Er is veel inmiddels gezegd en geschreven over de voor en nadelen van open source technologie. Steeds meer bedrijven overwegen de toepassing hiervan en leveranciers maken de strategische keus om gesloten producten open te maken om zo toegang te krijgen tot de 'collective brainpower' van een wereldwijde groep programmeurs. Zelfs bij het installeren van Windows 7 wordt gebruik gemaakt van open source technologie.
Open source is een constante factor geworden en niet meer weg te denken. Wat velen zich niet realiseren is dat open source al jaren een significante rol speelt in storage oplossingen, waarschijnlijk ook die van u.
Grote A-merken zoals NetApp, EMC, F5 en andere maken in hun producten gebruik van open source technologie. 'Standing on the shoulders of giants' heet dat. Waarom een specifieke deelfunctionaliteit onder de eigen motorkap zelf ontwikkelen als er al een gedegen variant van is. Getuige de kwaliteit van hun producten een goede beslissing. Bekende storageleveranciers passen open source zo beperkt en begrenst toe. Uiteindelijk is hun doel immers een appliance te ontwikkelen met inherente, maar begrensde functionaliteit in een mix van eigen ontwikkeling en dus ook vaak het gebruik van open source componenten. Echter, een open storage-concept maakt gebruik van open source software, gecombineerd met volledig open standaarden en protocollen, een open architectuur en industriegenerieke hardware componenten.
Open storage is echter geen doel maar een middel. De toegevoegde waarde van open storage ligt vooralsnog vooral bij het creëren van een verhoogde functionaliteit bij bestaande producten. Open storage kan een interessante keuze zijn als het gaat om het creëren van high-end functionaliteit met als bouwsteen goedkopere onderliggende hardware.
Is het wel veilig? Dat is een vraag die regelmatig gesteld wordt als het om ‘open’ software gaat. Een ‘beperkte veiligheid’ werd lange tijd door fabrikanten gebruikt als argument tegen open source. Maar open source software is doorgaans net zo veilig als 'gesloten' varianten, omdat het door vele gebruikers uitgebreid wordt getest en verbeterd. En diezelfde fabrikanten gebruiken zoals gezegd zelf open source in hun producten, al zullen ze er niet mee te koop lopen.
Open storage is niet voor iedereen geschikt. In kleinere organisaties is het gebruik van open storage niet aan te raden zonder een vorm van extern beheer, omdat het algemeen iets meer kennis van de onderliggende technieken vraagt.
Ondanks een lichte toename van de beheersinspanning, kan in bepaalde gevallen het belang van uitgebreidere of onderscheidende functionaliteit zwaarder wegen. Niet zelden worden binnen de open source wereld nieuwe technieken en hardware eerder in oplossingen opgenomen dan in hun commerciële tegenhangers (bijvoorbeeld de effectieve toepassing van ssd).
Niet alle combinaties tussen open storage en bestaande producten zijn bovendien mogelijk en het evalueren en samenstellen van bepaalde mengvormen vereist advies. Maar een ding is zeker: de aanhoudende roep om kostenverlaging en nieuwe functionaliteit zal open source de komende jaren blijven stimuleren.