De gemeente Amsterdam wil het overgrote deel van de datacenters bij diensten en stadsdelen in de loop van vier jaar sluiten. De apparatuur in acht lokale datacenters moet daarnaast met spoed vervangen worden. Vanwege het risico op uitval heeft deze vervanging voorrang op de komst van een centraal datacenter. Dat datacenter moet er in 2014 zijn.
Dat valt te lezen in het Uitvoeringsplan ICT op Open Amsterdams Peil. De gemeente Amsterdam wil de datacenters van acht 'data-intensieve diensten', met spoed vernieuwen. 'In de datacenters staat voor een deel verouderde apparatuur, die snel vervangen moet worden omdat er uitval dreigt. Dit kan niet wachten op de komst van de nieuwe centrale datacenters', zo meldt het rapport.
'Systemen dreigen uit te vallen door verouderde apparatuur en zijn niet meer beschermd tegen calamiteiten. Gedacht moet worden aan apparatuur die de technische afschrijvingstermijn heeft overschreden en daardoor onverwacht en frequent uitvalt.'
Sluiting datacenters in fasen
De gemeente wil daarnaast het overgrote deel van haar lokale datacenters sluiten.'Een stad als Amsterdam zou kunnen volstaan met twee tot drie datacenters, maar heeft er liefst vijftig. In een groot aantal loopt de temperatuur in de zomer soms op tot veertig graden en gaan systemen plat. Ambtenaren sturen hun mail vaak via Gmail of Hotmail om de trage gemeentelijke servers te ontwijken, die er soms uren over doen', zo schreef het Parool in september 2010.
De sluiting van datacenters moet in fases gebeuren. Er staan vijf sluitingen gepland voor 2011. In 2012 volgen er nog eens vijftien, in 2013 twintig en in 2014 'tien á vijftien'.
Eén centraal datacenter
In 2014 moeten deze datacenters vervangen zijn door één centraal datacenter: 'De ict moet betrouwbaarder worden, door een centraal datacenter aan te leggen met uitwijkmogelijkheden bij stroomuitval', meldt het rapport.
Een budgetreservering voor dit centrale datacenter is in het rapport niet terug te vinden. Wel meldt het rapport dat in 2014 het centrale datacentrum 'veilig en beheerst beschikbaar moet zijn.'
Uitvoeringsplan ICT op Open Amsterdams Peil
Dit voorjaar maakte Amsterdam bekend 100 miljoen euro te willen investeren om de 'versnipperde' ict-infrastructuur te standardiseren en centraliseren. Volgens het Uitvoeringsplan ICT op Open Amsterdams Peil wordt de komende vier jaar in totaal 94 miljoen euro geïnvesteerd bovenop het reguliere jaarbudget van 130 miljoen. De hoop is dat daardoor vanaf 2014 jaarlijks 21 miljoen euro per jaar kan worden bespaard op ict. De rekenkamer van Amsterdam maakte dit voorjaar bekend de onderbouwing voor die besparing onvoldoende te vinden.
Het Uitvoeringsplan ICT op Open Amsterdams Peil, dat handelt over de begrotingsjaren 2010 tot en met 2014, werd op woensdag 17 november goedgekeurd door burgemeester en wethouders (B&W) van Amsterdam. De Amsterdamse gemeenteraad debatteert op 1 december over het voorstel.
VIJFTIG datacenters voor 1 stad??? Wie heeft hier jarenlang zitten slapen en heeft het zover tot versnippering en verspilling (op velerlei gebied) kunnen komen?
Dacht dat het erg was bij de overheid, maar zo erg?!
Geen wonder dat Amsterdam haar ICT niet onder controle heeft…
Triest. De bestuurders moesten zich schamen door deze absurde verkwisting van belastinggelden, opgebracht door de burgers!
@EH: Zo vreemd is dat helemaal niet hoor. Tot een paar jaar terug was het heel normaal om op elke locatie een eigen serverruimte te hebben. Dat die dingen tegenwoordig ‘datacenter’ genoemd worden, betekent nog niet dat het ook daadwerkelijk zo’n grote hal vol met zoemende servers is als jij en ik zich waarschijnlijk bij het woord ‘datacenter’ voorstellen.
Dit lijkt me een sterk overdreven kop; vijftig datacentra. In geheel Amsterdam zijn er pakweg 30 datacentra, meestal van private ISP’s en andere ICT-dienstverleners.
Men bedoelt eerder vijftig centrale serverruimtes van de diensten en stadsdelen en een paar echte datacentra van de gemeente. De vermeende datacentra zijn vaak niet veel meer dan veredelde bezemkasten. En die worden inderdaad ’s zomers te warm; juist omdat het geen datacentra’s zijn.
EH, ze hebben niet zitten te slapen. De situatie is ontstaan door twee hoofdoorzaken. Door het oude monopolie van een paar kabelbedrijven waren de dataverbindingen vroeger heel duur. Twee gebouwen met een steegje ertussen mocht je nog niet eens zelf verbinden. Dus had men vroeger liever een serverruimte in het eigen gebouw dan die veel te dure verbindingen.
Ten tweede hebben Amsterdammers meer moeite met samenwerken dan anderen. Dat geldt zeker ook voor bestuurders. Daarom zocht men vroeger de oplossing in 14 (nu nog 7) semi-autonome stadsdelen met een eigen bestuur, volksvertegenwoordiging en stadsdeelkantoor, en dus ook voor geografische verspreiding van de ICT.
Wat een gemeentelijke geleuter zeg.. Tij dat de overheid gaat ingrijpen en alle gemeentelijke en provinicale data-centers op 1 hoop veegt in das neue Reichs_Data_Center.
Lekker alles centraal geregeld, gecontroleerd en beheerd.
Das pas structureel besparen op overheids ict uitgaven.
Lijkt mij een goede gelegenheid om de ambities van glas tot aan de voordeur (van het gemeentelijke kantoor) en de concentratie van datacenters te combineren. Misschien kan Amsterdam eens buurten in Almere?
Goede gelegenheid om meteen over te stappen op virtualisatie in plaats van losse servers. Op enkele stadsdelen na wordt er nog veel gewerkt met fysieke serves.
Alleen jammer voor hun budgetten van de laatste jaren, zoveel serverruimtes. Zeker omdat die erg goed uitgevoerd zijn (dubbel stroom, dubbel airco, dubbel netwerk)
Heen en weer: van centraal naar decentraal en andersom. Om de paar jaar zien we dergelijke bewegingen.
In Amsterdam is men nu toe aan een transformatie naar 1 datacentrum. Dat doet mij denken aan mijn start in de ICT 45 jaar geleden bij een goed werkend Rijkscomputercentrum (RMA geheten) in Den Haag.
Mijn vingers beginnen te jeuken. Aanpakken!
Hmmm
dat lijkt leuk maar ……
– uitwijk en testen van uitwijk (prorail)
– kwetsbaarder
Ik zou kiezen voor 2 of liever 3 kleinere verspreid door de stad met wat over caopaciteit en geregeld de diensten naar een ander centrum “doorzetten”. Dan is je uitwijk geregeld.
Ligt er een uit kun je met ietje minder dienstverlening of langere response tijd toe.
Liggen er 2 uit dan heb je toch meer mensen nodig die aan het probleem werken.
Liggen ze alle drie eruit moet je waarschijnlijk terug vallen op bericht via de radio of auto met megafoons..