De ict-begroting van Van Gansewinkel staat ook in de huidige recessie niet onder druk. Terwijl afvalverwerking dubbelgevoelig is voor recessie: de inkomsten dalen omdat bedrijven minder afval produceren en de vraag naar herbruikbare grondstoffen lager is. Maar sinds 2006 volgt Corporate ICT een heel andere aanpak. Het is nog niet zo dat 'it drives the business'.
Wel heeft Van Gansewinkel bereikt dat ict het bedrijf inspireert en uitdaagt tot veranderingen. Ict komt met winstgevende voorstellen. En die mogen geld kosten: de organisatie moet dan met goede redenen hebben om 'nee' te zeggen.
Centrale strategie
In 2006 stond ict bij Van Gansewinkel Groep in het eerste stadium van volwassenheid, wat betekent dat de afdeling faciliteerde en beheerde, zonder met de directie in dialoog te zijn over de strategie van de onderneming. Dat veranderde met de komst van director Corporate ICT Fred Peters, afkomstig van Océ, die met zijn rechterhand Jac-Rice van Brunschot de koe bij de horens vatte.
Ict was even versplinterd als de regio's waarin Van Gansewinkel actief is. Daarom werd een centrale, corporate strategie opgezet. Tegelijkertijd heeft Van Gansewinkel in 2006 in samenwerking met EquaTerra het contract-portfoliomanagement opgezet. Dat pad beliep de periode tot en met 2011, maar was al in 2009 afgelopen.
Kernprocessen en ict
De Corporate ICT-strategie volgens Van Gansewinkel, is een afgeleide van de bedrijfsstrategie. Die wordt beïnvloed door bijvoorbeeld de wet- en regelgeving, door het beschikbare afval en de grondstofprijzen, door de (over-) capaciteit in afvalverbranding. Dit levert de situatie op, de context, waarbinnen ict moet excelleren. Bijvoorbeeld door nieuwigheden op het gebied van gps, navigatie en gsm te benutten, zodat binnenkomende inzamelingsvragen verantwoord in de routes van chauffeurs op rijdende wagens kunnen worden ingevoegd. Business-it alignment is daarmee een afgeleide van de bedrijfspraktijk, maar ict heeft nadrukkelijk ook een eigen context en kan zelf bijdragen aan de business door die uit te dagen en te inspireren. Behalve van de laatste ict-ontwikkelingen en mogelijkheden, moet Corporate ICT dan ook op niveau verstand hebben van afvalinzameling, -recycling en -verwerking.
Om die rol te krijgen, moest Corporate ICT zijn zaken op orde brengen. In 2006 was ict het ontvangende eind voor vragen die iedereen kan stellen. De tevredenheid was laag, terwijl de bedrijfstoepassingen nu een beschikbaarheid van 99,9 procent hebben. Kansen zien, kan alleen door verstand te hebben van de kernprocessen van het bedrijf. Kansen benutten, kan alleen door gewoon goed te zijn in ict én voor te lopen in het oppakken van de laatste ontwikkelingen. Dat levert korte terugverdientijden op, van soms maar vier maanden voor een tool om de bedrijfsprocessen te verbeteren.
Bedrijfsdeskundigen
Awareness ziet Van Gansewinkel als een ict-taak. Corporate ICT gaat verder dan het helpen bij een probleem. Als er nieuwe regelgeving komt die e-billing vergemakkelijkt, en Van Gansewinkel verstuurt jaarlijks 1,4 miljoen facturen, dan is het aan Corporate ICT om aan te sluiten op het erp-systeem van een belangrijke klant als Shell. Kostenreductie is mogelijk ten aanzien van de tweehonderd applicaties en systemen: dat zijn er teveel en daar ligt ambitie. Maar ook de gedachte aan een haperende weegbrug geeft ict vleugels: bij uitval staat er binnen een uur een file van 2,3 kilometer met gevulde vrachtwagens.
