De postbodes zijn woedend op TNT. Ze dachten een leuke loopbaan te hebben (en dat is een hele flauwe woordspeling), maar die loopbaan eindigt voor velen van hen. Er wordt minder post bezorgd. Steeds meer gaat via het internet en daar komen ze nog wel achter als ze hun sollicitatiebrief moeten versturen.
Ik betrapte mezelf er laatst op dat ik niet eens meer elke dag in de brievenbus kijk. Ik heb ook zo'n grote sticker op onze brievenbus geplakt: ‘Nee geen folders, Nee geen blauwe enveloppen'. Niet dat dit helpt, want zowel de folders als de blauwe enveloppen blijven binnen komen. Dit, in tegenstelling tot de gewone post.
Ontkenningsfase
Maar je zult maar vijftig zijn en je hele leven postbode zijn geweest en dan kom je nu op straat te staan. Als je wilt solliciteren staat er één dingetje op je CV: ik kan brieven in een gleuf stoppen. O ja, en fietsen. Je kunt het de postbode niet kwalijk nemen. TNT wel, die had de postbodes tien jaar geleden al moeten waarschuwen dat er telkens minder gewone post wordt bezorgd, maar toen zat TNT ook nog in de ontkenningsfase.
Ik merk dat er in de ict ook veel postbodes rond lopen. Ouderen die op straat komen te staan en vervolgens zeuren dat ze nergens worden aangenomen, omdat ze te duur zijn. Maar ik merk ook dat er ook veel slimme ouderen zijn die een studie, een cursus, een training of een opleiding hebben gevolgd, om er vervolgens achter te komen dat we wel heel veel woorden in Nederland hebben, die aangeven dat je aan bijscholing hebt gedaan. Een slimme oudere solliciteert niet meer naar een nieuwe baan, maar ‘zetzetpeet' zich drie slagen in de rondte. Kennis en ervaring zijn goud waard. Zeker kennis die up-to-date is.
Omscholen tot ict’ers
Of ben je dertig jaar lang een postbode geweest en ben je ingehaald door de techniek? Misschien dat de postbodes zich kunnen laten omscholen tot ict'ers. Zo moeilijk is dat nou ook weer niet.
Ben het met voorgaande reacties eens. Wat een neerbuigend stukje over de postbodes. Mensen die door weer en wind die enveloppen in een gleuf stoppen en alleen maar kunnen fietsen. Niet iedereen heeft het geluk om te kunnen leren voor ICT’er….
Waarom leggen we de schuld niet gewoon heel eenvoudig waar die thuishoort: bij de vakbonden. Hun halsstarrige houding zorgt voor veel problemen. Nu als schrijnend voorbeeld in een tijd dat iedereen moet bezuinigen een looneis van 2% voor ambtenaren, terwijl die inkomens de laatste jaren al het hardst gestegen zijn. Waar haal je het ***** lef vandaan?
Zo ook bij de post. Variabele contracten waren out of the question, want de rechten moesten gewaarborgd blijven. Geen seconden nagedacht over meegaan in de moderne tijd, veranderingen in samenleving en op de arbeidsmarkt, de postmarkt zelf, de concurrentiepositie van TNT Post. Dit massa-ontslag heb ik zelf al anderhalf jaar geleden voorspeld omdat het de enige mogelijkheid was die de directie van TNT nog gegund werd.
En toen stonden de vakbonden op hun achterste benen. Beetje hypocriet, maar goed, dat schijnt in de vakbeweging te zijn ingebakken, dus dat verbaasde ook al niemand meer.
Concurrenten van TNT kunnen goedkoper werken door modernere contracten, flexibeler contracten en minder sociale lasten. Het tijdperk van het monopolie op de postmarkt is gelukkig voorbij, daar zullen de vakbonden aan moeten gaan wennen, nee, hadden ze al aan moeten wennen.
Het denken binnen de vakbeweging is zo conservatief, dat het op mij regelmatig overkomt alsof men daar nog in de jaren 60 van de vorige eeuw leeft en van tijd tot tijd met een tijdcapsule even een uitstapje maakt naar 2010 om hier op TV te verschijnen om vervolgens weer rap terug te keren naar de prehistorie.
Nog een flauwe woordspeling:”Maar je zult maar vijftig zijn en je hele leven postbode zijn geweest en dan kom je nu op straat te staan.”
Postbodes stonden hun hele leven toch al op straat!
Als ik postbode was en de laan uitgestuurd werd 😉 wist ik het wel. Ik ging solliciteren in een lekker warm land waar ze nog wel gebruik maken van de post en daar m’n tijd verder uitdienen.