It-beveiliging is een bloeiende markt, ondanks de economische situatie. Volgens een studie van IDC, was alleen al de Europese markt voor it-beveiliging goed voor elf miljard euro in 2009. Bedrijven kunnen kiezen uit een zeer breed scala van oplossingen voor het beschermen van hun netwerken, e-mail verkeer of hun internetactiviteiten. De laatste jaren is er een duidelijke trend op het gebied van beveiligingsoplossingen waarneembaar. Specialistische it-beveiliging met hardware maakt geleidelijk plaats voor ‘beveiliging als een service’-concepten.
Het was weer duidelijk tijdens de recentste RSA conferentie. Veel aanbieders van it-beveiliging doen vaak nog een beroep op speciaal ontwikkelde hardware oplossingen die voorzien zijn van chips die de verwerkingscapaciteit kunnen verhogen. Het enige advies dat kan worden geven, in het bijzonder voor kleine en middelgrote ondernemingen die niet dit soort eisen hebben, is hier weg van te blijven! Een hoge verwerkingscapaciteit is namelijk geen garantie voor een hoog beveiligingsniveau. Daarnaast is de speciale hardware niet flexibel en is het aanpassingsvermogen beperkt. Vroeg of laat schieten de kosten door het plafond.
Kostenpost
Het probleem met security-oplossingen die gebaseerd zijn op speciale hardware is dat de add-ons extreem duur zijn om te ontwikkelen. Hierdoor worden updates minder vaak uitgebracht. Sommige grotere upgrades hebben zelfs totaal nieuwe hardware nodig omdat het aanpassen aan de gebruikte hardware eigenlijk voor grotere uitdagingen staat, als het überhaupt al mogelijk is. Bedrijven die actief zijn in een branche waar security erg belangrijk is, zoals de telecommunicatie- of service-providers, kunnen hier snel problemen van ondervinden.
Bijvoorbeeld bij een verandering in belangrijke compliance vereisten of als het bedrijf sneller groeit dan verwacht en de functionaliteiten van de bestaande oplossing niet naar behoeven kunnen worden uitgebreid. In het ergste geval moet dan een compleet nieuwe security-oplossing gerealiseerd worden. En in dat geval is de investering voor de oorspronkelijke bestaande oplossing door het afvalputje gespoeld. Voor kleine en middelgrote bedrijven met honderd medewerkers praten we hier wel over gemiddeld ruim vierduizend euro.
Het probleem zit hem hierin: zodra bedrijven de hardware aanschaffen, kunnen ze niet anticiperen op situaties in de komende jaren , door bijvoorbeeld veranderende veiligheidsvoorschriften, economie en/of behoeften van het bedrijfsleven. Daarom kan de aanschaf van de hardware op de middellange termijn een slag in de lucht blijken te zijn. Neem bijvoorbeeld instant messaging. In de dagen voor Skype et cetera kon iemand met die speciale hardware alleen maar in de handleiding kijken en hopen dat hierin de oplossing stond voor het blokkeren van chat. Bedrijven moeten daarom kiezen voor een leverancier die een hoge mate van flexibiliteit kan bieden.
Flexibel
In plaats van het vergelijken van hardware specificaties, kunnen bedrijven beter kijken naar oplossingen die flexibiliteit bieden als het gaat om het platform en die bijvoorbeeld installatie in virtuele omgevingen ondersteunt of andere hardware. Het licentiemodel moet ook beveiligingsfuncties kunnen aanpassen aan de behoeften van het bedrijf. Idealiter zouden de afzonderlijke modules dan los van elkaar gekozen en gecombineerd kunnen worden. Als dan de security-eisen van het bedrijf veranderen, kunnen de nodige modules worden toegevoegd of verwijderd. Vanuit service oogpunt zou de licentie-verlener ook op een continue basis functie en security updates beschikbaar moeten maken. Het is belangrijk voor de veiligheid van de klant om ten allen tijden up to date te worden gehouden.
Als een bedrijf meer high-performance it-beveiliging vraagt, dan hoeft het niet af te zien van de voordelen van flexibele oplossingen. Er kan gekozen worden voor bijvoorbeeld een gecombineerde oplossing waarbij de hardware als basis wordt verdubbeld en zo de prestatie-eisen worden verhoogd. Of er kan gekozen worden voor een oplossing waarin de hardware wordt opgewaardeerd en de service-provider de abonnementen overbrengt naar de verbeterde hardware. In beide gevallen blijven de investeringen binnen de perken. Alles bij elkaar genomen, kun je zeggen dat het de juiste combinatie is van hardware, software en licentiemodel dat een efficiënte en flexibel beveiligde configuratie creëert. Dat is wat echt ter zake doet in de toekomstige besluitvorming in IT security-kwesties.
Jan Hichert, ceo Astaro