Binnen Corporate ICT heeft Van Gansewinkel een afdeling ingericht met deskundigen uit de regio's: planners, controllers, locatieplanners, salesmensen, operations managers en gevaarlijk-afvalexperts. Zij doen de ict-projecten en het beheer. Deze deskundigen brachten samen met de ict-architect de bedrijfsprocessen in kaart, vereenvoudigden ze en stemden ze op elkaar af.
Outsourcen en aansturen
De eerste fase voor de sourcingstrategie van Van Gansewinkel Groep werd in 1999 ingezet. Doel van de tweede fase van de sourcingstrategie, sinds 2006, werd om de contracten te verzakelijken en van inspanningsverplichtingen naar prestatiecontracten te gaan, met service level agreements. Met leverancier Cegeka is een gesprek ontstaan over business-it alignment, in eerste instantie onder leiding van sourcingexpert EquaTerra. De directie van Cegeka denkt nu jaarlijks op strategisch niveau mee met de directie van Van Gansewinkel Groep.
In 2007 wilde Van Gansewinkel een nieuw contract voor de automatisering van 2500 werkplekken en de applicaties afsluiten, waarin de juiste relatie tussen de leverancier, Corporate ICT en de interne klant geborgd werd, volgens het juiste bestuurs- of governancemodel, en met een prestatieverplichting. Sourcing werd hier de drijfveer achter de veranderingen. Voor de werkplekautomatisering werden mensen uit de bedrijfsvoering geconfronteerd met de mogelijkheden die ict en Cegeka bieden. Corporate ICT ondersteunt niet meer wat allemaal mogelijk is, maar wat noodzakelijk is. Bij één uniform en gestandaardiseerd proces, hoort één pakket. Dat wordt beheerd en daarvan wordt de performance bewaakt. 'Eenvoud' is een van de trefwoorden geworden. Werkplekautomatisering werd daarmee een transformatieproject.
PDC en tevredenheid
De basis-werkplekomgeving is veranderd. Corporate ICT definieert nu een producten- en-dienstencatalogus (PDC) waaruit de interne klant voor zijn medewerkers kan kiezen uit werkplekdiensten, applicatiebeheerdiensten en telecommunicatiediensten, met Cegeka als leverancier van deze drie kavels. Het is een omslag van een inspanningsverplichting naar een situatie waarin Corporate ICT de regie en de leveringsverplichting neemt en de outsourcingpartner aanstuurt. Alles is heel transparant, als met een menukaart, meetbaar, duidelijke prijs, duidelijke kwaliteit en goed omschreven kenmerken. De klant bepaalt aan de hand van de PDC wat het ict-budget van zijn medewerkers wordt. Daarnaast laat Corporate ICT zich controleren met het onafhankelijke klanttevredenheidsonderzoek ITSat van Giarte.
Corporate ICT van Van Gansewinkel is een volwaardige gesprekspartner geworden van de raad van bestuur en heeft draagvlak gecreëerd voor investeringen en veranderingen. De laatst overgebleven horde is die van applicatie-rationalisatie. Het bedrijf streeft naar stabilisatie en wil dynamisch inspelen op de mogelijkheden die zich voordoen en turbulenties in de markt makkelijker aankunnen. En dat is een voorwaarde om de aandeelhouder van straks een stabiel groeiende beurskoers te kunnen bieden.
Van Gansewinkel Groep
Van Gansewinkel Groep is in handen van de Angelsaksische investeringsmaatschappijen KKR en CVC Capital Partners. Deze grootaandeelhouders lieten Van Gansewinkel in 2006 fuseren met Afvalverwerking Rijnmond (AVR). Tezamen waren de bedrijven goed voor een investering van 2,2 miljard euro. Nu zijn er plannen voor een gang naar de Amsterdamse beurs.
In potentie een goed verhaal (inhoudelijk), maar ongelooflijk rommelig geschreven. Jammer voor de leesbaarheid. Het wordt niet duidelijk wat er nu is bereikt en hoe dit is gerealiseerd. Gezien het aantal keren dat Cegeka wordt genoemd neem ik aan dat die organisatie het heeft ingediend.