Bij een overstap van internetprotocol versie 4 naar versie 6 (IPv6) moet niet alleen hardware worden aangepast. Ook software zal via het nieuwe protocol moeten kunnen communiceren. Dat stellen de Computable-experts die deelnamen aan de IPv6-rondetafelsessie die Computable hield op de vakbeurs Infosec in de Jaarbeurs Utrecht.
De meest in het oogspringende software die zal moeten worden aangepast is de browser, die immers geschikt moet zijn om de lange internetadressen van het nieuwe protocol te verwerken. De software moet weten hoe om te gaan met de dubbele punt in het IPv6-adres, in de zogeheten dubbele punt-hexadecimale notatie van de 128-bits adressen. In het IPv4-protocol heeft een dubbele punt een heel andere betekenis. Daarnaast zal ook het e-mailpakket moeten worden aangepast.
Softwareleverancier Microsoft zal op een zeker moment stoppen met het dubbel uitvoeren van het internetprotocol in zijn besturingssystemen en andere softwarepakketten. Die dubbele uitvoering maakt de software-ontwikkeling extra duur. Computable-expert Paul Boot: 'Het is onduidelijk of dat al in Windows 8 zal zijn, anders wordt het Windows 9.'
Cloud computing
Dat er in de nabije toekomst meer vanuit applicaties in de cloud zal worden gewerkt, is voor bedrijven en organisaties niet noodzakelijk een aanleiding om over te stappen op IPv6, volgens de experts. Wel kunnen cloud-applicaties zogeheten legacy-systemen vervangen, waarvan de software anders volledig herschreven zou moeten worden.
Welke software wel en welke software niet IPv6 spreekt, is eenvoudig vast te stellen door de broncode te scannen op IPv6-compatibiliteit. Een bestuurslid van STIPv6 (Stichting IPv6) heeft inmiddels een tool ontwikkeld waarmee softwareontwikkelaars hun programma's eenvoudig op compatibiliteit met IPv6 kunnen controleren.
Infosec
Computable houdt tijdens de vakbeurs Infosec acht rondetafelsessies met Computable-experts. Aan de sessie over IPv6 namen deel: Paul Boot (Bateau Knowledge), Harold Schoemaker (Schoemaker IT), Joost Tholhuijsen (Tholhuijsen Consultancy) en Edwin Vos (NiVo Network Architects).
Als ik het artikel lees wekt het de indruk dat de browsers en mail clients geen IPv6 ondersteunen. Ik kan bevestigen dat Internet Explorer, Firefox, Opera en Chrome prima werken. Dat zal Joost ook wel weten. Vreemd dat het dan toch zo geschreven is.
‘dubbele uitvoering’
Hoe zou ’t in godsnaam mogelijk kunnen zijn dat in Windows 8 of 9 IPv4 al overboord gaat? Echt niet! Acht uiteraard niet, en Negen ook nog niet.
Er is simpelweg veel teveel soft- en hardware die alleen met IPv4 overweg kan. Dat het in Win8 er nog in zal zitten, is evident – anders krijgt men letterlijk miljoenen op de stoep die niet meer kunnen werken met hun hardware/software. Dat wil Microsoft niet weer, zoals bij Vista.
Ook het afschaffen van IPv4 in Win9 lijkt me nog véél te vroeg. Tenzij Microsoft opeens ±10 jaar doet tussen twee versies.
Zoals iedereen weet draait software op een besturingssysteem. Dus lijkt het mij de meest logische weg, om de certificering voor IP4 en IP6 van een applicatie ook door dat besturingssysteem te laten (mede) verzorgen. Met andere woorden, als bijv. Adobe voor zijn nieuwe Photoshop 11 een ‘comaptible with Windows 8’ stempeltje wil hebben, zal Microsoft daarvoor de mogelijkheden moeten bieden. Daarnaast kan ik op dit moment op geen enkele wijze zelf een protocol preference aangeven binnen een besturingssysteem of een applicatie IP6 of IP4 moet gebruiken. Gedurende een lange tijd zul je beide moeten kunnen gebruiken, echter bijv. een DNS Lookup zal dan een IP4 en een IP6 adres terug geven. Er moet een mogelijkheid komen dat een systeem dan eerst het IP6 adres probeert, alvorens terug te vallen naar een IP4 adres.
Ik ben geen netwerkexpert maar ik dacht dat het OSI model uit uitwisselbare, van elkaar onafhankelijke elementen bestond? Zodat wat op de netwerklaag gebeurt geen invloed heeft op de applicatielaag? Waarom is het vervangen van de netwerklaag met IPv4 door IPv6 dan niet voldoende? Een applicatie hoeft toch immers niet te “weten” hoe zijn data worden verstuurd?
@ThomasB,
Je kunt natuurlijk direct ip adressen in de navigatiebalk van je browser intikken (ipv name resolving doos OS). Dat intikken en parsen/interpreteren gebeurt op applicatie niveau. Dan moet je dus op applicatie niveau verandering aanbrengen.
Iets soortgelijks geldt voor email adressen.
Dat volledig herschrijven van software is waarschijnlijk gewoon x-tje opnieuw compileren tegen IPv6 library.
Maar het lijkt me inderdaad een weinig reeel artikel.
Als ik zie hoe die IPv6 nummers eruit zien, heb ik vrij weinig zin om die te gaan intikken in de adresbalk hoor 🙂
De auteur is niet goed op de hoogte:
– IPv6 werkt al jaren voor Windows Vista/7/8 en Linux en andere OS-en
– een ander commentaar geeft ook al aan dat de browsers reeds functioneren.
– Indien een applicatie URLs gebruikt met hostnames is er geen enkele aanpassing nodig.
– De URLs voor IPv4 en IPv6 adressen zijn verschillend en het is betrekkelijk eenvoudig om ook IPv6 addressen te ondersteunen.
– De auteur slaat de palnk volledig mis met de opmerking dat de dubbele punt een andere betekenis heeft. Er is te weinig ruimte voor technische uitleg maar lees RFC 2616 en 1900 eens…