De overkoepelende organisatie van telecombedrijven GSMA onderzoekt de ontwikkeling van ingebedde simkaarten die op afstand kunnen worden geactiveerd. De simkaarten kunnen daardoor gemakkelijker worden geïntegreerd in apparaten, zoals slimme energiemeters, e-readers en navigatietoestellen. Tot dusver moesten de simkaarten uit de apparaten verwisselbaar zijn, om te voorkomen dat ze alleen op één telecomnetwerk bruikbaar zijn.
‘De telecomsector richt zich niet meer alleen op het onderling verbinden van telefoons, maar ook op het verbinden van allerlei andere apparaten. Het is duidelijk dat ingebedde simkaarten daarbij meer flexibiliteit leveren’, schrijft algemeen directeur Rob Conway van de GSMA in een communiqué.
De koepelorganisatie zet een werkgroep op die de nieuwe simkaarten onderzoekt. In deze groep zitten techneuten van diverse gremia uit de wereldwijde telecombranche. Zij werken samen met de grote simkaartleveranciers. Al in januari 2011 hoopt de groep met aanbevelingen te komen. Apparaten met de nieuwe simkaarten zouden dan vanaf 2012 beschikbaar komen.
M2M
Vooral leveranciers van zogenoemde machine-to-machine communicatie (M2M) zijn gebaat bij de nieuwe simkaart. Alleen al in Nederland zijn honderdduizenden simkaarten in gebruik voor het versturen van informatie uit machines. Momenteel zijn alle simkaarten via hun netwerkcode gekoppeld aan een bepaald telecomnetwerk, zoals KPN, T-Mobile of Vodafone.
Als een M2M-aanbieder wil overstappen op een ander telecomnetwerk, bijvoorbeeld omdat de dekking onvoldoende is of doordat de dienst Europees moet worden aanbesteed, moeten hij alle simkaartjes fysiek vervangen. Bij tienduizend simkaarten kost dat al snel een miljoen euro en zes tot twaalf maanden tijd, rekent consultant Rudolf van der Berg van Logica voor.
Liberalisatie
Om dit probleem te verhelpen, pleit Van der Berg ervoor om de wet zodanig aan te passen dat aanbieders van niet-publieke M2M-diensten een eigen mobielenetwerkcode kunnen krijgen van telecomwaakhond Opta. Het plan van GSMA om nieuwe ingebedde simkaarten te ontwikkelen, zou ook een oplossing zijn.
In beide gevallen hoeven de simkaarten niet te worden vervangen als een M2M-aanbieder van netwerk wil veranderen. Dat kom ten goede aan de liberalisatie van de markt. Volgens de Logica-consultant leveren ingebedde simkaarten echter geen oplossing voor nationale roaming (het gebruik van meerdere netwerken binnen Nederland) en voor internationale roaming.