Ik ken geen formele definitie ervan maar regelmatig hoor je mensen praten over “technisch applicatiebeheer”. Zij hebben het dan meestal over een gebied dat aan de ene kant op het grensvlak van applicatiebeheer en technisch beheer ligt en anderzijds over de exploitatie van applicaties gaat. Maar je moet wel even doorvragen om misverstanden te voorkomen. Hieronder enkele handvatten daartoe.
Om in dit soort discussies helderheid te krijgen vind ik het handig om eerst vast te stellen om welke ‘beheerobjecten’ het gaat en vervolgens te vragen welke beheertaken op die beheerobjecten worden losgelaten. Onder beheerobjecten versta ik de componenten waaruit een informatiesysteem bestaat, zoals apparatuur, besturingsystemen, beveiligingsmiddelen, databasemanagementsystemen, programmeermiddelen, applicatieserverprogrammatuur, de applicatie zelf, gegevensstructuren en uiteraard de bijbehorende documentatie. Voorbeelden van beheerteken zijn: kopen/ontwikkelen/onderhouden/parametriseren, testen, overdragen, accepteren, in productie nemen, operationeel houden, bewaken, ondersteunen, vragen beantwoorden.
Wat beheerobjecten betreft gaat het bij technisch applicatiebeheer meestal om de applicatie zelf plus de infrastructurele componenten die specifiek voor de applicatie nodig zijn. Dus geen apparatuur, besturingsystemen, firewalls enz maar de componenten ‘daarboven’, zoals een Oracle database of een Microsoft .NET Framework.
Taken van technisch applicatiebeheer kun je in tweeën splitsen. Aan de ene kan zijn het alle taken rondom de applicatie-specifieke infrastructuur, kortom het ter beschikking stellen van omgevingen voor ontwikkeling/onderhoud, testen, acceptatie en productie. Aanhangers van het drieluik van Looijen (functioneel beheer, applicatiebeheer en technisch beheer) zullen zeggen dat dit technisch beheer is. Het probleem is dat veel technisch beheerders zich ongemakkelijk voelen met componenten zoals ontwikkel-frameworks en enterprise service bussen waardoor dit deel vervolgens verwaarloosd wordt.
Aan de andere kant van technisch applicatiebeheer gaat het over taken die op de exploitatie van de applicatie zijn gericht, dus het bewaken van beschikbaarheid, performance enz. Dit zijn dan taken die in deels in de ‘beheercluster’ van ASL worden beschreven en deels operationele handelingen zoals het draaien van batch-jobs en back-ups, wat onder technisch beheer valt.
Samenvattend, technisch applicatiebeheer bestaat niet als formeel gedefinieerde term maar betreft meestal:
De technisch applicatiebeheer definitie die ik vaak zie is: technisch applicatiebeheer richt zich op de technische instandhouding van de applicatieomgeving, ook wel omschreven als de beschikbaarheid en het technisch functioneren van de applicatieomgeving.
Het probleem dat veel technisch beheerders bij bepaalde zaken zich ongemakkelijk zouden voelen is voor de definitie niet relevant.
Uiteraard hebben technisch applicatiebeheerders een breder takenpakket. Zij werken met collega’s, leveranciers en eindgebruikers en zijn soms meer dan alleen technisch applicatiebeheerder.
‘Technisch Applicatiebeheer’ levert 164.000 hits op – wellicht tijd voor meneer Looijen en de ASL vrienden om toch eens te kijken of ze niet iets over het hoofd zien. De zogeheten basis-laag in de SAP wereld bijvoorbeeld – ben benieuwd.