In de strijd om de beste business case van 2009 zonden SpicyLemon en Heutink ICT het project 'De beste beveiligingsoplossing door krachtenbundeling' in. Het project en bijbehorende business case gaan in op de start van een branchespecifieke beveiligingsoplossing: SpicyLemon educatie.
Om zicht te profileren op de educatieve markt heeft Spicy Lemon ingespeeld op de behoefte aan een betaalbare oplossing voor de specifieke ict-omgeving van de educatieve markt. 'De diversiteit aan gebruikers op onderwijsinstellingen en de veelzijdigheid van het gebruik van de systemen, maakt het voor onderwijsinstellingen erg lastig om beveiligingssoftware te vinden die voldoet aan alle eisen van de 21ste eeuw', zegt Nienke Ryan van SpicyLemon. 'De keuze aan beveiligingssoftware voor speciale prijzen voor de educatieve markt was bovendien beperkt.'
Het portaal Spicy Lemon educatie moet de kwaliteit van beveiliging binnen het onderwijs verbeteren. Via SpicyLemon educatie biedt SpicyLemon onderwijsinstellingen naast beveiligingsoplossingen voor een betaalbare prijs, informatie en technische support, gratis gastlessen, tools en thuislicenties tegen een gereduceerd tarief. Het bedrijf wil hiermee primair tot universitair onderwijs van ict-beveiliging voorzien op basis van de beveiligingssoftware van Eset NOD32.
Eisen
Om hierin te slagen heeft SpicyLemon de krachten gebundeld met andere educatieve partners, waaronder Heutink ICT, leverancier van ict-oplossingen voor het primaire onderwijs. Dit heeft geresulteerd in een raamcontract waardoor het ook daadwerkelijk mogelijk was een gunstige prijsniveau te garanderen. Om het niveau van service en expertise in deze sector te garanderen, wordt er alleen met partners gewerkt die voldoen aan de strenge eisen van het raamcontract.
Heutink ICT heeft Eset NOD32 vervolgens als standaard antivirussoftware opgenomen in hun ict-totaalpakket voor onderwijsinstellingen. Ryan: 'Voorheen ondersteunde Heutink een groot aantal antivirusoplossingen. Dit zorgde echter voor een onoverzichtelijk en decentraal beheer. Daarnaast vroegen sommige antiviruspakketten te veel van de resources van de vaak oudere computers in de scholen. Door het aanbieden van één antivirussoftwareoplossing kan Heutink ICT met de Eset NOD32 management console alle gebruikers centraal beheren en updates automatisch uitrollen.'
Makkelijker
De heer Borggreve, ceo van Heutink ICT licht toe: 'We kunnen al onze klanten centraal vanuit ons kantoor overzetten en vervolgens de updates vanaf één centraal punt controleren. Dat scheelt veel tijd en maakt het beheer een stuk gemakkelijker. Bovendien krijgen we een melding als een systeem langer dan drie dagen niet geüpdate is of wanneer het uitvoeren van updates vanwege de internetverbinding niet mogelijk is.'
De samenwerking met Heutink ICT en andere partners heeft tot nu toe voor een vlotte verspreiding van de software binnen de complete onderwijssector gezorgd. Heutink beheert ongeveer 1400 onderwijsinstellingen met zo'n 45.000 werkplekken. Het project is gestart in voorjaar 2009 en binnen een jaar zijn alle 1400 instellingen overgestapt op Eset NOD32. Met de introductie van de branchespecifieke beveiligingsoplossing maakt het marktaandeel van Spicy Lemon op de educatieve markt dus een grote groei door.
“Het bedrijf wil hiermee primair tot universitair onderwijs van ict-beveiliging voorzien op basis van de beveiligingssoftware van Eset NOD32.”
1. Lekker handig om te proberen het gehele onderwijs standaardizeren op 1 virus pakket.. Wat nu als er een rootkit/virus komt wat NIET door NOD32 (op tijd) herkent word?
2. De best vorm van “anti-virus” is – in mijn ogen – nog altijd bewustwording en opleiding op het gebied van virussen.
Dan word en blijf je zelf (als gebruiker) 100% bewust wat de risico’s zijn, en hoef je niet te vertrouwen op een “anti-virus paketje van merk X of Y”
@RV:
De beste vorm van anti-virus bij scholen is het eisen van Open Source oplossingen door de overheid.
Het heeft geen enkele zin van de gebruikers te verwachten dat ze volleerd systeembeheerder moeten zijn om hun systemen redelijk veilig te kunnen gebruiken. Vewruit de gebruikers zullen altijd computerleek blijven. M.i. is dat terecht. Wie zijn ‘wij’ om te eisen dat ze daar al hun tijd in gaan steken? Neen. Je moet de oorzaak (Closed Source) aanpakken, en niet vetrouwen op symptoonbestrijding (4 miljard internetgebruikers zwaar opleiden).