Snijbloemen- en plantenveiling FloraHolland in Aalsmeer kampt met een netwerkstoring in haar Kopen op Afstand (KOA)-systeem. Met dat in 2008 eigen beheer ontwikkelde systeem kunnen handelaren op afstand deelnemen aan planten- en bloemenveilingen. Door de storing moest het veilproces zowel in Aalsmeer als in Naaldwijk tijdelijk worden stilgelegd op donderdag- en vrijdagochtend 4 en 5 november.
Donderdagmiddag 4 november dacht FloraHolland de oorzaak van de netwerkstoring al gevonden te hebben, zo vertelt commercieel beheerder Fred van Andel van het KOA-systeem in Aalsmeer. 'De netwerkconfiguratie is toen aangepast. Helaas trad vrijdag vervolgens dezelfde fout op. Toen hebben we wel beter kunnen traceren wat het probleem is.'
FloraHolland is de grootste veiling van snijbloemen en planten ter wereld en verzorgt ruim negentig procent van de Nederlandse handel in die producten. 'We denken dat we het probleem nu gevonden hebben en gaan er deze week actie op ondernemen', aldus Van Andel. 'We kunnen ons geen storing veroorloven.'
Donderdagochtend van 6.20 tot 7.50 uur konden zowel vanuit Aalsmeer als Naaldwijk geen snijbloemen worden geveild, en tussen 6.20 tot 7.00 uur geen potplanten. Uiteindelijk is om 8.45 uur besloten om het veilen om 9.30 uur te hervatten. Hoe lang de storing vrijdag heeft geduurd is niet bekend.
Kopen op Afstand (KOA-) systeem FloraHolland
FloraHolland ontwikkelde het Kopen op Afstand (KOA)-systeem in eigen beheer. Het is sinds 2008 in gebruik. Volgens FloraHolland is de veiling hiermee wereldwijd de eerste die het veilingproces online beschikbaar heeft gemaakt. Via KOA kunnen handelaren een 'boodschappenlijstje' aanmaken. Vervolgens krijgen ze een bericht wanneer een product van hun wensenlijstje geveild gaat worden.
Vanaf de start van de veiling om zes uur 's ochtends kunnen de handelaren live de veiling volgen, en via verschillende vensters informatie inzien over het geveilde product. Aankopen worden gedaan door de spatiebalk in te drukken op het moment dat de juiste prijs langskomt, terwijl de klok terugtikt. Via een headset kunnen handelaren de stem van de veilingmeester horen en de omvang van hun bestelling bij het winnen van de veiling doorgeven.