Het ministerie van Defensie heeft beslist welke ict-dienstverleners de komende twee tot vier jaar ict’ers mogen leveren aan de organisatie. Het betreft raamovereenkomsten voor technisch en functioneel beheer, advies, projectmanagement, applicatiebeheer en -ontwikkeling en testen. De gekozen dienstverleners leveren personeel op detacheringsbasis. Logica is bij alle onderdelen betrokken. Defensie waarschuwt wel voor het nieuwe beleid dat het aantal externen wordt verminderd.
De raamcontracten lopen van 1 oktober 2010 tot en met 30 september 2012, met de mogelijkheid van verlenging met tweemaal een jaar. De contracten hebben een gezamenlijke waarde van ongeveer 240 miljoen euro en waren in maart 2010 Europees aanbesteed. Zij vervangen eerdere mantelovereenkomsten die in 2006 waren afgesloten door DTO en DCIVB, de voorgangers van de huidige ict-dienst van Defensie Ivent. Die overeenkomsten zijn al afgelopen of lopen binnenkort af.
Dienstverlener Logica is de grote winnaar van deze aanbestedingsronde. Voor elk van de vijf percelen kan de onderneming uit Amstelveen de komende tijd personeel leveren aan Ivent. Dat kan eigen personeel zijn of medewerkers van derde partijen die namens de hoofdaannemer bij de opdrachtgever worden ingezet.
Vrijblijvend
Het ministerie van Defensie wijst de deelnemende dienstverleners in de aanbestedingsdocumenten overigens op de vrijblijvendheid van de raamovereenkomsten. ‘Het ministerie van Defensie en haar onderdelen zijn op zoek naar kostenbesparende maatregelen. Een van de afgekondigde maatregelen is het reduceren van extern personeel.’
‘Aan genoemde omvang kan dan ook op geen enkele wijze rechten ontleend worden noch kunnen er aan het ministerie van Defensie afnameplichten worden opgelegd. De omvang is gebaseerd op historische gegevens en slechts bedoeld ter indicatie’, aldus de documentatie.
De afgelopen vier jaar werkte Defensie met de volgende raamcontractanten: Be Value, CSC, Fujitsu, Getronics, LinkIT, Logica, Sapphire Technologies, Sylis, T2 Automatisering, Tempo-Team en Yacht.
Winnaars
Voor de inhuur van technisch en functioneel beheer maakt Ivent de komende tijd gebruik van personeel van Logica, Centric, Ordina en de combinatie Jenrick, VX Company en Caesar Accounts. Het gaat om ongeveer 185.000 manuren per jaar. Er hadden veertien dienstverleners op deze opdracht ingeschreven.
Voor de adviesdiensten schakelt het ministerie Logica, Ordina, Capgemini en Atos Origin in. Zeven andere partijen visten achter het net. Ook deze opdracht betreft jaarlijks ongeveer 185.000 uur.
Voor het projectmanagement worden gedetacheerden van Logica, Cimsolutions, Atos Origin en de combinatie Jenrick, VX Company en Caesar Accounts ingezet. Per jaar gaat het om zo’n honderdduizend manuren. In totaal schreven achttien dienstverleners zich in op deze opdracht
Het onderdeel applicatiebeheer en -ontwikkeling is goed voor ongeveer 176.000 uren per jaar. Ivent schakelt de komende tijd gedetacheerden in van Logica, Capgemini, Centric en de combinatie Jenrick, VX Company en Caesar Accounts. Er waren veertien inschrijvingen.
Voor het inhuren van ict’ers om te testen, gebruikt Defensie personeel van Logica, Cimsolutions en de combinatie Jenrick, VX Company en Caesar Accounts. Er hadden zich zeventien gegadigden voor deze opdracht gemeld. Het ministerie voorziet jaarlijks ongeveer 27.500 uur aan testers in te huren.