We zitten in Nederland opgescheept met een omroepsysteem dat zo’n beetje in de jaren '20 van de vorige eeuw is ontstaan. De VARA onderstreept dit nog eens door dit jaar haar 85-jarig bestaan te vieren.
Denk je eens in: 1925 was het jaar dat Von Hindenburg werd gekozen tot president van Duitsland, George Bernard Shaw de Nobelprijs voor literatuur kreeg en Cyprus een Britse kolonie werd. Hindenburg overleed in 1934, Bernard Shaw in 1950 en Cyprus is allang niet Brits meer, maar het omroepsysteem bestaat nog steeds. Sterker nog, het aantal omroepen breidt nog steeds uit op kosten van de belastingbetaler.
Zo'n vijftien jaar geleden is in Nederland de integratie van televisie, internet en audio ingezet. De jeugd kijkt tegenwoordig alleen maar naar filmpjes op internet, omdat ze dat kunnen doen wanneer ze dat zelf uitkomt. Daarnaast zetten veel Nederlanders een schotel op het dak waardoor ze honderden tv-kanalen kunnen ontvangen. Daar komt helemaal geen omroep van welke zuil dan ook aan te pas.
Terwijl de techniek voortschrijdt, hebben een aantal Haagse politici ondertussen wel het twitteren ontdekt. Het lijkt wel of dat het enige is wat ze volgen van internet want vorige week heeft de VVD aangegeven niet te willen dat de publieke omroep met belastinggeld nieuwe activiteiten op internet ontwikkelt. De VVD stelt dat de publieke omroep uit belastinggeld wordt gefinancierd om radio- en tv programma's te maken. Dat is de kerntaak van de publieke omroep. Daar hoort wel bij dat zij hun programma's beschikbaar stellen via bijvoorbeeld Uitzending Gemist of hun eigen sites.
De denkfout hierbij is dat de politiek vindt dat de publieke omroep zich niet op nieuwe markten mag begeven omdat dit zorgt voor oneerlijke concurrentie met private partijen op de internetmarkt. Wil de VVD de klok vijftien jaar terug zetten dan? Volgens mij zijn er twee keuzes. Ten eerste: je accepteert de (publieke) omroepen en dan ontkom je niet aan de geïntegreerde internetontwikkelingen. Of je schaft het verouderde publieke omroepbestel af en laat alle informatievoorziening aan de markt over. Ik geloof dat ik voor de laatste keuze ben.
Twee publieke omroepen; reclamevrij.
Als dan toch de vergelijking met de BBC gemaakt moet worden (de duurste publieke omroep van Europa) dan moeten wij dus 2 publieke reclamevrije TV zenders hebben.
Kan ook best want al de reclame beslaat op een avond al minstens een half net.