Ict-dienstverlener IT Solution Partners (ITSP), die bij de rechtbank van Amsterdam op 15 november 2010 om uitstel van betaling vroeg, heeft grote schulden bij Oracle en Belastingdienst. Dit blijkt uit documenten op Rechtspraak.nl en informatie van goed ingelichte bronnen. Er zijn overigens meer schuldeisers. Oracle Nederland onthoudt zich van enig commentaar over de hoogte van de schulden. De bewindvoerder zegt dat binnen twee weken meer duidelijkheid is hoe het verder moet met ITSP.
Sinds de surseance van ITSP is Robin de Wit als bewindvoerder aangesteld. Hij bevestigt dat er geschillen bestaan met oud- en bestaande werknemers, maar deze moeten ‘niet worden overdreven’, aldus De Wit. Hij doet verder geen uitspraken op de vraag of er rechtszaken lopen.
Verder zegt de bewindvoerder dat er een forse belastingschuld bestaat, maar dat de Belastingdienst nog geen vordering heeft ingediend. Volgens Rechtspraak.nl heeft ITSP op 19 mei 2010 een handelszaak verloren van de Belastingdienst over een vordering van 2,5 miljoen euro.
De Belastingdienst had op grond van een reeks dwangbevelen beslag gelegd op de inventaris van de bv’s van ITSP, in verband met een achterstand in de betaling van loon- en omzetbelasting, zo valt uit het document op te maken. De betalingsproblemen bij ITSP zijn groter geworden nadat de bank in oktober de bankrekeningen heeft geblokkeerd.
Oracle
De bewindvoerder gaat niet in op de vraag of Oracle het faillissement heeft aangevraagd. Maar hij zegt wel dat een grote schuldeiser dat wilde doen en dat ITSP daarop zelf surseance heeft aangevraagd, zodat er tijd is om een reorganisatie door te voeren. Oracle Nederland zelf onthoudt zich van enig commentaar.
Welingelichte bronnen melden dat de surseance door ITSP is aangevraagd om te voorkomen dat op 16 november door Oracle faillissement werd aangevraagd en goedgekeurd. Andere schuldeisers zijn een aantal oud-werknemers die bezig zijn een faillissementsaanvraag op te stellen vanwege het niet betalen van salarissen en pensioenen.
Holding
De surseance geldt alleen voor de holding, aldus de bewindvoerder. Werkmaatschappijen die er nog zijn, werken gewoon door. Afgelopen mei zijn nog drie werkmaatschappijen (education, staffing en managed services) failliet gegaan, met Robin de Wit als curator. Daarvan zijn activa opgekocht door ITSP Cost Control BV. Naar verluidt heeft de cfo van ITSP beslag laten leggen op aandelen van ITSP Cost Control. Het onttrekken van deze onderneming aan de boedel is op deze wijze moeilijk geworden, aldus de bronnen.
De Wit zegt verder dat diverse partijen belangstelling voor ITSP tonen en dat hij binnen twee weken duidelijkheid kan geven over hoe het verder moet met het noodlijdend bedrijf. Inmiddels is het bedrijf verhuisd naar Oude Meer en is er een investeerder aangetrokken. Volgens de bronnen is dat Pierre de Jong, eigenaar van Inbartere BV uit Zevenbergen.
De directeur van ITSP, Shahrooz Safargandi, is herhaaldelijk gevraagd om commentaar. Hij wil dat pas begin december doen.
Witold Kepinski en Rik Sanders