De telecomsector reageert verdeeld op de verwachte opkomst van ingebeddde simkaarten. Door het integreren van de simkaarten in apparaten, zoals energiemeters en e-readers, vrezen veel telecomaanbieders buiten spel te komen staan. De technologie kan binnenkort gemeengoed worden. Apple overweegt simkaarten te integreren in zijn iPhone en iPad en de koepelorganisatie GSMA onderzoekt het gebruik van de ingebedde chips. Het Belgische ict-vakblad Data News noteerde reacties uit de markt.
Simkaarten die al in het toestel verwerkt zijn, daarover gaat de discussie. Apple zou eraan denken voor de iPhone, maar ook de federatie van de mobiele industrie GSMA steekt de koppen bij elkaar. In de pers duiken heftige tegenreacties op van mobiele telecomaanbieders.
Apple zou samen met de Nederlandse simkaartleverancier Gemalto werken aan een open simkaart die in de iPhone is verwerkt. Die zou kunnen worden geactiveerd vanuit de App Store en zou het mogelijk maken om heel flexibel van telecomaanbieder te wisselen.
Uit een artikel in de Financial Times blijkt dat veel aanbieders heftig reageren op die plannen. Ze beschuldigen Apple ervan controle te willen krijgen over de relatie tussen de aanbieder en de klant. Ergens wordt er over een 'oorlogsverklaring' gesproken. En zo wordt er onmiddellijk gedreigd dat de mobiele aanbieders de iPhone niet meer zullen subsidiëren.
M2M
Toch zijn niet alle geluiden uit de mobiele wereld eenduidig negatief over ingebedde simkaarten. De GSMA, die toch heel wat grote aanbieders verenigt, heeft nu bijvoorbeeld een werkgroep opgericht om de ontwikkeling te onderzoeken van een ingebedde simkaart die op afstand kan worden geactiveerd.
'De telecomsector richt zich niet meer alleen op het onderling verbinden van telefoons, maar ook op het verbinden van allerlei andere apparaten. Het is duidelijk dat ingebedde simkaarten daarbij meer flexibiliteit leveren', schrijft algemeen directeur Rob Conway van de GSMA in een persbericht. Hij denkt daarbij aan camera's, mp3-spelers, gps-toestellen, e-readers, maar ook slimme elektriciteitsmeters.
Al in januari 2011 hoopt de groep met aanbevelingen te komen. Tegen 2012 zouden de eerste ingebedde simkaarten die op afstand kunnen worden geactiveerd op de markt komen. Het is een 'en-en'-verhaal, klinkt het: 'Apparaten die traditionele simkaarten ondersteunen, zullen blijven werken op bestaande netwerken.'
Wat is nu een betere techniek om vooruitgang te blokkeren dan een werkgroep bij elkaar roepen van allemaal tegenstanders die het ‘samen eens’moeten worden?
Dit zal m2m zeker met enige jaren vertragen.
Well played!
Waar maken ze zich druk om? SIM kaarten zijn toch niets als ellende? Het enige “voordeel” voor de gebruiker is dat er een beperkt telefoonlijst op opgeslagen kan worden… die je dan makkelijk in een ander toestel kan steken.
Om te bellen heb je technisch gezien alleen een uniek IMEI nummer nodig. (zonder SIM kan je alleen 112 bellen)
Die telefoon moet z.s.m gewoon een internet ‘netwerk’ device worden, los van het netwerksoort(gsm/umts/hsdpa/wifi/wimax/g3/g4/g-whatever) dan zijn we van een hoop flauwekul af.
Je steekt in je internet pc toch ook geen SIM kaart?
Wordt het niet eens tijd dat de gebruiker aan het woord komt.
Dat is volgens mij de groep die alles betaald. En wie betaald bepaald.
In de telecom wereld zijn ze daar nog niet helemaal achter.
Tijd om van ons te laten horen!
Mij lijkt het een goed idee om de SIM kaarten te integreren.