden om thuis te werken kunnen nog verder worden benut. Ik hoor nu al van detacheerders die twee dagen klant, eventueel met hotel, één dag thuis en weer twee dagen klant aanbieden. Zeer aantrekkelijk…
’t is maar hoe je mes presenteert en waar je het erin zet, toch? Er staat me nog bij van enkele maanden geleden dat ene Tom Ringo, voormalig hoofd HR van Accenture en nu hoofd “human capital” bij IBM Global Services razend enthousiast over “crowdsourcing” wist te vermelden dat men daar wel een kwart van de hele workforce mee kon vervangen.
Dat werd niet goed ontvangen.. en nu komt men dus met dit soort berichtgeving alsof een IT-er, die vaak toch behoorlijk flexibele banen hebben, met minder toe willen..
Ha, hier wordt een nieuwe trend gezet. ICT werkgevers die de krapte op de ICT arbeidsmarkt alweer aan zien komen en zich op voorhand willen indekken tegen salarisstijgingen. Alsof ICT werknemers zo dom zijn om minder salaris te accepteren in ruil voor meer flexibiliteit. Dus dat ik dan 40 uur flexibel invul tegen minder loon dan wanneer ik die 40 uur niet flexibel invul? Het goede uitgangspunt is dat flexibiliteit een arbeidsvoorwaarde moet zijn die geen negatief effect heeft op de hoogte van het salaris. Sterker, mensen die flexibel hun uren kunnen draaien zijn waarschijnlijk effectiever bezig. Zou dus eigenlijk meer salaris moeten opleveren!
Haha weer zo’n HR directeur die de baas naar zijn mond praat. een ICT-er heeft i.h.a. veel ingewikkelds gestudeerd,werkt hard en is wereldwijd inzetbaar. Betaal ze te weinig en je bent ze kwijt want buiten verdienen ze 100 euro per uur.
Succes met het opleiden van telkens weer nieuwe jongelingen!
Haha, de reacties hier getuigen van meer inzicht in de werkelijkheid dan het inzicht in een gewenste realiteit van veel HR-managers en bedrijven. Ook ik kan me niet voorstellen dat je minder betaald zou krijgen voor hetzelfde werk, maar dan flexibel uitgevoerd. De werkgevers zouden dat juist extra moeten belonen!
Flexibel werken….. dus als ik veel moet reizen dan mag ik bij bovenstaande werkgevers flexibel 4 uur per week minder schrijven ter compensatie zonder dat mijn manager (of die van hem) daar iets over gaat zeggen?
Hmmm….. 🙂
Flexibel werken zegt niet alleen iets over hoe vrij je bent om tijd en werkplek onafhankelijk te werken. Het geeft zeker (en misschien in sommige gevallen wel met name) flexibiliteit voor de werkgever. Want de persoon die kiest voor flexibel werken is ook flexibel in beschikbaarheid/bereikbaarheid. De drempel om een medewerker te bellen voor een klus in de avond of in het weekend is hierdoor een stuk lager.
Ik vind het prettig, maar het werkt wel twee kanten op!
Dus betaal wat iemand waard is en naar gelang hoeveel uur zij/hij maakt. En laat dat flexibel werken in mijn loon ondehandeling maar buiten wegen! Het zelfde geldt voor de bedrijven die leaseauto´s meenemen in de loon onderhandelingen…… no go for me 🙂
Ik werk redelijk flexibel zowel kwa lokatie als kwa tijden.
Dwz ik ben voor mijn colega’s altijd bereikbaar ook als ze weten dat ik in mijn vrije tijd zit. staat tegenover dat het ook voorkomt dat ze me tijdens werktijd bellen terwijl ik door de supermarkt banjer.
Een bedrijfstraband heb ik niet (colega’s wel) ik heb zelf best een mooie bak.
Bovendien heb ik bij lease constructies altijd het gevoel dat het een sigaar uit eigen doos is.