Commerciële organisaties die geen openbare communicatiedienst leveren, maar wel simkaarten gebruiken voor hun bedrijfsvoering, moeten een eigen mobielenetwerkcode kunnen krijgen. Nu is dat nog voorbehouden aan organisaties die zich met een publieke dienst registreerden bij telecomwaakhond Opta. Dat adviseren consultants van ict-dienstverlener Logica aan het ministerie van Economische Zaken. Het gaat bijvoorbeeld om energieleveranciers die slimme meters aanbieden.
Een mobielenetwerkcode (MNC) is een twee- of driecijferige nummer dat samen met de landencode wereldwijd de aanbieder van de betreffende telecomdienst identificeert (zie kader).
Vooral in de markt voor machine-to-machine communicatie (M2M) is behoefte aan flexibilisering en netwerkonafhankelijkheid, menen de onderzoekers. In Nederland zijn honderdduizenden simkaarten in gebruik voor het versturen van informatie uit machines. 'Dat kunnen rioolpompen, biervaten, auto's, energiemeters of bijvoorbeeld e-readers zijn', vertelt Rudolf van der Berg van Logica.
Fysiek vervangen
Momenteel zijn alle simkaarten via hun netwerkcode gekoppeld aan een bepaald telecomnetwerk, zoals KPN, T-Mobile of Vodafone. Als een aanbieder van een M2M-dienst wil overstappen op een ander telecomnetwerk, bijvoorbeeld omdat de dekking onvoldoende is of doordat de dienst Europees moet worden aanbesteed, moeten hij alle simkaartjes fysiek vervangen. Bij tienduizend simkaarten kost dat al snel een miljoen euro en zes tot twaalf maanden tijd, rekent Van der Berg voor.
Door deze aanbieder een eigen netwerkcode te geven, hoeven de simkaarten niet te worden vervangen. De overstap van de ene naar de andere netwerkaanbieder kan dan naadloos plaatsvinden, zegt de Logica-consultant. 'Ook kunnen simkaarten tegelijk op meerdere netwerken worden gebruikt, waardoor de dekking en betrouwbaarheid van de dienst verbeteren. Zo bevorder je de liberalisatie en maakt het voor aanbieders veel flexibeler.' Hij verwacht niet dat het vrijgeven van de mobielenetwerkcodes negatieve gevolgen heeft voor de overheid.
Wijziging nummerbesluit
Daarvoor is een wijziging van het zogenoemde nummerbesluit nodig. Van der Berg: 'Haal er uit dat netwerkcodes alleen aan aanbieders met een publieke communicatiedienst wordt verstrekt.' Volgens hem kan het besluit door minister Maxime Verhagen van Economische Zaken worden genomen, zonder tussenkomst van de Tweede Kamer.
Van der Berg zegt dat zowel het ministerie van Economische Zaken als partijen in de M2M-markt positief reageren op de aanbevelingen.
Mobielenetwerkcode (MNC)
De mobielenetwerkcode maakt deel uit van het unieke veertien- of vijftiencijferige nummer dat wereldwijd is verbonden aan gebruikers van mobiele telefonie. Dit heet de IMSI-code (International Mobile Subscriber Identity).
De eerste drie cijfers van de IMSI-code betreffen de landencode (Nederland: 204).
De volgende twee of drie cijfers zijn de mobielenetwerkcode (MNC), die de telecomaanbieder identificeert. De aanbieders staan bij waakhond Opta geregistreerd als aanbieder van publieke telecomdiensten. Vodafone Nederland heeft als MNC 04, KPN 08 en 10, T-Mobile Nederland 16, Tele2 Nederland 02 en zo zijn er ongeveer twintig MNC's in Nederland uitgegeven.
Het rapport waarnaar bovenstaand artikel refereert, adviseert om de MNC-lijst niet tot deze twintig aanbieders te beperken, maar uit te breiden met andere organisaties die telecomdiensten willen gebruiken, zelfs als de dienst niet publiek is. Dat zijn bijvoorbeeld aanbieders van slimme energiemeters.
De overige cijfers van de IMSI-code betreffen het MSIN-nummer (Mobile Station Identification Number), die de afnemer van de telecomdienst identificeert. Dit is overigens niet het telefoonnummer.
Slimme energiemeters kunnen dus net zoals het telefoonverkeer afgetapt worden.
Aangezien de diverse opsporingsinstanties al regelmatig de wet overtreden bij het afluisteren van personen lijkt me dit een extra reden om tegen slimme energiemeters te zijn.
Leg eens uit hoe je dit niet kan doen via een MVNO?
De essentie van dit verhaal is dat een grootschalige M2M gebruiker MVNO wordt. Je kan dit niet doen door SIM-kaartjes te gebruiken van een MVNO als Lebara, omdat je dan weer vast zit aan Lebara. Het doel is dus om op netwerk niveau onafhankelijk te zijn van de operator. Dit betekent niet dat er niet betaald wordt voor connectivity. De beheerder van de slimme meters betaald gewoon aan 1 of meerdere mobiele netwerken
Dacht even dat dit een advies was om de code van die Energiemeters openbaar te maken. Vind het maar een eng idee dat er weer een Commericiële partij aan de haal gaat met privacy gevoelige data. Een standaard waaraan aan allee meters zouden kunnen voldoen zo mooi zijn zodat meerdere fabrikanten de meters kunnen maken.
En niet dat Eneco en consorten je een slecht beveiligde variant levert (zoals vroeger met de adsl routers).