De zware sanering bij de krijgsmacht die minister Hans Hillen heeft aangekondigd raakt ook de automatisering en de bedrijfsgroep Informatievoorziening en Technologie (Ivent). De precieze gevolgen zijn nog niet bekend, maar alleen al het schrappen van tienduizend arbeidsplaatsen bij Defensie zal zijn uitwerking op het werkplekbeheer niet missen.
Verder kondigt de minister een vacature- en investeringsstop aan alsook het uitstel van een aantal projecten, waaronder die rond militaire satellietcommunicatie. Uitbesteding van Ivent is nog niet met zoveel woorden genoemd, maar behoort zeker tot de mogelijkheden.
In een brief aan de Tweede Kamer stelt de bewindsman dat er bij Defensie zwaar weer op komst is. De krijgsmacht heeft een jaarlijks budget van 8,5 miljard. Daar moest al 350 miljoen euro van af, maar het nieuwe kabinet heeft daar bovenop nog een bezuiniging van 635 miljoen euro gelegd. Minister Hillen heeft nu al verklaard dat er tienduizend arbeidsplaatsen verdwijnen (op een totaal van 69.000). In het voorjaar van 2011 wordt duidelijk welke koers de organisatie zal varen en welke maatregelen precies worden genomen.
In de Kamerbrief staat ook dat er alvast een vacaturestop voor 2011 is ingesteld: een algemene vacaturestop voor burgerpersoneel en een selectieve vacaturestop voor militair personeel. Ook heeft de minister een selectieve investeringsstop afgekondigd voor projecten boven de 2,5 miljoen euro. Een zegsman vertelt dat dit per zaak wordt bekeken. Nog niet duidelijk is of er lopende aanbestedingsprojecten, zoals een grote tender voor opslagsystemen, worden stopgezet. Wel wordt alvast een aantal grote projecten uitgesteld, waaronder die van militaire satellietcommunicatie. Over het omstreden SAP-project Speer (Strategic process and enabled reengineering) staat in de brief echter niets. Het materieel-logistieke project, inmiddels begroot op 268,1 miljoen, kent vele vertragingen en budgetverhogingen, moet idealiter in de zomer van 2014 worden opgeleverd. Speer ligt politiek gevoelig en geld als een budgettaire ict-tijdbom. De Pvda opperde onlangs om het project op te heffen.
Ivent
De ict-divisie Ivent zal zeker te maken krijgen met de aankomende reorganisatie. Ivent (3000 man) beheert bij Defensie bijna 60.000 werkplekken, de onderliggende ict-infrastructuur, componenten en applicaties. Ook ondersteunt de bedrijfsgroep de operationele informatievoorziening van de land- lucht en zeestrijdkrachten en Marechaussee bij militaire operaties, oefeningen en commandovoeringondersteuning. Ivent coördineert regelmatig aanbestedingsprojecten, zoals Speer, de opslagtender en recent een grote aanbesteding voor ict-inhuur. De consequenties van de bezuinigingsoperatie voor deze inhuurmantel zijn ook nog niet bekend.
De precieze gevolgen voor Ivent zullen pas in het voorjaar bekend worden gemaakt. Vast staat in ieder geval dat een forse verkleining van het personeelsbestand invloed heeft op de gevraagde capaciteit. Bijvoorbeeld op werkplekbeheergebied. Maar ook het eventueel sluiten van kazernes en afstoten van taken heeft natuurlijk invloed op de rol die Ivent speelt. Bovendien zal Ivent, onderdeel van Commando DienstenCentra (CDC), te maken krijgen met bezuinigingen. In de kamerbrief staat dat het CDC, de ondersteunende organisatie van de operationele defensieonderdelen, in 2010 ruim twintig miljoen euro tekort komt om de gevraagde activiteiten te kunnen betalen. ‘Om het evenwicht structureel te herstellen worden uiteenlopende versoberingsmaatregelen genomen.’ stelt Hillen.
Outsourcing onderzocht
Bij Ivent is ook het sourcingsvraagstuk de afgelopen tijd weer actueel geworden. Het ministerie van Defensie onderzoekt of het delen van de ict-divisie Ivent kan uitbesteden. Er lopen vier sourcingtoetsen voor de onderdelen mainframes, telefonie, datacenters en applicatiebeheer. In 2002 wilde Defensie zijn gehele ict-tak afstoten. Dat leidde tot veel protest en onrust, waarna dit plan in 2005 werd ingetrokken. Gezien de zware sanering is uitbesteding een reële optie. Of de nieuwe minister wel genegen is tot uitbesteding, een onderwerp dat ook bij de vakbonden gevoelig ligt, moet nog blijken.