Werknemers met een ict-functie hebben het financieel gezien goed voor elkaar. Het salaris van deze medewerkers is gemiddeld een stuk hoger dan dat van personeelsleden in andere functies. Dat blijkt uit onderzoek onder ruim 2800 ict'ers en ict-managers.
De geënquêteerden zijn lezers van het magazine of de website van Computable. Volgens de onderzoekers laat ongeveer 67 procent van de ondervraagden weten minimaal 45.000 euro bruto op jaarbasis te verdienen. Ruim de helft daarvan ontvangt meer dan 60.000 euro. De Nederlandse werknemer moet het met minder doen: dit jaar was het inkomen gemiddeld 32.500 euro, blijkt uit cijfers van het Centraal Plan Bureau.
Ongezonde financiële situatie
Computables loopbaanexpert Martijn Kreugel stelde onlangs dat het niet altijd goed is om snel een hoog salaris te krijgen. 'Dit leidt tot goudenkooiconstructies en een ongezonde financiële situatie', aldus Kreugel. Ict'ers die in die situatie zitten, zouden op de lange termijn een lager salaris ontvangen dan werknemers die gedoseerd hun salaris naar boven weten bij te stellen. Zij zouden op de lange termijn meer verdienen dan werknemers die in korte tijd veel salarisverhoging krijgen.
Topman John Chamers van netwerkleverancier Cisco lijkt zich daarover geen zorgen te maken. Zijn salaris steeg dit jaar naar 18,9 miljoen dollar. Een jaar eerder ontving hij nog 9,2 miljoen dollar. De aanleiding van de salarisverhoging is het herstel na de economische crisis.
Onderzoek
Aan het onderzoek deden 2834 lezers van Computable en Computable.nl mee. Daarvan was 95 procent man en 5 procent vrouw. De online enquête werd gehouden van 20 september 2010 tot en met 7 oktober 2010.
“Betreft onderzoek onder ruim 2800 ict’ers en ict-managers. De geënquêteerden zijn lezers van het magazine of de website van Computable.”
Een onderzoek moet voldoen aan een a-selectieve randomised dubbelblinde steekproef van voldoende omvang om significante verschillen aan te kunnen tonen, met een te toetsen hypothese en uitgevoerd met een doordachte meting die er voor zorgt dat de meetresultaten kunnen worden geanalyseerd en er conclusies over de hypothese uit kunnen worden getrokken door een onafhankelijke onderzoeker. Vanzelfsprekend dient voor andere invloeden zoals persoons- en situatiegebonden genormaliseerd te worden.
Huiswerk overmaken.
2834 lezers is niet genoeg om een duidelijk beeld te krijgen.
Benieuwd of Ordina ook bovengemiddeld betaald….
Iedere maand (en voor uitzendkrachten iedere week) levert de werkgever (of salarisverwerkend bedrijf bij uitbesteding) de loongeggevens aan de belastingdienst die ze vervolgens doorstuurd naar het UWV. Het UWV stuurt ze weer door naar het CBS.
De salarisgegevens over de de ICT sector zijn dus bij minimaal drie organisaties op te vragen.
Het salaris bij ICT bedrijven is erg bedroevend voor ICT’ers. Er valt op dat juist ICT’ers willen omscholen om hun positie en salaris te bevorderen.
De reden hiervoor kan zijn dat veel bedrijven ICT’ers uit India en uit andere landen met lagelonen halen. Het lijkt dat een IT’er geen toekomst meer heeft in Nederland. Misschien is het de taak aan de overheid om meer dan 10.0000 werkloze IT’ers te helpen aan een baan, alvorens er beroep wordt gedaan op IT’ers buiten Nederland.
Het is ongelooflijk hoeveel spelfouten ik zie in al deze berichten. Mensen, jullie zijn je bovengemiddelde salaris niet waard.
ICT’ers, studeer eens op werkwoordvervoegingen..
Ik ben een ict’er(applicatie ontwikkelaar) met 7 jaar ervaring mijn salaries is 2100 bruto per maand.
Dit geld niet voor alle icter’s. Alleen ict-managers en hun vrienden verdienen dik. De rest verdient soms minder dan een startende financieel administratief medewerker.
Zoveelste onzin weer….
Als je nu een baan accepteert in de ICT, verdien je slechter dan een lasser of een timmerman!!!
Dus waarover hebben ze deze zogenaamde onderzoekers?
Waar zijn de onderzoekresultaten?
Appels en peren. niets meer, niets minder.
Gaat dit om de gemiddelde ICT’er die na z’n hogeschool te hebben afgemaakt 10 jaar ervaring heeft en manager is geworden ?
Dan is dit verschil meer dan logisch vergeleken met de ‘gemiddelde Nederlandse werknemer’. Deze heeft geen hogeschool gedaan en is geen manager.
Duidelijk Appels en peren
Een applicatie ontwikkelaar die 2100 euro bruto verdient met 7 jaar ervaring …
vraag mij nu toch wel af hoe oud u ben. Bent u < 25 mwaa, echter bent u > 30 dan is het wel erg triest als je bedenkt dat een automonteur met 10 functie jaren reeds met 3200 euro naar huis komt vlgns het CAO boekje.