In 2013 moet er een Europees centrum voor de bestrijding van cybercrime opgericht zijn. Dat staat in de veiligheids-plannen van eurocommissaris Cecillia Malmström. In die plannen roept de Europese Commissie de EU-lidstaten op om samen de strijd aan te gaan tegen internetcriminaliteit. De commissie benadrukt dat de aanpak van internetcriminaliteit nu vaak lokaal is georganiseerd, terwijl de daders zich niets van die landsgrenzen aantrekken.
Malmström stelt dat voor die gezamenlijke aanpak, de oprichting van een Europees cybercenter noodzakelijk is. De eurocommissaris: 'Traditiegetrouw is de beveiliging per land georganiseerd maar we moeten van die silo's af. We moeten de criminelen gezamenlijk aanpakken.' Daardoor pleit ze voor het bundelen van kennis, inlichtingen en aanpak van cybercriminaliteit in een centrum.
De oproep voor het inrichten van een Europees centrum voor de aanpak van cybercriminaliteit staat in een lijst van 41 maatregelen om criminaliteit in EU-lidstaten aan te pakken.
Voorspellende analyses
Andere punten in het veiligheids-plan waarbij ict een rol speelt zijn: de oprichting van een Computer Emergency Response Team in 2012 en het analyseren van financiële gegevens. Dat staat voor 2011 op de agenda. Daarnaast wil Europa in de besluitvorming over de aanpak van criminaliteit meer gebruik gaan maken van voorspellende analyses. In de besluitvorming kunnen dan ook toekomstscenario's worden meegenomen.
In 2011 volgt een haalbaarheidsstudie naar het plan voor de oprichting van een Europees cybercrime-centrum.
De oprichting van zo’n centrum bewijst dat de EU cybercrime erkent als een ernstige misdaad die op een gestructureerde manier moet aangepakt worden. Trend Micro verwelkomt elk initiatief dat een multilaterale samenwerking in de strijd tegen cybercrime ondersteunt.
Toch vrees ik dat enkel het verbinden van de verschillende landelijke CERT’s in Europa onvoldoende is in de strijd tegen cybercrime. Er dienen verschillende acties ondernomen te worden door meerdere instanties, niet enkel de EU. ISP’s, domeinregistreerders en nationale overheden spelen elk een belangrijke rol in deze kwestie. De EU, de OECD en de UN moeten de globale wetgeving voor cybercrime op één lijn brengen zodat een efficiënte vervolging mogelijk is. Cybercrime beperkt zich namelijk niet tot één land. IISP’s moeten klanten informeren en hun diensten stopzetten indien malafide praktijken plaats hebben.
Op nationaal niveau moeten initiatieven opgestart worden die burgers onderwijzen en informeren over de gevaren van cybercrime.
Maar bovenal, de security industrie mag niet op zijn lauweren rusten. Innovatie is essentieel om de technieken gebruikt door cybercriminelen bij te benen of zelfs voorbij te steken.