Frank Heemskerk wordt de nieuwe voorzitter van samenwerkingsplatform voor bedrijfsleven, overheid en maatschappelijke organisaties ECP-EPN. Hij volgt per 1 januari 2011 Roger van Boxtel op. Heemskerk was van 2006 tot 2010 staatssecretaris van Economische Zaken en kreeg in de ict-sector vooral bekendheid door zijn actieplan-Nederland Open in Verbinding. Dat plan moet het gebruik van open source en open standaarden bij de overheid stimuleren. In zijn nieuwe functie zal hij zich richten op het stimuleren van kennisuitwisseling en het gebruik van de informatiesamenleving.
Heemskerk (1969) maakte van 2003 tot 2006 deel uit van de fractie van de Partij van de Arbeid in de Tweede Kamer. Hij volgde een studie economie aan de Universiteit van Amsterdam en startte zijn loopbaan in de bankwereld. Met ingang van 1 januari 2011 treedt hij bovendien toe tot de raad van bestuur van ingenieursbureau Royal Haskoning.
Roger van Boxtel (1954) was vanaf 1994 lid van de Tweede Kamer (D66) en werd in 1998 als minister belast met grotesteden-, integratie- en overheidscommunicatiebeleid. In 2002 verliet hij de politiek en sinds 2003 is hij bestuursvoorzitter van zorgverzekeraar Menzis. Vanaf mei 2005 was Van Boxtel voorzitter, eerst van ECP.NL, daarna van ECP-EPN. Hij is lijsttrekker voor D66 in de Eerste Kamer.
Plan-Heemskerk
Het actieplan-Nederland Open in Verbinding werd in september 2007 door de toenmalige staatssecretarissen Frank Heemskerk (Economische Zaken) en Ank Bijleveld (Binnenlandse Zaken) aangeboden aan de Tweede Kamer en eind 2007 door diezelfde kamer aangenomen. In de volksmond kreeg het actieplan de naam plan-Heemskerk.
In het plan worden actielijnen beschreven die gelden voor overheidsorganisaties en een aantal sectoren (onderwijs, zorg, sociale zekerheid), met als doel om die partijen te helpen hun weg te vinden waar het gaat om open standaarden, en hen meer bewust te maken van de mogelijkheden van open source software.
Onderdeel van plan-Heemskerk is de 'Pas toe of leg uit'-lijst. Deze lijst vermeldt open standaarden die volgens de overheid te weinig bij overheden worden gebruikt. Op 25 november 2010 werd de implementatie van het nieuwe internetprotocol IPv6 aan deze lijst toegevoegd. Daarmee verplicht de overheid zich om de functionaliteit mee te nemen in inkoop- en verandertrajecten.