Het kabinet zet investeringen op het terrein van ict en huisvesting met het oog op de komende herstructurering bij de Rijksoverheid tijdelijk stop. Wel kunnen investeringen die geen uitstel gedogen of die uitvoering van lopende programma’s betreffen na toetsing door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) doorgaan. Met deze tijdelijke stop wil het kabinet voorkomen dat er geld wordt uitgegeven aan zaken die straks overbodig blijken te zijn als het bezuinigingsplan voor de Rijksdienst begin 2011 is uitgewerkt.
De Rijksdienst moet volgens de ministerraad 1,52 miljard euro bezuinigen, op voorstel van minister Donner van BZK. Het kabinet wil in het licht hiervan investeringen voorkomen die binnen korte tijd overbodig of inefficiënt blijken te zijn. De investeringsstop blijft van kracht tot de plannen zijn vastgesteld. Over deze aanpak zal naar verwachting begin 2011 meer duidelijkheid bestaan.
Niet voor ict-inhuur
‘De investeringsstop geldt voor alle werkgerelateerde ict-zaken', zegt een woordvoerder van BZK. ‘Het geldt niet voor de primaire beleidsprocessen waar we mee te maken hebben. Ook geldt de regel voor alle nieuwe aanbestedingen. De tijdelijke inhuur van ict-externen valt buiten de investeringsstop.'
Alle ministeries krijgen te maken met de maatregel van het kabinet, dus ook Defensie. Dit ministerie kondigde vrijdag 19 november zelf al aan dat er een investeringsstop wordt ingevoerd. Dit besluit kan rechtstreeks gekoppeld worden aan de nu aangekondigde maatregel die geldt voor alle ministeries. Ook de diensten die rechtstreeks onder de ministeries vallen, zoals de Belastingdienst of de Rijksdient voor het Wegverkeer (RDW), moeten de hand op de knip gaan houden. Zelfstandige bestuursorganen (ZBO's) als het UWV vallen buiten de investeringsstop.
“De tijdelijke inhuur van ict-externen valt buiten de investeringsstop.”
Vreemd, als je ergens grof op kan bezuinigen bij de Rijksoverheid is het op de inhuur van externen. In het bedrijfsleven wordt hier als eerste naar gekeken bij bezuinigingen.
Wie hebben dit kabinet geadviseerd? Externen?
De enige manier om te bezuinigen is slimme ICT oplossingen bedenken en dat meteen te doen, dus niet door dat in de ijskast te zetten.
Een harde stop is geen goed plan, er gaat weliswaar enorm veel fout maar gewoon alles stilleggen is geen optie. De overheid zou er beter aan doen door een aantal echte experts aan te stellen / in te huren die de lopende en uit te voeren projecten analyseren, serieus beoordelen op kans van slagen, proces uitvoering, toegevoegde waarde en vooral op de kwaliteit van de betrokken externe System Integrators en de eventueel gekozen applicaties. Doelstelling van deze actie zou simpel doch effectief moeten zijn, beter service door betere applicaties en infrastructuur, welke toch een besparing van 1 miljard euro of meer per jaar aan ICT project uitgaven met zich meebrengt. Aanvullend moet het ook nog haalbaar zijn om op de lopende kosten voor ICT (door een andere aanpak en verantwoordelijk neer te leggen bij de juiste personen) met circa 500 miljoen euro per jaar te verlagen. M.a.w. niet een eenmalige, maar een continue verlaging van de ICT uitgaven van het Rijk met 1,5 miljard per jaar is realistisch haalbaar. En dit met een betere service naar burgers en bedrijven.
“Zelfstandige bestuursorganen (ZBO’s) als het UWV vallen buiten de investeringsstop.”
Gezien de geplande wetswijzigingen zou dit JUIST voor het UWV moeten gelden!
‘De investeringsstop geldt voor alle werkgerelateerde ict-zaken’, zegt een woordvoerder van BZK.”
Ok, dus alle niet-werkgerelateerde ICT zaken vallen hier buiten?
‘Het geldt niet voor de primaire beleidsprocessen waar we mee te maken hebben.’
Oh, niet de “primaire beleidsprocessen”. Gelukkig strak afgebakend.
‘Ook geldt de regel voor alle nieuwe aanbestedingen. De tijdelijke inhuur van ict-externen valt buiten de investeringsstop.’
Aha, de permanente inhuur van ICT-externen, daar vallen de klappers van deze bezuinigingsmaatregel.
Ok, helder.
@Hans
Helder als blubber inderdaad 🙂