Microsoft domineert de Nederlandse markt voor databasemanagementsystemen (dbms). De groei van MySQL van Sun vlakte in 2010 af. Dat zijn de opvallendste conclusies uit een marktanalyse van Computer Profile. Het bureau sprak ruim vierduizend ict-functionarissen van Nederlandse organisaties met tenminste vijftig medewerkers. Microsoft heeft 62 procent van de markt in handen. Oracle bedient, als de MySQL-systemen van het overgenomen Sun worden meegerekend, een kwart van de markt. MarketCap laat iets andere cijfers zien.
Computer Profile schrijft: 'De afgelopen jaren heeft vooral Microsoft zijn marktaandeel vergroot. In 2006 zei 48 procent van de bedrijfsvestigingen gebruik te maken van SQL Server. In vier jaar tijd is dit gegroeid naar 62 procent.' De onderzoeker vervolgt: 'Het van oorsprong Zweedse MySQL heeft in deze periode ook een duidelijke groei doorgemaakt. In het afgelopen jaar lijkt de groei te zijn afgevlakt. Het zal de komende twee jaar duidelijk worden in welke mate dit een tijdelijke pas op de plaats is door de economische omstandigheden, of een heroverweging van gebruikers die volgt op de overname van Sun en daarmee MySQL door Oracle.'
Voor de ruim 2600 gebruikers van Microsoft SQL Server geldt dat 45 procent is terug te vinden in de groep van Nederlandse organisaties met 50 tot 250 medewerkers. 21 procent valt in het segment van 250 tot 2500 medewerkers. Ongeveer één op de tien gebruikers betreft organisaties met meer dan 2500 medewerkers of is onderdeel van een Fortune 500-organisatie. De resterende 23 procent van de gebruikers van Microsoft SQL server is actief in de publieke sector.
Oracle heerst in publieke sector
'Oracle leunt sterker op het publieke segment', aldus de onderzoekers. 'Van de tien Oracle-gebruikers zijn er vier terug te vinden in de publieke sector. In de markt voor middelgrote organisaties (50 tot 250 medewerkers), is Oracle duidelijk minder aanwezig. IBM is relatief sterk vertegenwoordigd in de groep van grote Nederlandse bedrijven.'
MarketCap
Marktonderzoeker MarketCap onderzocht ook de Nedelandse dbms-markt. De uitkomsten verschillen van de uitkomsten van Computer Profile. Volgens MarketCap hebben Mircosoft en Oracle samen een aandeel van 65 procent op basis van de installed -base per cpu.
Directeur Alfred den Besten: 'Het mag duidelijk zijn dat Microsoft en Oracle samen met MySQL de markt stevig in handen hebben. Toch mag de positie van leveranciers zoals IBM, CA, Sybase en Progress niet onderschat worden, zeker als naar specifieke applicaties en platformen gekeken wordt.' Hij vervolgt:'Ruim een derde van de IBM Business Intelligence applicatie klanten, Cognos en SPSS, maakt gebruik van een IBM DBMS omgeving. En een nadere analyse van bijvoorbeeld HRM applicaties toont aan dat Progress een belangrijke rol speelt bij Raet- toepassingen. Het heeft dus ook weinig zin om zo maar een database marktaandeel onderzoek te doen.'
Kijk hier maar eens:
http://www.google.com/insights/search/#cat=5&q=enterprisedb%2Cmysql%2Coracle%2Cmariadb%2Chadoop&cmpt=q
en dan ook even naar de relatieve groei kijken. 🙂
Is dat statistisch relevant?
“Het bureau sprak ruim vierduizend ict-functionarissen van Nederlandse organisaties met tenminste vijftig medewerkers.”
Als je de lijst met publikaties bekijkt, kun je je afvragen of Computer Profile nog onafhankelijk is, ik geloof dat niet.
En dan nog? Ik snap de relevantie niet precies.
Als het veel gebruikt zou worden, zou het een goed produkt zijn?
Er rijden meer Opel kadettenn op de weg, dan Porsche’s, conclusie de Opel kadet is beter dan een Porsche?
Een kadett is wel veel goedkoper dan een Porsche en dat is niet onbelangrijk. En beide auto’s kunnen rijden als ze goed bestuurd worden. Ik werk bij een grotere gemeente en in die wereld is Oracle sterk vertegenwoordigd ook met de pakketten van Centric. In die markt komt echter steeds meer oppositie tegen de prijs- en licentievoorwaarden van Oracle en in de databasemarkt is het een vaak gehoord gegeven dat MSSQL veel minder beheer vraagt dan de gemiddelde Oracle implementatie. Oracle levert een goed product maar ik kan goed begrijpen dat steeds meer bedrijven voor MSSQL gaan. Binnen de overheid zal die discussie de komende tijd mede door de bezuinigingen sterk opkomen, schat ik in.
Ik heb het vermoeden dat MySql langzaam maar zeker de nek omgedraait word door haar niewe eigenaar Oracle in the near future…
Ik snap de reactie van Technicus niet. In dit artikel en in de reacties wordt toch nergens gezegd of gesuggereerd dat deze cijfers iets over een kwaliteitsverschil zeggen?
Sommige artikelen in computable gaan over kwaliteit, anderen over trends in marktaandelen. Dit is een voorbeeld van het laatste – een ontwikkeling in de markt die voor sommigen interessant is. Zeker voor hen die via scholing proberen de trends bij te blijven, zodat ze altijd goede klussen kunnen vinden.
Deze botte cijfers zijn natuurlijk leuk voor marketing doeleinden maar het slaat natuurlijk als k op Dirk. Aan marktaandelen is in deze niet bijster veel af te leiden.
Toepassing van RDBMS heeft primair met prijs/kwaliteit te maken. Dus heb je voor analyse van trends hardere/meer diepgaande cijfers nodig.
Peter begrijpt het. Als je je steekproef zo kiest dat het produkt dat jij (toevallig) ondersteunt het in die populatie erg goed doet ben je voor je leverancier met prima marketing bezig. Dat zegt echter niets over het werkelijke gebruik.
@ Technicus
Er rijden ook meer Opels op de weg dan burger-Hummers. De productie van de burger-Hummers is inmiddels gestopt.
@Pieter: Ja, dat klopt en dat is ook een leuke metafoor 🙂
Zo vind ik het vreemd van Oracle dat ze MySQL proberen te saboteren. De Oracle DB is interessant voor grote omgevingen, grote bedrijven, waar ingewikkelde oplossingen en mogelijkheden nodig zijn.
MySQL was altijd meer op de low end markt gericht. Was bijvoorbeeld erg goed als achterkantje van een website.
Oracle inzetten voor een kleine of gemiddelde website is zoiets als die Hummer vergelijking. 🙂