Er zijn steeds minder mensen die zelf (bewust) de oorlog hebben meegemaakt: iemand die 10 jaar was toen de oorlog begon, is inmiddels 80 jaar oud. Om deze reden is het project Getuigenverhalen opgestart om een groot aantal getuigenissen van de Tweede Wereldoorlog in interviews vast te leggen en op internet te publiceren. De opgenomen interviews zijn door het NIOD (Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie) gepubliceerd op de website getuigenverhalen.nl en worden met taal- en spraaktechnologie van Telecats doorzoekbaar gemaakt.
Een probleem bij grote audiovisuele collecties is de ontsluiting ervan. De vele interviews uit zo’n collectie kunnen traditioneel worden doorzocht op basis van de tekstuele beschrijving of samenvatting. Iemand die geïnteresseerd is in bepaalde onderwerpen, zal dan de interviews nog volledig moeten bekijken om de voor hem interessante fragmenten te kunnen vinden. Door spraakherkennning te gebruiken, zorgt Telecats ervoor dat er ook gezocht kan worden op woorden en zinnen die zijn uitgesproken in de interviews. Om een bepaald fragment te vinden, hoeft de geïnteresseerde nu alleen maar een zoekterm in te vullen en kan direct de interessante gevonden passages bekijken.
Dankzij de inzet van Taal- en Spraaktechnologie is nu ook het zoeken in spraak van de interviews mogelijk en is er een directe koppeling naar het juiste audiovisuele fragment met de gevonden tekst. Onderzoekers en geïntereseerden kunnen door de gebruikte technieken efficiënt zoeken binnen de grote collectie Getuigen Verhalen (> 200 uur). Deze nieuwe manier van ontsluiten vormt een belangrijke toevoeging aan het levend houden van de getuigenissen van de oorlog.