De Nederlandse stichting Viafrica heeft in samenwerking met ETI-Bioinformatics een onderwijsbox ontwikkeld. Dat gebeurt als onderdeel van het programma CLASSworks voor middelbare scholen in Tanzania. De stichting voert vanaf 2003 projecten uit op scholen in sub-Sahara Afrika door het leveren van kennis, hardware en trainingen. Computable steunt dit initiatief.
CLASSworks staat voor Computer Learning and Sustainable Support Works en voorziet in de begeleiding van middelbare scholen bij alle essentiële onderdelen die samenhangen met het beheer en gebruik van een computerlokaal. Aan het CLASSworks-programma is nu een onderwijsbox toegevoegd. De eerste box heeft als onderwerp biodiversiteit.
Voor de ontwikkeling heeft Viafrica samengewerkt met ETI Bioinformatics. Deze niet-gouvernementele organisatie (NGO) werd in 1990 opgericht door de Nederlandse overheid en Unesco om brede toegang tot informatie op het gebied van de taxonomie en biodiversiteit te faciliteren. De organisatie biedt daartoe een reeks producten en diensten, waaronder wetenschappelijke en educatieve webtoepassingen, het softwarepakket Linneaus II en ondersteuning van informatieproviders met product- en serviceontwikkeling.
Competentiegericht
De CLASSworks-box bevat verschillende soorten educatief materiaal, waaronder boeken, cd's, krantenartikelen en films. De didactische focus ligt op het competentiegericht leren. Ook educatieve activiteiten zijn onderdeel van het programma, zoals educatieve trips of het uitnodigen van experts als gastsprekers in lessen.
De box verschaft tevens toegang tot het Tanzaniaanse Biodiversity Information Portal (TanBIF), een platform van nationale biodiversiteitsorganisaties, dat toegang verleent tot informatie over en kennis van het ecosysteem van Tanzania. De TanBIF-portal is opgezet door ETI Bioinformatics.
Inmiddels is de box uitgerold in een pilot-implementatie op de St. Theresa of Avila-school in Tanzania. Per semester zullen een aantal scholen de box in bruikleen krijgen, als onderdeel van het CLASSworks programma. Viafrica wil hiermee scholen concrete ondersteuning bieden bij de realisatie en implementatie van een digitale leeromgeving.
ICT ZONDER GRENZEN
Het project 'ICT zonder grenzen' is een samenwerkingsverband van Computable met Viafrica. Stichting Viafrica ondersteunt en stimuleert het gebruik van ict binnen onderwijsinstellingen in verschillende Afrikaanse landen. Computable wil met dit project bijdragen aan verdere toepassing van informatietechnologie in ontwikkelingsgebieden. Wij roepen bedrijven en ict'ers op Viafrica te ondersteunen.